Про територіальну реформу на Ніжинщині

«Засади та основні напрями реформування територіальної організації влади та децентралізації фінансів» обговорили 25 березня голови територіальних громад Ніжинщини. Відкрили семінар голова районної ради Олег Бузун та в.о. голови райдержадміністрації Сергій Батрак. Під час занять йшлося про довгострокові причини, що призвели до необхідності реформ, та з`ясовувалося, чим система територіального управління, що пропонується, ефективніша за нинішню. У зв`язку з цим, розглядалися її фінансові аспекти – наявні проблеми, способи їх усунення та можливості, що відкриваються. Зокрема, наголошувалося на необхідності використанння територіальними громадами ресурсів Державного фонду регіонального розвитку для реалізації інфраструктурних проектів. Під час обговорення учасники навчання задавали такі питання: «Чи не призведе реформа до зникнення села?», «Чи реформа означає, що об`єднані територіальні громади надаватимуть послуги з реєстрації підприємств, видачі паспортів, землекористування та землевідведення?», «Чи можна реструктуризувати борг за сплату єдиного соціального внеску?», «Де буде працювати апарат управлінь та відділів соціального захисту, освіти, науки нинішніх райдержадміністрацій?», «Чи хтось підраховував скільки грошей треба на реформу?»

Заняття проводили директор Чернігівського центру підвищення кваліфікації кадрів Володимир Бойко та консультант із питань реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади Мінрегіонрозвитку Юрій Вдовенко.

Час оприлюднення: 25 березня 2015 р.

Виконавець: Чабак Л.А.

конт. тел.: (0462) 676-052

«Регулювання відносин між роботодавцями та найманими працівниками в межах КЗпП України. Оплата праці в органах місцевої влади» –

семінар під такою назвою було проведено Центром підвищення кваліфікації кадрів для державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування Куликівського району. Відкрив навчання голова Куликівської районної ради Юрій Кріпосний. Він наголосив на важливості та актуальності такого роду навчання для кожного, хто перебуває в трудових відносинах.

Як правильно укласти та розірвати трудовий договір, на що треба звертати особливу увагу при заповненні трудових книжок, що таке колективний договір та яким має бути його зміст, особливості оплати праці в органах влади – про це розказала заступник начальника Департаменту соціального захисту населення обласної державної адміністрації Катерина Тимощенко.

 

Час оприлюднення: 25 березня 2015 р.

Виконавець: Коваленко Н.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

Корюківка та територіальна реформа

Триває серія семінарів «Засади та основні напрями реформування територіальної організації влади та децентралізації фінансів», що приначаються для голів територіальних громад. На Корюківщині таке навчання пройшло 23 березня 2015 року. Відкрив його голова райдержадміністрації Віктор Чернуха. Під час занять наголошувалося – не варто сприймати майбутні територіальні громади так, як ми бачимо нинішні. Хоча називаються вони однаково, але насправді дуже різні: і за способом фінансування, і за повновженнями, і за відповідальністю. Деякі зміни вже сталися – вони відображені у Бюджетному та Податковому кодексах. Той, хто першим звернув увагу на нові можливості, тепер отримає додаткові ресурси. Але в цілому згадані новели можуть запрацювати лише в разі реалізації територіальної реформи. Під час полеміки учасники навчання ставили такі питання: «Поясніть, що дасть реформа звичайній людині?», «Що буде з районом на етапі об‘єднання територіальних громад?», «Навіщо самодостатнім навіть за нинішнього законодавства територіальним громадам об`єднуватися?», «Чому ми беремося спочатку за територальні реформу, а не за економіку?», «Що буде, якщо замість десяти сіл за перспективним планом схочуть об`єднатися, наприклад, дві?», «Якщо громада виявиться не спроможною надавати адміністративні послуги, то хто їх тоді надаватиме?».

Заняття проводили директор Чернігівського центру підвищення кваліфікації кадрів Володимир Бойко та консультант із питань реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади Мінрегіонрозвитку Юрій Вдовенко. У зв`язку зі змінами нормативно-правого регулювання використання коштів Державного фонду регіонального розвитку викдладачі порадили головам тероріальних громад  звернути увагу на цю можливість та надалі подавати в установленому порядку свої пропозиції на розгляд регіональним комісіям із відбору відповідних проектів.

Час оприлюднення: 25 березня 2015 р.

Виконавець: Чабак Л.А.

конт. тел.: (0462) 676-052