Порядок формування, обліку, зберігання та використання Національного архівного фонду в архівних установах області

Тематичний короткотерміновий семінар для начальників архівних відділів райдержадміністрацій, міських рад Чернігова, Ніжина, Прилук, Новгород-Сіверського проходить в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів 31 березня 2015 р. Участь у відкритті заходу взяли заступник директора Державного архіву Чернігівської області Наталія Лобанова та директор Центру, кандидат історичних наук Володимир Бойко.

Учасники семінару дізнаються ознайомляться з організацією формування Національного архівного фонду, комплектування архіву, фондування та напрямками взаємодії з джерелами формування Національного архівного фонду; організацією роботи архівних відділів (планування та звітність); обліком документів та забезпеченням умов їх оптимального зберігання в архіві.

Слухачі отримають інформацію про систему довідкового апарату архіву, засади тематичної розробки фондів та ведення систематичного каталогу; дізнаються про організацію роботи з документами особового походження, створення архівних колекцій; порядок виконання архівними установами запитів юридичних та фізичних осіб на підставі архівних документів, оформлення архівних довідок (копій, витягів) та форми використання відомостей, що містяться в архівних документах. Наостанок фахівці ознайомляться з організацією «Днів відкритих дверей», проведення виставок, презентацій, лекцій, уроків для школярів та екскурсій.

Час оприлюднення: 31 березня 2015 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (8-0462) 676 052

Професійна програма підвищення кваліфікації бухгалтерів сільських, селищних рад

Навчання бухгалтерів сільських, селищних рад проходить в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів з 30 березня по 3 квітня 2015 р. (1 сесія).

Посадові особи місцевого самоврядування дізнаються про особливості сучасних політичних процесів в Україні; положення законопроекту «Про службу в органах місцевого самоврядування»; практичне застосування Закону України «Про адміністративні послуги в Україні»; оренду земель як важливу складову розвитку товарних земельних відносин і соціального захисту селян; роль держави та її провідних інституцій у забезпеченні охорони дитинства; положення Угоди про асоціацію та посилену зону вільної торгівлі між Україною та ЄС (обґрунтування, витоки, зміст).

Навчальним планом передбачено висвітлення низки змін щодо бюджетного законодавства України; бухгалтерського обліку; особливостей справляння єдиного внеску; подання звітів про зайнятість і працевлаштування інвалідів; індексації та коригування заробітної плати.

Слухачі візьмуть участь у серії тренінгів, що стосуватимуться формування гендерної чутливості у державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування; психології продуктивності ділового спілкування, способів вирішення конфліктів та подолання стресових ситуацій у роботі представників органів державної влади та місцевого самоврядування.

Під час практичних занять бухгалтери удосконалюватимуть свої знання щодо ведення бухгалтерського обліку за допомогою електронних таблиць Місrosoft Ехсеl та користування пошуковими системами мережі Internet.

Час оприлюднення: 30 березня 2015 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676 052

Чернігівський міський голова зустрівся зі студентами області

Традиційна зустріч з чернігівським міським головою Олександром Соколовим відбулася в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів 27 березня 2015 р. Поспілкуватися з очільником самоврядування Чернігова мали нагоду студенти-випускники вузів міст Чернігова та Ніжина, які проходять навчання в рамках семінару «Державна служба та служба в органах місцевого самоврядування в Україні: правовий статус, стиль і методи роботи».

Міський голова розповідав про особливості роботи органів місцевого самоврядування, сучасний соціально-економічний розвиток Чернігова, принципи формування доходів і видатків міського бюджету, цільові міські програми, що нині діють в обласному центрі. Також він звернув увагу на попередній та сучасний досвід співпраці з містами-побратимами Чернігова, серед яких – Гомель, Градець-Кралове, Меммінгем та ін.

Студенти мали змогу поставити питання міському голові. Молоді люди цікавилися сучасним станом та подальшими перспективами транспортної інфраструктури міста (зокрема, оновлення рухомого складу, встановлення вартості за проїзд), житлового будівництва, благоустрою, облаштування культурно-історичних зон та іншими напрямками розвитку Чернігова.

Час оприлюднення: 30 березня  2015 р.

Виконавець: Д.В. Казіміров

(0462) 676-052

Зустріч студентства Чернігівщини з головою обласної ради Миколою Звєрєвим

відбулася 26 березня в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів в рамках «круглого столу» на тему «Європейський шлях розвитку України: реформа системи місцевого самоврядування».

Участь у заході взяли студенти випускних курсів вищих навчальних закладів Чернігова та Ніжина, що проходять навчання за програмою тематичного короткотермінового семінару «Державна служба та служба в органах місцевого самоврядування в Україні: правовий статус, стиль і методи роботи»

Звертаючись до присутніх, голова обласної ради наголосив на важливості участі молоді у виробленні державної політики. За його словами, для того, щоб стати успішним і конкурентоспроможним на державній службі, в органах місцевого самоврядування необхідно мати базову освіту, прагнення до постійного саморозвитку, знання іноземної мови та бути перспективним в Європейському вимірі, адже Україна обрала проєвропейський шлях розвитку.

Микола Звєрєв підкреслив, що він – прихильник децентралізації влади, хоча вона не ідеальна, але успішна модель розвитку територій. Основна ж мета – зробити Чернігівську область успішною, оскільки це унікальний регіон з високим ресурсним, кадровим та інтелектуальним потенціалом.

«Державне управління повинне бути ефективним. Нинішня його система не відповідає людським цінностям. Її айсберг – це тотальна корупція. Має будуватися нова система народовладдя, яка б створювала такі умови, в яких людина почуватиметься успішною», – наголосив очільник обласної представницької влади.

На завершення свого виступу Микола Звєрєв закликав випускників вузів самим будувати власне життя, вміти планувати своє майбутнє, щоб бути готовим до його викликів. І при цьому дотримуватися та ніколи не відступати від трьох основних принципів – професіоналізму, порядності і віри.

Час оприлюднення: 27 березня 2015 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (8-0462) 676 052

Ділове українське мовлення у сфері державного управління

За програмою постійно діючого семінару Чернігівським центром перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів 26 березня проведено чергове навчання з питань ділового мовлення. Участь у заході взяли спеціалісти апарату, управлінь та відділів обласної державної адміністрації, виконавчого апарату обласної ради.

Слухачі звернули увагу на граматичну парадигму самостійних та службових частин мови в ділових паперах; ознайомилися з практичними аспектами реалізації Закону України «Про доступ до публічної інформації», «Про інформацію» та комунікативну компетентність державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування.

Час оприлюднення: 26 березня 2015 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (8-0462) 676 052

Про територіальну реформу на Ніжинщині

«Засади та основні напрями реформування територіальної організації влади та децентралізації фінансів» обговорили 25 березня голови територіальних громад Ніжинщини. Відкрили семінар голова районної ради Олег Бузун та в.о. голови райдержадміністрації Сергій Батрак. Під час занять йшлося про довгострокові причини, що призвели до необхідності реформ, та з`ясовувалося, чим система територіального управління, що пропонується, ефективніша за нинішню. У зв`язку з цим, розглядалися її фінансові аспекти – наявні проблеми, способи їх усунення та можливості, що відкриваються. Зокрема, наголошувалося на необхідності використанння територіальними громадами ресурсів Державного фонду регіонального розвитку для реалізації інфраструктурних проектів. Під час обговорення учасники навчання задавали такі питання: «Чи не призведе реформа до зникнення села?», «Чи реформа означає, що об`єднані територіальні громади надаватимуть послуги з реєстрації підприємств, видачі паспортів, землекористування та землевідведення?», «Чи можна реструктуризувати борг за сплату єдиного соціального внеску?», «Де буде працювати апарат управлінь та відділів соціального захисту, освіти, науки нинішніх райдержадміністрацій?», «Чи хтось підраховував скільки грошей треба на реформу?»

Заняття проводили директор Чернігівського центру підвищення кваліфікації кадрів Володимир Бойко та консультант із питань реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади Мінрегіонрозвитку Юрій Вдовенко.

Час оприлюднення: 25 березня 2015 р.

Виконавець: Чабак Л.А.

конт. тел.: (0462) 676-052

«Регулювання відносин між роботодавцями та найманими працівниками в межах КЗпП України. Оплата праці в органах місцевої влади» –

семінар під такою назвою було проведено Центром підвищення кваліфікації кадрів для державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування Куликівського району. Відкрив навчання голова Куликівської районної ради Юрій Кріпосний. Він наголосив на важливості та актуальності такого роду навчання для кожного, хто перебуває в трудових відносинах.

Як правильно укласти та розірвати трудовий договір, на що треба звертати особливу увагу при заповненні трудових книжок, що таке колективний договір та яким має бути його зміст, особливості оплати праці в органах влади – про це розказала заступник начальника Департаменту соціального захисту населення обласної державної адміністрації Катерина Тимощенко.

 

Час оприлюднення: 25 березня 2015 р.

Виконавець: Коваленко Н.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

Корюківка та територіальна реформа

Триває серія семінарів «Засади та основні напрями реформування територіальної організації влади та децентралізації фінансів», що приначаються для голів територіальних громад. На Корюківщині таке навчання пройшло 23 березня 2015 року. Відкрив його голова райдержадміністрації Віктор Чернуха. Під час занять наголошувалося – не варто сприймати майбутні територіальні громади так, як ми бачимо нинішні. Хоча називаються вони однаково, але насправді дуже різні: і за способом фінансування, і за повновженнями, і за відповідальністю. Деякі зміни вже сталися – вони відображені у Бюджетному та Податковому кодексах. Той, хто першим звернув увагу на нові можливості, тепер отримає додаткові ресурси. Але в цілому згадані новели можуть запрацювати лише в разі реалізації територіальної реформи. Під час полеміки учасники навчання ставили такі питання: «Поясніть, що дасть реформа звичайній людині?», «Що буде з районом на етапі об‘єднання територіальних громад?», «Навіщо самодостатнім навіть за нинішнього законодавства територіальним громадам об`єднуватися?», «Чому ми беремося спочатку за територальні реформу, а не за економіку?», «Що буде, якщо замість десяти сіл за перспективним планом схочуть об`єднатися, наприклад, дві?», «Якщо громада виявиться не спроможною надавати адміністративні послуги, то хто їх тоді надаватиме?».

Заняття проводили директор Чернігівського центру підвищення кваліфікації кадрів Володимир Бойко та консультант із питань реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади Мінрегіонрозвитку Юрій Вдовенко. У зв`язку зі змінами нормативно-правого регулювання використання коштів Державного фонду регіонального розвитку викдладачі порадили головам тероріальних громад  звернути увагу на цю можливість та надалі подавати в установленому порядку свої пропозиції на розгляд регіональним комісіям із відбору відповідних проектів.

Час оприлюднення: 25 березня 2015 р.

Виконавець: Чабак Л.А.

конт. тел.: (0462) 676-052

«Державна служба та служба в органах місцевого самоврядування в Україні: правовий статус, стиль і методи роботи»

За програмою тематичного короткотермінового семінару Чернігівський центр перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів проводить традиційне навчання студентів випускних курсів вищих навчальних закладів Чернігова та Ніжина, які виявили бажання працювати в місцевих органах влади. Зі вступним словом до учасників програми звернувся директор Центру, кандидат історичних наук Володимир Бойко.

Впродовж двох тижнів з 23 березня по 3 квітня молоді люди ознайомляться з системою навчання державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування; застосуванням права в державному управлінні, стилем, формами та методами роботи органу виконавчої влади; нормативно-правовим забезпеченням діяльності органів місцевого самоврядування. Студенти розглядатимуть положення законодавства України про державну службу; антикорупційного законодавства; основні аспекти ЗУ «Про очищення влади», «Про доступ до публічної інформації», «Про інформацію», «Про безоплатну правову допомогу».

Учасники семінару ознайомляться з сучасним станом та тенденціями розвитку політичної системи України; основними напрямами бюджетної, податкової, державної гуманітарної та соціальної політики; реалізацією державної політики у сфері зовнішніх зносин та зовнішньоекономічної діяльності на регіональному рівні; положеннями Угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі між Україною та ЄС; проектом Стратегії сталого розвитку Чернігівської області до 2020 року.

Представники органів виконавчої влади та місцевого самоврядування розповідатимуть про організаційне забезпечення діяльності місцевих рад; практику діяльності районних державних адміністрацій та районних рад; контроль за виконанням документів особливості роботи органів Державного реєстру виборців; секретну та оборонну роботу місцевих органів влади; роботу органів влади зі зверненнями громадян; застосування інформаційних технологій в роботі органів влади, впровадження технологій електронного урядування та розвитку електронної демократії. Також увага звертатиметься на гендерні аспекти державної служби та служби в органах місцевого самоврядування; етику державного службовця та посадової особи органів місцевого самоврядування; лідерство як соціально-психологічний феномен.

В рамках навчання студенти пройдуть стажування в органах виконавчої влади і органах місцевого самоврядування; відвідають Верховну Раду України, комітети з питань державного будiвництва, регіональної полiтики та мiсцевого самоврядування з питань науки і освіти; ознайомляться з діяльністю Національного агенства України з питань державної служби.

За результатами навчання, стажування та підсумкового тестування учасники програми отримають відповідні свідоцтва та будуть зараховані до кадрового резерву на посади в органи місцевої влади.

Час оприлюднення: 23 березня 2015 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

Актуальні питання взаємодії органів виконавчої влади та інститутів громадянського суспільства

Експертна зустріч з питань взаємодії влади та громадянського суспільства відбулася в Чернігові 19 березня 2015 р. Захід проходив в режимі он-лайн в приміщенні Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів. Експерти, представники Секретаріату Кабінету Міністрів, Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської ОДА, інститутів громадянського суспільства обговорювали питання щодо участі громадськості в процесі формування та реалізації державної політики, вирішенні питань місцевого значення. Зокрема йшлося про відповідний проект закону, який має на меті упорядкувати проведення консультацій та участі громадськості в процесі обговорення та прийняття рішень загальнодержавного та місцевого значення. Свої пропозиції та зауваження з цього приводу надавали представники громадськості та органів виконавчої влади Львівської, Одеської, Полтавської, Харківської областей.

Час оприлюднення: 19 березня 2015 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052