Концепція інформаційної безпеки України

Про засади інформаційної безпеки в Україні та збереження свободи слова йшлося під час експертної зустрічі з представниками Міністерства інформаційної політики України, що відбулася 20 серпня 2015 р. В режимі веб-зв’язку на базі Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів представники Чернігівської ОДА та громадськості мали можливість поспілкуватися з міністром інформаційної політики Юрієм Стецем. Окрім Чернігова, в обговоренні взяли участь представники обласних адміністрацій та громадських об’єднань з Дніпропетровська, Львова, Одеси, Полтави та Харкова.

Міністр розповів про роботу експертної ради при Міністерстві інформаційної політики, яка напрацювала три документи, що увійдуть до Концепції інформаційної безпеки: проект Доктрини інформаційної безпеки України, проект Закону про інформаційну безпеку України та проект Державної програми розвитку інформаційного простору України. Вони покликані забезпечити сталий розвиток інформаційного простору та ліквідувати прогалини у вітчизняному інформаційному законодавстві. Зокрема, має бути напрацьована відповідна термінологія («інформаційна війна», «інформаційна окупація» тощо), усунений дубляж та неузгодженість повноважень між різними відомствами у цій сфері. Водночас Юрій Стець наголосив, що ці документи не повинні перейти межу між інформаційною безпекою країни та свободою слова.

У подальшій дискусії представників регіонів цікавили питання поширення українського телебачення та радіомовлення на прикордонних територіях, в сільській місцевості; статус та форма власності місцевих ЗМІ, вплив власників ЗМІ на діяльність журналістів та ін. У підсумку учасники експертної зустрічі зійшлися на тому, що положення Концепції мають бути придатними до реального застосування на практиці, сприяти наповненню вітчизняного недійного простору якісним українським контентом та забезпечувати дієвий захист від зовнішніх негативних впливів.

Час оприлюднення: 20 серпня 2015 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052