Ділове українське мовлення у сфері державного управління

Тематичний короткотерміновий семінар для спеціалістів апарату, управлінь та відділів обласної державної адміністрації, виконавчого апарату обласної ради проходить в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів 29 травня 2015 р.

Учасники заходу дізнаються про загальні вимоги до складання та оформлювання організаційних документів та документів щодо особового складу; етику ділового спілкування. Окрім цього, увага звертатиметься на особливості довідково-інформаційних документів, а також основні вимоги щодо оформлення службових листів.

Час оприлюднення: 29 травня 2015 р.

Виконавець: Казіміров О.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

 

Надходження платежів до Пенсійного фонду та забезпечення захисту прав застрахованих осіб

Таку назву має тематичний короткотерміновий семінар, організований  Центром перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів спільно з Головним управлінням Пенсійного фонду України в Чернігівській області. Він проводиться для начальників відділів надходження, прогнозування платежів, обліку застрахованих осіб та контрольно-перевірочної роботи управлінь Пенсійного фонду України з 26 по 29 травня 2015 р.

Програмою навчання передбачено висвітлення таких тем, як децентралізація державної влади (реформування місцевого самоврядування та територіальна організація влади в Україні); положення антикорупційного законодавства; основні засади законопроекту «Про державну службу»; проект програми оздоровлення та модернізації пенсійної системи України на 2015 – 2020 рр. та реформування пенсійної системи, зміни в пенсійному законодавстві.

Начальники відділів ознайомляться з основними положеннями юридичного забезпечення діяльності органів Пенсійного фонду; організацією контрольно-перевірочної роботи в управлінні Пенсійного фонду України в м. Чернігові; практичними аспектами планування та виконання бюджету Пенсійного фонду; цільового використання коштів, фінансового аудиту, ведення АРМу ОССВ, формування та подання звітності та використання можливостей центрального сховища обліку сплати страхових внесків до Пенсійного фонду. Окрім цього, висвітлюватимуться основні напрями діяльності органів Пенсійного фонду області з питань легалізації заробітної плати та детінізації доходів населення; особливості використання програмного забезпечення; концепція розвитку та актуальні питання функціонування інформаційно-аналітичних систем в органах Пенсійного фонду.

Час оприлюднення: 26 травня 2015 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

Впровадження корекційних програм для осіб, які вчинили насильство в сім’ї

Тематичний семінар щодо попередження насильства в сім’ї проходив у Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів з 21 по 22 травня 2015 р. Участь у заході взяли спеціалісти структурних підрозділів у справах сім’ї, молоді та спорту районних державних адміністрацій, виконавчих комітетів міських рад Чернігова, Ніжина, Прилук та Новгород-Сіверського. З вступним словом до учасників заходу звернувся заступник начальника Департаменту сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації Ігор Григор’єв.

Спеціалісти ознайомилися з пріоритетними напрямами діяльності та нормативно-правовим врегулюванням щодо реалізації державної політики з попередження домашнього насильства; механізмами взаємодії між структурними підрозділами, відповідальними за реалізацію державної політики щодо попередження насильства в сім’ї, центрами соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, службами у справах дітей та правоохоронними органами при здійсненні заходів із попередження домашнього насильства. При цьому увага зверталася на масштаби явища домашнього насильства, його причини та наслідки та пріоритетні напрями діяльності; нормативно-правове врегулювання щодо реалізації державної політики з попередження домашнього насильства.

Під час семінару висвітлювалися особливості корекційної програми, організації її проведення та проходження особами, які вчиняють насильство в сім’ї; окреслювався досвід впровадження корекційних програм в Україні. В рамках навчання відбулася серія практичних занять, присвячених основним принципам та правилам роботи з людьми, які потерпають від домашнього насильства.

Час оприлюднення: 22 травня 2015 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

За програмою тематичного короткотермінового семінару «Особливості здійснення бухгалтерського обліку і звітності у бюджетних установах, адаптація до права ЄС та положень Угоди про асоціацію» в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів пройшло навчання головних бухгалтерів виконавчих апаратів районних рад (19-20 травня), управлінь та відділів облдержадміністрації (20 травня) та апаратів райдержадміністрацій (21-22 травня).

Під час тематичних зустрічей та конверсаторіумів головні бухгалтери звернули увагу на особливості складання та перевірки достовірності звітності за місяць, квартал в місцевих органах виконавчої влади та місцевого самоврядування; особливості справляння єдиного соціального внеску (з урахуванням змін до ЗУ «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 8 липня 2010 року № 2464) та аспекти детінізації доходів та відносин у сфері зайнятості населення.

Учасники навчання ознайомилися з положеннями нового антикорупційного законодавства; отримали поради щодо оформлення юридичних та фінансових зобов’язань; планування та використання коштів бюджетів органів місцевого самоврядування та органів виконавчої влади.

 

Час оприлюднення: 22 травня 2015 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт.тел.: (0462) 676-052

Місто Ніжин як центр об`єднаної територіальної громади

Заключний семінар із серії «Засади та основні напрями реформування територіальної організації влади та децентралізації фінансів» пройшов 21 травня в Ніжині. У навчанні взяли участь керуючий справами  міськвиконкому Сергій Колесник, працівники апарату, депутати міської ради, представники громадської ради. Обговорювалися перебіг територіальної реформи в Україні, її економічна складова, засади розробки проектів перспективного плану формування спроможних територіальних громад. Під час обговорення порушувалися такі питання: «Навіщо Ніжину як місту обласного значення створювати об‘єднану територіальну громаду разом із прилеглими селами?», «Чи держава завтра не прийме інших рішень, в тому числі з питань місцевого бюджету?», «Чи не призведе реформа до скорочення мережі ФАПів, шкіл, бібліотек у сільській місцевості?», «Навіщо об‘єднуватися двом жебракам?», «Чи не краще спочатку вкласти гроші у сільську місцевість, а потім проводити реформу?», «Що буде з дорогами між селами?», «Хто за них відповідатиме та платитиме за ремонт?», «Чи передбачається можливість корегування перспективного плану формування спроможних територіальних громад у майбутньому?», «Чи буде в територіальних громадах місцева міліція?», «На яких засадах створюватимуться майбутні райони і скільки їх буде в межах Чернігівської області?», «Чи існуватиме Чернігівска область?», «Чи можна приєднатися до Києва?».

Заняття проводили директор Чернігівського центру підвищення кваліфікації кадрів Володимир Бойко та експерт Офісу реформ у Чернігівській області Микола Силенко.

 

Час оприлюднення: 21 травня 2015 р.

Виконавець: Скороход Т.М.

конт.тел.: (0462) 676-052

«Кръырым»  фільм на майбутнє !

У рамках відзначення Днів Європи в Україні показ фільму «Къырым» режисера Ксенії Джорно (ОАЕ) було організовано Сіверським інститутом регіональних досліджень спільно з Центром європейської інформації та Чернігівським центром перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів.

Стрічка розповідає про чергові випробування кримськотатарського народу, який через сімдесят років після депортації, всупереч власній волі знову опинився у чужій країні. Йдеться про історію трьох поколінь родини кримських татар та про те, як одна з сімей переживає нинішню ситуацію.

Фільм, заснований на відзнятому в Криму матеріалі, цьогоріч був представлений на 11-му міжнародному фестивалі документальних фільмів Docudays та 68-му фестивалі в Каннах (проект Short film Corner).

В Чернігові в перегляді стрічки взяли участь представники владних інституцій та громадськості.

На думку глядачів, презентоване кіно відображає реальну картину подій та належить до тих фільмів, актуальність та гострота яких зберігатиметься на наступні десятиліття.

Час оприлюднення 20 травня 2015 року

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676 052

Професійна програма підвищення кваліфікації

Навчання новопризначених спеціалістів структурних підрозділів облдержадміністрації, районних державних адміністрацій, виконкомів міст обласного та районного значення триває в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів з 18 по 22 травня 2015 р. (І сесія). У відкритті заходу взяв участь директор Центру, кандидат історичних наук Володимир Бойко.

Державні службовці та посадові особи місцевого самоврядування ознайомляться із засадами децентралізації державної влади (реформування місцевого самоврядування та територіальна організація влади в Україні); положеннями сучасного антикорупційного законодавства; основними завданнями та організацією роботи з документами в органах виконавчої влади; засадами виконавчої дисципліни та контролю у чинному законодавстві, організацією контролю в органах влади.

Учасники навчання дізнаються про засади енергозбереження та використання альтернативних джерел енергії (застосування європейського досвіду в Україні), особливості ЗУ «Про правила етичної поведінки»; засади гендерної політики в діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування, соціальні аспекти запобігання торгівлі людьми та роль держави та її провідних інституцій у забезпеченні охорони дитинства.

Програмою навчання передбачено висвітлення аспектів комунікативної компетентності державного службовця, мотиваційної складової його діяльності; системи і системного мислення у розв’язанні проблем. Під час практичних занять слухачі вдосконалюватимуть свої знання щодо усного та писемного ділового мовлення та роботи з електронними таблицями Microsoft Excel; дізнаються про можливості застосування нових медіа у роботі службовців органів місцевої влади.

В рамках навчання відбудеться також низка тематичних зустрічей, присвячених Дню пам’яті жертв політичних репресій 1937 – 1938 рр., діяльності Українських Січових Стрільців та 100-річчю з дня перемоги на горі Маківка.

Час оприлюднення: 19 травня 2015 р.

Виконавець:Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676 052

Місто Прилуки як центр об`єднаної територіальної громади

Семінар в Прилуках «Засади та основні напрями реформування територіальної організації влади та децентралізації фінансів» став двадцять третім із серії подібних навчальних заходів, що проводяться в області, починаючи з січня поточного року. В ньому взяли участь депутати Прилуцької міської ради, працівники виконкому, заняття відкрив міський голова Дмитро Барнаш.

Розглядався перебіг територіальної реформи в Україні, проблеми, які вона має вирішити, вже ухвалені рішення та такі, що обговорюються. Зокрема, йшлося про принципові відмінності між нинішніми територіальними громадами та об`єднаними, існуючими районами та тими що плануються – стосовно обсягів їхніх повановажень та фінансового забезпечення. Прилуччани, зокрема, поставили такі питання: «Чи місто Прилуки об`єднуватметься з навколишніми селами, чи існуватиме як тепер – окремо?», «Скільки буде районів в області та чому?», «Хто розпоряджатиметься землею в межах об`єднаної територіальної громади?», «Може відкласти реформу до кращих часів?», «Чому так швидко треба подавати пропозиції до перспективного плану?», «В чому добровільність об`єднання?», «Чому для міст обласного значення зменшили відсоток податку на доходи фізичних осіб?», «Який сенс в об`єднанні територіальних громад, якщо коштів все одно більше не стане?», «Що буде з існуючою мережею бюжетних закладів?», «Хто обиратиме майбутнього голову та депутатів об`єднаної територіальної громади?», «Скільки посадових осіб працюватиме в майбутньому виконкомі територіальної громади? Чи існують якісь нормативи?».

Заняття проводили директор Чернігівського центру підвищення кваліфікації кадрів Володимир Бойко та керівник Офісу реформ у Чернігівській області Ярослав Жиденко.

 

Час оприлюднення: 15 травня 2015 р.

Виконавець: Чабак Л.А.

конт.тел.: (0462) 676-052

Дні Європи в Україні

Вже традиційно в рамках святкування Днів Європи в Україні Чернігівський центр перепідготовки та підвищення кваліфікації у співпраці з Сіверським інститутом регіональних досліджень та Центром європейської інформації  долучається до проведення заходів, покликаних популяризувати європейські та національні цінності, модернізуючи тим самим українське суспільство. Не став виключенням і нинішній рік. 14 травня відбулися дві міжрегіональні веб-конференції, одна з яких стосувалася відзначення днів Європи в окремих регіонах, а друга була присвячена темі «Європейська ідентичність України – український культурний простір». Проведення цих заходів дозволило охопити представників Центрів підвищення кваліфікації, Центрів європейської інформації, органів влади, істориків, краєзнавців з Києва, Кам’янця Подільського, Миколаєва, Херсона, Хмельницького, Черкас, Чернівців та Чернігова.

Під час обговорення учасники конференцій розповіли про заходи культурного, просвітницького та спортивного характеру, що триватимуть в містах України, дискутували питання щодо сприйняття молоддю  європейських цінностей. Спираючись на приклади діяльності міжнаціональних товариств, біографії визначних українських письменників, композиторів, музикантів, учасники зустрічі дійшли висновків, що Україна завжди знаходилася в європейському культурному просторі. І зараз необхідно просто актуалізувати цей досвід, усунувши нещодавно нав’язані стереотипи щодо сусідніх країн, своїх співвітчизників з різних регіонів та поважати один з основних європейських принципів «єдність у різноманітності».

Час оприлюднення: 14 травня 2015 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

Реформа територіального устрою та Сосниця

У Сосниці 14 травня пройшов семінар «Засади та основні напрями реформування територіальної організації влади та децентралізації фінансів». Його слухачами стали голови територіальних громад району, секретарі сільських рад, працівники райдержадміністрації та виконавчого апарату районної ради. Відкрили семінар та взяли в ньому участь керівник апарату Сосницької РДА Єсипенко Микола Степанович, керівник Офісу реформ у Чернігівській області Ярослав Жиденко та експерт Офісу реформ Микола Силенко. Даний семінар був присвячений децентралізаційній реформі в Україні, були розглянуті питання пов’язані з бюджетною децентралізацією, формуванням перспективного плану об’єднання територіальних громад, а також розглянуто основні положення «Методики формування спроможних територіальних громад». Представники Сосницького району поставили такі питання: «Чи буде надаватися освітня та медична субвенція у повному обсязі?», «Чи будуть надаватися додаткові кошти на ремонт доріг між населеними пунктами?», «Які повноваження будуть виконувати старости?», «Чи контролюватиме держава використання власних коштів об’єднаної територіальної громади?», «Які переваги отримає об’єднана територіальна громада?»

Заняття проводили керівник Офісу реформ у Чернігівській області Ярослав Жиденко та експерт Офісу реформ Микола Силенко.

 

Час оприлюднення: 14 травня 2015 р.

Виконавець: Коваленко Н.В.

конт. тел.: (0462) 676-052