«Місцеве самоврядування як основа демократичного розвитку суспільства»

Чергове заняття за програмою постійно діючого тематичного семінару проведено Центром перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів для посадових осіб Чернігівської міської ради, її виконавчих органів 29 квітня 2015 р.

Учасники заходу мали нагоду дізнатися про розвиток професійної компетентності працівників органів місцевого самоврядування. Заняття проводила старший викладач кафедри соціальної роботи Чернігівського національного технологічного університету Тетяна Децюк.

Час оприлюднення: 30 квітня 2015 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

 

Перше заняття за програмою постійно діючого тематичного семінару «Державна служба: правові та соціально-психологічні аспекти» відбулося 29 квітня 2015 р. Учасниками заходу стали керівники та спеціалісти Головного управління Державної фіскальної служби у Чернігівській області.

Про останні зміни в антикорупційному законодавстві України розповідала начальник юридичного відділу апарату обласної державної адміністрації, магістр державного управління Наталія Мужикова.

Час оприлюднення: 30 квітня 2015 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

Проблеми та перспективи розвитку туристичної галузі в області, охорони історико-культурної спадщини

Тематичний короткотерміновий семінар для начальників відділів культури і туризму райдержадміністрацій, міських рад Чернігова, Ніжина, Прилук, Новгород-Сіверського проходить в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів з 28 по 29 квітня 2015 р.

Учасники заходу дізнаються про проблеми та перспективи розвитку туристичної галузі в Чернігівській області; особливості здійснення транскордонного співробітництва; особливості розвитку аграрного туризму в Чернігівській області. Окрім цього, увага звертатиметься на положення нормативно-правової бази у музейній справі та питання охорони культурної спадщини.

Час оприлюднення: 29 квітня 2015 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

 

Регіональні аспекти участі України в Другій світовій війні: Чернігово-Сіверщина

Про необхідність нових підходів в осмисленні подій Другої світової війни, спростування радянських історичних міфів, вшанування пам’яті українців, що брали участь у всіх конфліктах впродовж 1939–1945 рр. йшлося під час круглого столу «Регіональні аспекти участі України в Другій світовій війні: Чернігово-Сіверщина». Захід проведено 28 квітня 2015 р. у Чернігові в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій.

«Про Другу світову війну та участь Чернігово-Сіверщини і чернігівців в ній написано так багато, що ми не можемо відповісти на елементарні запитання, – відзначив представник Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області Сергій БУТКО. – Немає достовірних даних про чисельність мобілізованих з Чернігівщини до армії у 1941–1943 рр., полеглих чернігівців у лавах Червоної армії на фронтах радянсько-польської війни (вересень 1939) радянсько-фінської (1939–1940), радянської-німецької (1941–1945) воєн, радянсько-японської війни (серпень 1945), жертв мирного населення. Так само ще залишається певною мірою «білою плямою» український національно визвольний рух, а саме діяльність підпілля ОУН на Чернігівщині. Тому основний підхід – досліджувати історію війни такою, якою вона була, з винесенням необхідних уроків, розвінчанням радянських міфів та гідним вшануванням пам’яті загиблих. Завершити цей перелом, що затягнувся на понад два десятиліття, допоможе прийнятий Верховною Радою пакет законів «невідкладної декомунізації».

«Цьогоріч Україна вперше на офіційному рівні долучається до європейської традиції святкування 8 травня як дня пам’яті та примирення, відзначаючи також і 9 травня як День Перемоги над нацизмом у Європі. Основний наголос слід зробити на тому, як війна пройшла через долю окремої людини», – підкреслив заступник директора Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Ігор СЛЄЗКО.

Про осмислення подій війни мовою музейних експозицій розповів директор Чернігівського обласного історичного музею ім. В.В. Тарновського Сергій ЛАЄВСЬКИЙ: «Сьогоднішнє переосмислення минулих подій вимагає фахового підходу, з’ясування всіх найтрагічніших сторінок періоду війни». Також він звернув увагу на роботу музею та пошукових товариств з виявлення, ідентифікації та перепоховання полеглих бійців на території Чернігівщини.

Професор Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя, доктор історичних наук, професор Сергій ЛЕПЯВКО привернув увагу до необхідності відзначати День пам’яті і примирення біля реальних поховань військовослужбовців і жертв цивільного населення. У цьому році перший крок у Чернігові зроблено – 8 травня вшанування відбудеться на місці розстрілу 15 тис. військовополонених і жителів міста. Проте, цих масових поховань набагато більше і вони потребують суспільної уваги. Це має потужний виховний вплив особливо на молоду генерацію.

Його повністю підтримав депутат Новозаводської районної ради у м. Чернігові, громадський діяч Юрій СОКОЛОВ, який також назвав цілу низьку поховань, що обходять увагою. Безпам’ятство і байдужість вкрай небезпечні, вони завершуються пролиттям крові, як показав досвід сучасної російської агресії на Сході України.

Про роботу «Пошукового агентства по створенню науково-документальних серіалів «Книга Пам’яті» та «Реабілітовані історією» говорила директор закладу Олена ЛИСЕНКО. Аналізуючи підсумки діяльності агентства зі встановлення імен загиблих воїнів з Чернігівщини, доповідач звернула увагу на складнощі у пошуку та необхідність вшанування тих, хто потрапив до штрафбатів та мобілізованих через польові воєнкомати (т.зв. «чорної піхоти»). Так, вона зауважила, що у фондах агентства зібрано 270 тис. імен загиблих і зниклих безвісті червоноармійців із Чернігівщини. З них радянською історіографією офіційно вважаються загиблими тільки 135 тис. осіб. Що ховається за формулюванням «пропав безвісті» ще потребує ретельного дослідження.

Краєзнавець Дмитро СИЛИЧ презентував добірку німецьких та угорських фотографій Чернігова періоду окупації 1941-1943 рр. Вони ще раз підтверджують катастрофічні наслідків німецьких бомбардувань міста 21-25 серпня 1941 р. Водночас більшість цих світлин є чи не останніми знімками історико-архітектурних пам’яток Чернігова, втрачених назавжди.

Директор Центру підвищення кваліфікації кадрів, кандидат історичних наук, Володимир БОЙКО, звернув увагу дослідників на такі джерела інформації як щоденники і спогади радянських партизан, які багато що відкривають у розумінні радянської політики на окупованій території.

Співробітник Українського інституту національної пам’яті, кандидат історичних наук Сергій ГОРОБЕЦЬ наголосив на важливості подолання історичних міфів про війну, оскільки їх активна пропаганда в суспільстві до недавнього часу спричинила й далі загострює конфлікт на Сході України.

У підсумку учасники «круглого столу» підкреслили ще одну, нібито банальну істину – не слід боятися правди, особливо якщо йдеться про відповідальність політиків, які розв’язали найкривавіший в історії військовий конфлікт, не зберегли людські життя. Тема минулої війни повинна перестати бути засобом пропаганди задля уникнення нових конфліктів, подолання розбіжностей у фактах та цифрах, гідного вшанування пам’яті всіх полеглих в боях та безневинно вбитих.

Час оприлюднення: 29 квітня 2015 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

Як реалізувати місцеві ініціативи?

Запровадженню місцевих ініціатив на території громад присвячений звітний семінар для сільських голів Чернігівщини, який проходить в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів з 27 по 28 квітня 2015 р. Захід проходить в рамках проекту «Сприяння формуванню громадянського суспільства у сільських та селищних громадах Чернігівської області».

Відкриваючи захід референт фонду Ганса Зайделя Юрген Вальхсхьофер ще раз наголосив на тих можливостях, які є в громадах області для здійснення проектів з місцевого розвитку, закликав учасників семінару до активного діалогу при напрацюванні ідей та обміну досвідом щодо розробки таких ініціатив.

Впродовж двох днів очільники сільських та селищних громад Чернігівщини презентуватимуть та обговорюватимуть свої концепції та проекти місцевих ініціатив, що стосуватимуться розвитку інфраструктури громади, благоустрою, закладів культури, освіти та дозвілля. Модератором дискусій та обговорень виступатиме референт фонду Ганса Зайделя Юрген Вальхсхьофер.

Час оприлюднення: 27 квітня 2015 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

 

Нормативно-правове забезпечення діяльності державних службовців в органах виконавчої влади, посадових осіб в органах місцевого самоврядування, адаптація до права ЄС та положень Угоди про асоціацію

Таку назву має тематичний короткотерміновий семінар, що проводиться Центром перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів для начальників юридичних відділів апаратів райдержадміністрацій, виконкомів Чернігівської, Ніжинської, Прилуцької, Новгород-Сіверської міських рад з 23 по 24 квітня 2015 р. У відкритті заходу взяли участь начальник Головного територіального управління юстиції у Чернігівській області Юрій Власенко, начальник відділу реєстрації нормативно-правових актів, правової роботи та правової освіти Головного територіального управління юстиції у Чернігівській області Інна Кебець та начальник юридичного відділу апарату облдержадміністрації, магістр державного управління Наталія Мужикова.

Державні службовці дізнаються про реалізацію юридичними службами райдержадміністрацій повноважень щодо здійснення правової експертизи розпоряджень голів адміністрацій; ознайомляться з основними вимогами чинного законодавства щодо реалізації органами виконавчої влади права фізичних та юридичних осіб на інформацію; правовими аспектами роботи із зверненнями громадян.

Програмою семінару передбачено висвітлення основних положень антикорупційного законодавства; правових аспектів розгляду депутатських звернень, запитів та запитань. Окрім цього, начальники юридичних відділів звернуть увагу на повноваження місцевих державних адміністрацій щодо врегулювання земельних правовідносин та ознайомляться з вимогами до підготовки розпорядчих документів відповідно до інструкції з діловодства.

Час оприлюднення: 23 квітня 2015 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (8-0462) 676 052

Правові та практичні аспекти державних закупівель в Україні

Семінар з питань проведення державних закупівель проводиться в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів з 21 по 24 квітня 2015 р. Фахівці з питань організації та здійснення закупівель за бюджетні кошти ознайомляться з основними положеннями ЗУ «Про здійснення державних закупівель» (термінологія, виключення із Закону); дізнаються про порядок оприлюднення інформації щодо закупівель (перелік документів, строки, порядок оприлюднення інформації на офіційному загально-державному веб-порталі «Державні закупівлі»).

Учасники навчання розглянуть основні положення та функції комітету з конкурсних торгів; особливості здійснення закупівель за рамковими угодами (укладання рамкових угод; порядок визначення генеральних замовників; перелік товарів та послуг, що можуть закуповуватися за рамковими угодами). Водночас увага звертатиметься на засади планування закупівель (визначення потреби, порядок складання річного плану закупівель, визначення предмета, вибір процедури закупівлі та державний класифікатор ДК 016-2010).

Спеціалісти дізнаються про порядок оскарження процедури закупівель; організацію та проведення відкритих, двоступеневих торгів (порогові показники при здійсненні закупівлі; подання оголошення та вибір строку подання пропозицій конкурсних торгів; забезпечення пропозиції конкурсних торгів); здійснення попередньої кваліфікації учасників, запиту цінових пропозицій (порогові показники при здійсненні процедури закупівлі; особливості проведення процедури закупівлі). Окрім цього, розглядатиметься порядок підготовки документації конкурсних торгів; розкриття, оцінки та порівняння пропозицій конкурсних торгів; специфіка укладання договорів на закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти; порядок звітності щодо здійснення державних закупівель; засади відповідальності за порушення законодавства у сфері закупівель, державного регулювання, контролю у сфері закупівель та типові порушення під час проведення процедур державних закупівель.

Під час практичних занять слухачі опрацьовуватимуть процедуру закупівлі товарів, робіт чи послуг; методику оцінки та порівняння пропозицій конкурсних торгів; вчитимуться складати плани закупівель та оформлювати необхідну документацію.

Час оприлюднення: 21 квітня 2015 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (8-0462) 676 052

Нормативно-правове забезпечення діяльності органів місцевого самоврядування та служби в органах місцевого самоврядування, адаптація до права ЄС та положень Угоди про асоціацію

За програмою тематичного короткотермінового семінару в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів 15 – 16 квітня 2015 р. проходить навчання для начальників юридичних відділів виконавчих апаратів районних, Деснянської та Новозаводської районних у м. Чернігові рад.

Під час тематичних зустрічей та конверсаторіумів обговорюватимуться правові засади діяльності органів місцевого самоврядування (основні зміни в законодавстві); правові аспекти роботи зі зверненнями громадян, розгляду депутатських звернень, запитів та запитань. Також висвітлюватимуться основні положення антикорупційного законодавства та щодо реалізації органами місцевого самоврядування права фізичних та юридичних осіб на інформацію.

Учасники семінару дізнаються про зміни у законодавстві щодо регулювання земельних відносин; державної реєстрації права на нерухоме майно та їх обтяжень та візьмуть участь у «круглому столі», який стосуватиметься актуальних питань участі органів місцевого самоврядування в адміністративному процесі.

Час оприлюднення: 15 квітня 2015 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (8-0462) 676 052

Короп та територіальна реформа

8 квітня в Коропі обговорювалися «Засади та основні напрями реформування територіальної організації влади та децентралізації фінансів».  Відкрили заняття та брали в них участь в.о. голови рйдержадміністрації Генадій Дроздов та голова районної ради Михайло Мазуренко. Традиційно йшлося про засади реформи, зміни в оподаткуванні та фінансуванні бюджетної сфери, застосування Законів України  «Про співробітництво територіальних громад», «Про добровільне об’єднання територіальних громад». Під час дискусії учасники семінару поставили, зокрема, такі питання: «Як тепер громада зможе сама розрахувати власний бюджет без заздалегідь визначеної суми субвенцій з державного бюджету?», «Чи не доведеться мешканцям сіл їздити далеко до адміністративного центру нової громади?», «Чи не залишиться в результаті реформи в територіальній громаді лише одна школа?», «Які повноваження старости та скільки їх буде?», «Чому нинішнім територіальним громадам не повертають податок на доходи фізичних осіб?», «Хто у викономі об’єднаної територіальної громади займатиметься агропромисловим коплексом?», «Чи проводитиметься об’єднання територіальних громад до місцевих виборів 25 жовтня 2015 року?», «Куди подінуться працівники нинішніх бюджетних структур, якщо таких як зараз районів зрештою не буде?», «Чи не закладені деякі неузгодженості в Законі України “Про добровільне об`єднання теритoрiальних громад” з Конституцією України?», «Чи має облдержадміністрація повноваження робити висновок щодо проектів рішень стосовно добровільного об’єднання територіальних громад?», «Чи має обласна рада право призначати перші вибори голови та депутатів об’єднаної територіальної громади?».

Під час навчання з’ясувалося, що в районі вже були проведені власні розрахунки кількох варіантів об’єднання територіальних громад. Але, як зазначалося, за результами семінару та з врахуванням майбутньої методики вони будуть допрацьовані. Проводили заняття директор Чернігівського центру підвищення кваліфікації кадрів Володимир Бойко та консультант із питань реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади Мінрегіонрозвитку Юрій Вдовенко.

Час оприлюднення: 9 квітня 2015 р.

Виконавець: Чабак Л.А.

конт. тел.: (0462) 676-052

Основи стратегічного планування сталого розвитку територій: розробка та управління проектами

Таку назву має тематичний короткотерміновий семінар для голів територіальних громад Чернігівщини, що проходить в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів з 7 по 9 квітня 2015 р.

Керівники територіальних громад дізнаються про перспективи та можливості розвитку сільських територій; ресурсної бази органів місцевого самоврядування в рамках розвитку співробітництва з європейськими інституціями, міжнародними фінансовими та донорськими організаціями; ознайомляться з критеріями інноваційності проектів, програмою Територіального співробітництва країн Східного партнерства та досвідом розробки, управління проектами в територіальній громаді (проект ПРООН «Розвиток місцевого самоврядування, заміна газового котла на твердопаливний»).

На практичних заняттях учасники семінару отримають рекомендації та поради щодо подання заявок на грант та опановуватимуть засади проектного менеджменту, що включає планування проекту, формування його бюджету та кошторису видатків. Голови територіальних громад звернуть увагу на типові недоліки проектних пропозицій та розглянуть підходи до управління ризиками, оцінювання успішності та моніторингу реалізації проектів.

Час оприлюднення: 7 квітня 2015 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (8-0462) 676 052