Дії дрібних сільгоспвиробників в контексті Угоди про асоціацію обговорювали в Ічні

Дії дрібних виробників сільгосппродукції в умовах Угоди про асоціацію з ЄС, подолання можливих викликів та загроз, використання наданих можливостей стало предметом обговорення під час виїзного семінару-тренінгу «Очікуваний вплив асоціації з Європейським Союзом на агропромисловий комплекс Чернігівської області», що 25 червня 2015 року відбувся в Ічні.

Участь у відкритті заходу взяв голова Ічнянської райдержадміністрації Григорій Герасименко. Учасники семінару, а це власники домогосподарств, фермерських господарств, представники органів місцевого самоврядування, що діють на сільських територіях Ічнянщини змогли підвищити свій рівень інформованості щодо реалізації власних ініціатив, розвитку дрібного підприємництва, кооперації, органічного землеробства, сільського туризму, заняття перспективними видами рослинництва та тваринництва тощо, поспілкуватися з приводу об’єднання зусиль та співпраці.

«Не варто сидіти, і очікувати допомоги від держави, необхідно й самим проявляти ініціативу, змінювати власне мислення – зазначила під час семінару заступник директора Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Римма Олексенко та наголосила на важливості власних зусиль для розвитку й пошуку нових форм зайнятості в сільській місцевості.

Час оприлюднення: 26 червня 2015 р.

Виконавець: Чабак Л.А.

конт. тел.: (0462) 676-052

Професійна програма підвищення кваліфікації

За професійною програмою підвищення кваліфікації в в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів з 22 по 26 червня 2015 р. проходять навчання новопризначені спеціалісти структурних підрозділів облдержадміністрації, районних державних адміністрацій, виконкомів міст обласного та районного значення (ІІ сесія).

Представники органів виконавчої влади та місцевого самоврядування звернуть увагу на основні аспекти законопроектів «Про державну службу» та «Про службу в органах місцевого самоврядування»; практичні аспекти реалізації законодавства України про декомунізацію; практичне застосування ЗУ «Про адміністративні послуги в Україні» при наданні адміністративних послуг та положення ЗУ «Про безоплатну правову допомогу».

Учасники навчання ознайомляться з положеннями Угоди про асоціацію з ЄС та можливостями, які вона відкриває для розвитку сільських територій, туризму та рекреації в Чернігівській області та Україні загалом. Окрім цього, висвітлюватимуться загальні засади протидії інформаційній агресії та побудови комунікацій з громадськістю в умовах інформаційної війни та процеси впровадження ІТ-менеджменту в умовах модернізації державної служби.

Слухачі візьмуть участь у серії тренінгів, присвячених тайм-менеджменту як технології організації робочого часу державного службовця, лідерству як соціально-психологічному феномену та формуванню громадянських компетентностей у державних службовців. Під час практичних занять вони опрацьовуватимуть методику пошуку інформації в мережі Інтернет з її подальшою обробкою та візуалізацією, а також вчитимуться розробляти презентації. По завершенню навчання новопризначені спеціалісти пройдуть комп’ютерне тестування та отримають свідоцтва про підвищення кваліфікації.

Час оприлюднення: 22 червня 2015 р.

Виконавець:Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676 052

Правові та практичні аспекти державних закупівель в Україні

Семінар з питань проведення державних закупівель проводиться в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів з 16 по 19 червня 2015 р. Фахівці з питань організації та здійснення закупівель ознайомляться з положеннями нормативно-правової бази щодо державних закупівель в Україні (ЗУ «Про здійснення державних закупівель») та процесом її приведення у відповідність до законодавства ЄС.

Спеціалісти розглядатимуть порядок оприлюднення інформації щодо закупівель (перелік документів, строки, порядок оприлюднення інформації на офіційному веб-порталі «Державні закупівлі»); складові оскарження процедур закупівель (порядок подання та розгляду скарг, поданих учасниками як до моменту укладення договору про закупівлю, так і в судовому порядку).

Учасники семінару ознайомляться з особливостями здійснення закупівель за рамковими угодами (укладання рамкових угод; порядок визначення генеральних замовників; перелік товарів та послуг, що можуть закуповуватися за рамковими угодами); засадами планування закупівель (визначення потреби, порядок складання річного плану закупівель, визначення предмета, вибір процедури закупівлі, державний класифікатор ДК 016-2010) та основними положеннями й функціями комітету з конкурсних торгів.

Далі розглядатиметься порядок організації та проведення відкритих, двоступеневих торгів (порогові показники при здійсненні закупівлі; подання оголошення та вибір строку подання пропозицій конкурсних торгів; забезпечення пропозиції конкурсних торгів); порядок підготовки документації конкурсних торгів; застосування переговорної процедури закупівлі; розкриття, оцінки та порівняння пропозицій конкурсних торгів; специфіка укладання договорів на закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти; подання звітності щодо здійснення державних закупівель; засади відповідальності за порушення законодавства у сфері закупівель, державного регулювання, контролю у сфері закупівель та типові порушення під час проведення процедур державних закупівель.

Під час практичних занять слухачі опрацьовуватимуть процедуру закупівлі товарів, робіт чи послуг; методику оцінки та порівняння пропозицій конкурсних торгів; вчитимуться складати плани закупівель та оформлювати необхідну документацію.

Час оприлюднення: 16 червня 2015 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (8-0462) 676 052

Професійна програма підвищення кваліфікації землевпорядників сільських, селищних рад

За професійною програмою підвищення кваліфікації в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації 15 червня розпочалося навчання землевпорядників сільських, селищних рад (2 сесія). У відкритті взяли участь заступник начальника управління землеустрою та охорони земель Головного управління Держгеокадастру в Чернігівській області Ігор Пузан та директор Центру, кандидат історичних наук Володимир Бойко.

Впродовж наступних п’ятьох днів землевпорядники дізнаються про особливості реалізації законів України «Про співробітництво територіальних громад» та «Про добровільне об’єднання територіальних громад»; дії місцевої влади у розвитку сільської місцевості в рамках виконання Угоди про асоціацію з ЄС; особливості відповідальності за вчинення корупційних правопорушень та методи забезпечення додержання органами влади, фізичними та юридичними особами земельного законодавства України. Під час окремої тематичної зустрічі учасники заходу дізнаються про консолідуючу роль Конституції у розвитку в Україні громадянського суспільства.

Програмою навчання передбачено розгляд таких питань, як ведення Державного земельного кадастру; ринкові складові механізму приватизації земельних ділянок шляхом укладання цивільно-правових угод методичні засади складання проектів формування землеволодінь та землекористувань; порядок надання земельних ділянок учасникам АТО; оренда земель як важлива складова розвитку земельних відносин і соціального захисту селян та створення громадських пасовищ; державна реєстрація прав на нерухоме майно та їх обтяжень.

Землевпорядники опрацьовуватимуть особливості визначення форм власності та механізми реалізації права власності на землю громадянами; методику нормативної грошової оцінки земель, правові засади проведення оцінки земель та процедури затвердження і оприлюднення оцінки земель. Також вони дізнаються про способи врегулювання конфлікту інтересів при здійсненні повноважень посадовими особами органів місцевого самоврядування та заходи запобігання та протидії корупції в сфері регулювання земельних відносин. У серії практичних занять землевпорядники опановуватимуть можливості комунікацій та сучасних комп’ютерних технологій у діяльності органів місцевого самоврядування.

Завершиться навчання перевіркою отриманих знань за допомогою комп’ютерного тестування, після чого землевпорядники отримають свідоцтва про підвищення кваліфікації.

Час оприлюднення: 15 червня 2015 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (8-0462) 676 052

«Кращий державний службовець»

В рамках проведення щорічного Всеукраїнського конкурсу «Кращий державний службовець» в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів 15 – 16 червня проходить тематичний короткотерміновий семінар для учасників ІІ туру цього конкурсу. Про його цьогорічні умови учасникам заходу розповіли начальник управління державної служби Головдержслужби України в області Валентин Дубок та директор Центру, кандидат історичних наук Володимир Бойко.

Державні службовці ознайомляться з процесами децентралізації державної влади, реформування місцевого самоврядування, територіальної організації влади в Україні; дізнаються про засади комунікативної компетентності та професійно-етичні вимоги до поведінки представників органів державної влади. Також розглядатимуться положення антикорупційного законодавства України та забезпечення ефективності запобігання та протидії проявам корупції на державній службі.

Під час практичних занять учасники семінару покращуватимуть свої знання з усного та писемного ділового мовлення; опрацьовуватимуть пошук та збір інформації в мережі Інтернет, методики обробки, візуалізації інформації; підготовки презентації та звіту.

Час оприлюднення: 15 червня 2015 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

Виборче законодавство в умовах територіальної реформи

Про реформування вітчизняного виборчого законодавства, процеси децентралізації та зміни до Конституції говорилося під час зустрічі міських, селищних голів Чернігівщини з народним депутатом України 8-го скликання, головою підкомітету з питань виборів і референдуму Олександром Черненком та генеральним директором ВГО «Комітет виборців України» Олексієм Кошелем. Захід відбувся в приміщенні Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів 11 червня 2015 р.

«Виборча реформа, як інші перетворення, є складною, але необхідною справою. Зміна виборчої системи, впровадження її більш прогресивних зразків дозволить отримати в майбутньому більш якісний та відповідальний склад депутатів місцевих рад», – наголосив Олександр Черненко.

В подальшій розмові він розповів про діяльність робочої групи з розробки пропозицій до законопроектів про місцеві вибори та особливості нововведень, що стосуватимуться обрання депутатів та очільників місцевого самоврядування. Серед них – запровадження відкритих партійних списків, зміни у кількісному складі депутатів місцевих рад та їх представництва у раді відносно до чисельності виборців – мешканців територіальних громад, вибори міських голів в містах з населенням понад 90 тис. мешканців у два тури та деякі інші. Також народний депутат проаналізував зв`язок між об’єднанням територіальних громад та проведенням місцевих виборів, запропонувавши кілька варіантів вирішення порушеного питання.

Час оприлюднення: 11 червня 2015 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

Сталий розвиток територіальної громади: управлінські аспекти

Тематичний короткотерміновий семінар з питань реформування територіальної організації влади та розвитку територіальних громад проходить в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів з 10 по 12 червня 2015 р. Участь у заході беруть міські та селищні голови Чернігівської області.

В рамках семінару 10 червня відбулася зустріч за «круглим столом» щодо актуальних питань децентралізації в умовах конституційної реформи. Управлінські, юридичні та економічні аспекти формування нової територіальної організації висвітлювали представник Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лідія Євтушенко, головний консультант відділу моніторингу законодавства Інституту законодавства Верховної Ради України, доктор юридичних наук Крістіна Приходько; начальник Головного територіального управління юстиції в Чернігівській області, магістр права Юрій Власенко; консультант з питань реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, кандидат економічних наук Юрій Вдовенко; та директор Центру, кандидат історичних наук Володимир Бойко.

11 червня проводитиметься відео-зустріч, під час якої представник команди якості пошуку Goоgle Андрій Ліпатцев розповість про можливості сервісів Goоgle для роботі посадової особи місцевого самоврядування («Відкритий уряд»: погляд зсередини пошукової системи).

Очільники місцевого самоврядування дізнаються про те, що слід робити для розвитку сільської місцевості в умовах виконання Угоди про асоціацію з ЄС; звернуть увагу на правові та практичні аспекти формування проекту перспективного плану формування територій спроможних територіальних громад. В цьому контексті вони ознайомляться також з Програмою територіального співробітництва країн Східного партнерства та досвідом реалізації проектів громадськості у співпраці з органами державної влади та місцевого самоврядування.

Під час наступних зустрічей міські та селищні голови розглянуть особливості фінансування територіальних громад після їх об’єднання; зміни в земельному законодавстві; організацію електронного урядування у територіальних громадах; загальні засади протидії інформаційній агресії та побудови комунікацій з громадськістю в умовах інформаційної війни та практичні аспекти реалізації законодавства України про декомунізацію.

Час оприлюднення: 10 червня 2015 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

Організація роботи центрів надання адміністративних послуг

Тематичний короткотерміновий семінар для адміністраторів та працівників центрів надання адміністративних послуг проводиться Центром перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів з 10 по 11 червня 2015 р. Участь у відкритті взяв начальник відділу розвитку підприємництва Департаменту економічного розвитку облдержадміністрації Роман Голомозик.

Представники ЦНАП ознайомляться з нормативно-правовим забезпеченням діяльності центрів надання адміністративних послуг; змінами та новаціями в застосуванні Закону України «Про адміністративні послуги в Україні» при наданні адміністративних послуг через Центри надання адміністративних послуг.

Програмою семінару передбачено розгляд питань спрощення порядку надання адміністративних послуг у сфері державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців; особливостей процедури надання адміністративних послуг у сфері державної реєстрації прав на нерухомість; надання відомостей з Державного земельного кадастру в Центрах надання адміністративних послуг та надання послуг управлінням державної міграційної служби України через Центр надання адміністративних послуг. Окрім цього, учасники семінару ознайомляться з досвідом організації надання послуг з видачі документів дозвільного характеру через Центр надання адміністративних послуг м. Чернігова.

Час оприлюднення: 10 червня 2015 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

Професійна програма підвищення кваліфікації бухгалтерів сільських, селищних, міських рад

Навчання бухгалтерів сільських, селищних та міських рад проходить в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів з 8 по 12 червня 2015 р. (2 сесія).

Учасники навчання звернуть увагу на процес децентралізації державної влади, реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні; ознайомляться з останніми змінами в антикорупційному, земельному законодавстві; розглянуть основні аспекти ЗУ «Про доступ до публічної інформації», «Про інформацію» та «Про правила етичної поведінки».

Бухгалтери дізнаються про останні зміни у законодавстві України щодо бухгалтерського обліку; справляння єдиного соціального внеску та подання звітності; ведення погосподарського обліку в сільських та селищних радах та отримають практичні поради щодо оформлення юридичних та фінансових зобов’язань. Окрім цього, увага звертатиметься на переспективи розвитку сільських територій; критерії ефективності діяльності та складові комунікативної компетентності посадової особи місцевого самоврядування.

Учасники навчання візьмуть участь також у тематичній зустрічі, присвяченій 74-ій річниці початку радянсько-німецької війни 1941-1945 рр. Під час практичних занять вони продовжать вдосконалювати свої знання щодо роботи в Місrosoft Ехсеl та користування пошуковими системами мережі Internet. По завершенню навчання слухачі пройдуть комп’ютерне тестування та отримають свідоцтва про підвищення кваліфікації.

Час оприлюднення: 9 червня 2015 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (8-0462) 676 052

Розвиток тренерської майстерності та специфіка роботи з дорослою аудиторією

Тематичний короткотерміновий семінар, присвячений особливостям освіти для дорослих, проводиться Центром перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів з 4 по 5 червня 2015 р. Участь у тренінгах беруть викладачі Центру – державні службовці та посадові особи місцевого самоврядування.

Під час навчання вони дізнаються про мистецтво слухання, канали комунікацій та спілкування як важливу складову майстерності викладача; опрацьовуватимуть аспекти навчальної фази розвитку групи та функції людей в ній; способи та техніки роботи зі складними учасниками навчання.

За матеріалами модулів «Влада в наших громадах» учасники семінару опановуватимуть практичне застосування активних методів навчання в системі освіти дорослих. Водночас увага звертатиметься на стилі навчання державних службовців; комунікативну компетентність тренера-викладача та роль невербальної комунікації в його роботі.

Викладачі дізнаються також про причини, симптоми та способи протидії стресу в тренінговій діяльності. Наостанок учасники семінару вчитимуться оцінювати результати навчальних заходів з точки замовника, викладача, слухача та звернуть увагу на оцінку навчання перед проведенням, під час та після завершення.

Час оприлюднення: 4 червня 2015 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052