Що робити малим сільгоспвиробникам в умовах виконання Угоди про асоціацію з ЄС?

5 березня 2015 року
Що робити малим сільгоспвиробникам в умовах виконання Угоди про асоціацію з ЄС?

Про можливості розвитку дрібного підприємництва в сільській місцевості, розвитку тваринництва та рослинництва, участь місцевої влади у розвитку сільських територій йшлося під час веб-конференції «Практичні рекомендації для малих виробників сільськогосподарської продукції в умовах виконання Угоди про асоціацію з ЄС».

Захід, що відбувся 5 березня 2015 р. в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів, був організований Сіверським інститутом регіональних досліджень за підтримки МФ «Відродження».

Під час веб-конференції місцеві експерти у сфері агропромислового розвитку презентували практичні рекомендації для малих виробників сільськогосподарської продукції в умовах виконання Угоди про асоціацію з ЄС, які у підсумку мають бути представлені у форматі брошури з інфографікою. У зустрічі взяли участь фахівці у сфері АПК з 9 областей України, які розповіли про місцеву специфіку та діяльність малих виробників сільськогосподарської продукції у своїх регіонах.

Експерти представили переваги Угоди про асоціацію з ЄС для розвитку аграрного сектору України та розповіли про роль місцевої влади у розвитку сільських територій, навели приклади ініціатив для розвитку територіальних громад.

На думку фахівців, важливою умовою для розвитку сільських територій є оновлення підходів до організації сільськогосподарського виробництва, в якому ключовим моментом має бути переробка та доведення продукції до споживача в готовому вигляді. Оскільки зараз Україна втрачає значні прибутки через торгівлю лише сировиною. Важливим пріоритетом у розвитку села мають стати види економічної діяльності, не пов’язані безпосередньо з виробництвом с/г продукції (ремонт та обслуговування с/г техніки, відродження традиційних промислів, сільський туризм, побутові, соціальні послуги тощо).

Експерти розповіли про переваги сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів (СОКів) як один з шляхів до організації дрібного підприємництва на селі. Їх утворення сприятиме вирішенню питань щодо витрат виробників на придбання техніки, впровадження нових технологій та подальшого збуту отриманої продукції.

Водночас фахівці з інших областей наголосили на необхідності тісної взаємодії місцевої влади та громадськості, а також включення до рекомендацій положень вітчизняного законодавства щодо зобов’язань та пільг для малих сільгоспвиробників. Також було обговорено напрямки подальшої співпраці у поширенні цих рекомендацій до самих виробників.

Нагадаємо, що розробка рекомендацій триває в рамках проекту «Аналіз впливу асоціації з Європейським Союзом на агропромисловий сектор України» Сіверського інституту регіональних досліджень за підтримки Європейської програми МФ «Відродження».

Час оприлюднення: 6 березня 2015 року.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (8-0462) 676 052