Студенти Чернігівщини відвідали Верховну Раду та Нацдержслужбу України

Студенти державних вузів Чернігова та Ніжина, які проходять навчання за програмою семінару «Державна служба та служба в органах місцевого самоврядування: правовий статус, стиль і методи роботи» 2 квітня відвідали Верховну Раду України та Національне агентство України з питань державної служби.

Своє виїзне заняття в Києві молоді люди розпочали з комітетів Верховної Ради, а саме – Комітету з питань науки і освіти та Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування.

«Комітети не приймають, а готують законодавчі акти», – відзначив заступник завідувача секретаріату Комітету з питань науки і освіти Микола Шевченко. Наш комітет – це праобраз майбутніх суспільних знань». Він розповів про історію комітету, його функції та склад депутатів, серед яких в різні часи в роботі комітету брали участь В. Кремінь, С. Ніколєнко, П. Толочко та ін. На сучасному етапі, окрім освіти та науки, комітет займається питаннями інноваційності у використанні наявної системи знань та її збереження, тобто захисту інтелектуальної власності. Відповідаючи на питання студентів щодо прийнятого 1 липня 2014 р. Закону України «Про вищу освіту», його розробники відзначили, що основна ідея полягає у наданні більшої автономії вузам та, зокрема, підвищення ролі студентського самоврядування.

Головний консультант секретаріату Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Лідія Шкуріна розповіла присутнім про напрямки діяльності підкомітетів та робочих груп свого Комітету, зокрема, питання формування регіональної політики, системи надання адміністративних послуг, підготовки нового Закону України «Про державну службу» та його синхронізації з положеннями законопроекту щодо місцевого самоврядування.

Далі студентів очікувала екскурсія до будинку Верховної ради України. Молоді люди відвідали місця, де приймалися ключові для незалежної України рішення та відбувалися зустрічі на найвищому рівні – це сесійна та конференц-зала. Студенти дізналися про історію самої будівлі, депутатський склад минулих та сучасного скликань, порядок проведення сесій, функціонування системи «Рада» та про те, яким чином пересічні українці можуть бути присутніми на сесії парламенту.

В другій половині дня молоді люди відвідали Національне агентство України з питань державної служби, де мали змогу дізнатися про історію вітчизняної державної служби під час відвідин Музею історії державної служби в Україні, а також зустрітися з керівниками Школи вищого корпусу державної служби, Центру адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу та Національного агентства України з питань державної служби.

«Державна служба не просто місце роботи, а професія, що вимагає відповідного рівня підготовки, бажання розвиватися та особисто долучитися до реалізації державної політики. У світлі сучасних змін та процесів реформування саме державні службовці можуть своєю діяльністю сприяти успіху реформ, або навпаки, гальмувати їх», – наголосив голова Нацдержслужби Костянтин Ващенко.

Про діяльність Центру, діючі в Україні міжнародні проекти щодо навчання, стажування державних службовців (Twinning, TAIEX), участь у нормотворчій діяльності, проведенні наукових досліджень та надання консультативної підтримки кадровим службам органів влади Стандартів ЄС розповіла Марина Канавець – директор Центру адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу.

Заступник директора Департаменту нормативно-правової роботи  Андрій Астапов, відповідаючи на питання молоді, окреслив перспективи вступу на державну службу з огляду на очікувані зміни у законодавстві щодо стандартів державної служби, вимог до кандидатів на посади держслужбовців, соціального захисту, системи посадових окладів та стимулювання праці працівників органів державної служби.

Також студенти спілкувалися з директором Школи вищого корпусу державної служби Валентиною Ковальчук та головним спеціалістом відділу контролю за дотриманням законодавства у боротьбі з корупцією департаменту контролю та взаємодії з органами влади Нацдержслужби Олегом Онищуком щодо проведення службових розслідувань та спеціальних перевірок осіб, які претендують на зайняття вакантних посад державної служби, люстраційної перевірки та відповіли на ряд студентських запитань.

 

Час оприлюднення: 3 квітня 2015 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052