Новини за 5 березня 2015р.

5 березня 2015 року

За програмою постійного діючого тематичного семінару «Місцеве самоврядування як основа демократичного розвитку суспільства» Центром перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів 4 березня 2015 р. проведено навчання для посадових осіб Чернігівської міської ради, її виконавчих органів. У відкритті заходу взяв участь заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради – керуючий справами виконкому Станіслав Віхров.

Учасники заняття ознайомилися з методикою заповнення декларації про доходи, розглянули загальну характеристику та особливості зобов’язань фінансового характеру, майновий стан державного службовця, посадової особи місцевого самоврядування щодо себе та членів своєї сім’ї

Час оприлюднення: 5 березня 2015 року.

Виконавець: Казіміров О.В.

конт. тел.: (8-0462) 676 052

***

Прилуцький район та реформа територіального устрою

Сьомий семінар «Засади та основні напрями реформування територіальної організації влади та децентралізації фінансів» пройшов 5 березня в Прилуках. Водночас на ньому вперше обговорювався Закон України «Про добровільне об`єднання територіальних громад», який щойно набув чинності. На заняття запрошувалися голови територіальних громад Прилуччини. Відкрили семінар в.о. голови райдержадміністрації Денис Росовський та голова районної ради Лариса Татарченко.

Як наголошувалося на початку, зустріч не мала на меті розгляду глобального питання негайного здійснення низки реформаторських кроків. Завдання інше – розібратися, чим викликана необхідність та невідворотність змін, що вже зроблено і до чого варто готуватися в найближчому майбутньому. Зараз, не чекаючи підказок та вказівок.

Викладачі (директор Чернігівського центру підвищення кваліфікації кадрів Володимир Бойко та консультант із питань реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади Мінрегіонрозвитку Юрій Вдовенко) докладно зупинилися на змісті тих нормативно-правових актів, що вже ухвалені, зокрема, змінах до Податкового та Бюджетного кодексів, в т.ч. – проголосованих на поточному тижні. Як з`ясувалося, найпроблемнішим був і залишається податок на нерухомість. Також багато нарікань викликає прозорість (чи – її брак) процедури стягнення акцизів на місцях. Загальне здивування та нерозуміння слухачів викликала відсутність плати за надра до місцевих бюджетів в частині, що стосується нафти та газу. Разом із тим учасники семінару визнали, що в Прилуцькому районі досі немає жодного прикладу реалізації Закону України «Про співробітництво територіальних громад», хоча він діє вже майже півроку. Вочевидь, це вже запитання до самих голів територіальних громад. Надалі слухачі детально розібрали положення закону, спрямованого на об`єднання територіальних громад. Найбільший інтерес викликали повноваження нової посади старости. Учасники семінару висловили сподівання, що незабаром уряд ухвалить низку документів, необхідних для запровадження положень Закону на практиці.

Час оприлюднення: 5 березня 2015 р.

Виконавець: Чабак Л.А.

конт. тел.: (8-0462) 676 052