Дні Європи в Україні

Вже традиційно в рамках святкування Днів Європи в Україні Чернігівський центр перепідготовки та підвищення кваліфікації у співпраці з Сіверським інститутом регіональних досліджень та Центром європейської інформації  долучається до проведення заходів, покликаних популяризувати європейські та національні цінності, модернізуючи тим самим українське суспільство. Не став виключенням і нинішній рік. 14 травня відбулися дві міжрегіональні веб-конференції, одна з яких стосувалася відзначення днів Європи в окремих регіонах, а друга була присвячена темі «Європейська ідентичність України – український культурний простір». Проведення цих заходів дозволило охопити представників Центрів підвищення кваліфікації, Центрів європейської інформації, органів влади, істориків, краєзнавців з Києва, Кам’янця Подільського, Миколаєва, Херсона, Хмельницького, Черкас, Чернівців та Чернігова.

Під час обговорення учасники конференцій розповіли про заходи культурного, просвітницького та спортивного характеру, що триватимуть в містах України, дискутували питання щодо сприйняття молоддю  європейських цінностей. Спираючись на приклади діяльності міжнаціональних товариств, біографії визначних українських письменників, композиторів, музикантів, учасники зустрічі дійшли висновків, що Україна завжди знаходилася в європейському культурному просторі. І зараз необхідно просто актуалізувати цей досвід, усунувши нещодавно нав’язані стереотипи щодо сусідніх країн, своїх співвітчизників з різних регіонів та поважати один з основних європейських принципів «єдність у різноманітності».

Час оприлюднення: 14 травня 2015 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

Реформа територіального устрою та Сосниця

У Сосниці 14 травня пройшов семінар «Засади та основні напрями реформування територіальної організації влади та децентралізації фінансів». Його слухачами стали голови територіальних громад району, секретарі сільських рад, працівники райдержадміністрації та виконавчого апарату районної ради. Відкрили семінар та взяли в ньому участь керівник апарату Сосницької РДА Єсипенко Микола Степанович, керівник Офісу реформ у Чернігівській області Ярослав Жиденко та експерт Офісу реформ Микола Силенко. Даний семінар був присвячений децентралізаційній реформі в Україні, були розглянуті питання пов’язані з бюджетною децентралізацією, формуванням перспективного плану об’єднання територіальних громад, а також розглянуто основні положення «Методики формування спроможних територіальних громад». Представники Сосницького району поставили такі питання: «Чи буде надаватися освітня та медична субвенція у повному обсязі?», «Чи будуть надаватися додаткові кошти на ремонт доріг між населеними пунктами?», «Які повноваження будуть виконувати старости?», «Чи контролюватиме держава використання власних коштів об’єднаної територіальної громади?», «Які переваги отримає об’єднана територіальна громада?»

Заняття проводили керівник Офісу реформ у Чернігівській області Ярослав Жиденко та експерт Офісу реформ Микола Силенко.

 

Час оприлюднення: 14 травня 2015 р.

Виконавець: Коваленко Н.В.

конт. тел.: (0462) 676-052