Податкова реформа в Україні

Про перспективи та нагальні завдання в процесі реалізації податкової реформи йшлося під час експертної зустрічі з представниками Міністерства фінансів України, що проходила 13 серпня 2015 р. В режимі веб-зв’язку на базі Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів мали з фахівцями Мінфіну мали можливість поспілкуватися представники Чернігівської ОДА, Головного управління Державної фіскальної служби в Чернігівській області та громадських організацій. Окрім Чернігова, в обговоренні брали участь експерти з Дніпропетровська, Львова, Одеси, Полтави та Харкова.

Одним з ключових завдань реформи має бути перехід від наглядово-каральної функції фіскальних органів до обслуговуючої у нарахуванні та проведенні сплати податків. На думку експертів, ситуація у вітчизняній системі оподаткування вже давно не задовольняє інтереси як держави, так і безпосередніх виробників товарів та послуг. Війна на Сході України, окупація частини її території, скорочення експорту та тіньова економіка зумовлюють значні втрати фінансових надходжень до державного бюджету. В свою чергу, для платників податків серйозні проблеми створюють нестабільність та непрогнозованість податкового законодавства, значне навантаження на заробітну плату, великий перелік податків, нерівномірність оподаткування та заплутаний механізм їх оплати.

З цього приводу учасники зустрічі висловили ряд пропозицій щодо виправлення існуючих протиріч. Серед них – скорочення наявного переліку податків, спрощення механізму їх оплати, зокрема, шляхом впровадження електронних сервісів для платників податків та відкритого доступу до відповідної інформації. Зменшення податкового навантаження на заробітну плату дозволить вивести з її тіні та легалізувати значну кількість робочих місць. Також представники з регіонів запропонували ряд інших джерел для отримання податків (право на користування природними ресурсами, видобуток корисних копалин, оподаткування тимчасових споруд тощо). Наостанок учасники зустрічі наголосили, що податкова реформа не має проходити відокремлено від процесів децентралізації, бюджетної, пенсійної реформ та інших змін в економіці та державному будівництві.

Час оприлюднення: 13 серпня 2015 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052