Питання виконання законодавства про доступ до публічної інформації

Чергова експертна зустріч в режимі он-лайн з представниками Кабінету міністрів України відбулася 27 серпня 2015 р. Експерти та фахівці Секретаріату Кабміну обговорювали план дій із впровадження Ініціативи “Партнерство “Відкритий Уряд” у 2014-2015 роках. За допомогою веб-зв’язку до участі в зустрічі мали нагоду долучитися представники обласних державних адміністрацій, громадських організацій та ЗМІ з Чернігова (на базі Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів), Дніпропетровська, Львова, Одеси, Полтави та Харкова.

Під час зустрічі йшлося про поточний стан у сфері виконання Законів України «Про доступ до публічної інформації», «Про інформацію», зокрема, про кількість, обробку та надання відповідей на публічні запити фізичних та юридичних осіб. При цьому увага зверталася на проблему своєчасного оновлення інформації на сайтах органів влади, питання щодо форми та термінів збереження інформації про публічні запити та як діяти у випадках, коли один і той же запит надходить по кілька разів. Окрім цього, обговорювалося впровадження Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо доступу до публічної інформації у формі відкритих даних». Фахівців цікавили питання щодо переліку наборів відкритих даних, організації роботи з ними та їх розміщення на порталах органів влади.

Час оприлюднення: 27 серпня 2015 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

До 24-ї річниці Незалежності України

Міжрегіональна веб-конференція «Незалежність України: досягнення та виклики» відбулася 21 серпня 2015 р. на базі Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів. Окрім Чернігова, участь у заході взяли представники ще 11 центрів перепідготовки та підвищення кваліфікації: Волинської, Житомирської Закарпатської, Івано-Франківської, Запорізької, Полтавської, Сумської, Хмельницької, Херсонської,  Чернівецької областей та м. Києва.

Учасники онлайн-зустрічі висловили вітальні промови та представили власне бачення досвіду розбудови України як незалежної держави і тих історичних уроків, що можуть допомогти забезпеченню єдності країни та її подальшому розвитку. Предметом подальшої розмови була організація роботи центрів та, зокрема, зміст та напрямки підвищення кваліфікації працівників органів влади в сучасних умовах.

Час оприлюднення: 21 серпня 2015 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

Концепція інформаційної безпеки України

Про засади інформаційної безпеки в Україні та збереження свободи слова йшлося під час експертної зустрічі з представниками Міністерства інформаційної політики України, що відбулася 20 серпня 2015 р. В режимі веб-зв’язку на базі Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів представники Чернігівської ОДА та громадськості мали можливість поспілкуватися з міністром інформаційної політики Юрієм Стецем. Окрім Чернігова, в обговоренні взяли участь представники обласних адміністрацій та громадських об’єднань з Дніпропетровська, Львова, Одеси, Полтави та Харкова.

Міністр розповів про роботу експертної ради при Міністерстві інформаційної політики, яка напрацювала три документи, що увійдуть до Концепції інформаційної безпеки: проект Доктрини інформаційної безпеки України, проект Закону про інформаційну безпеку України та проект Державної програми розвитку інформаційного простору України. Вони покликані забезпечити сталий розвиток інформаційного простору та ліквідувати прогалини у вітчизняному інформаційному законодавстві. Зокрема, має бути напрацьована відповідна термінологія («інформаційна війна», «інформаційна окупація» тощо), усунений дубляж та неузгодженість повноважень між різними відомствами у цій сфері. Водночас Юрій Стець наголосив, що ці документи не повинні перейти межу між інформаційною безпекою країни та свободою слова.

У подальшій дискусії представників регіонів цікавили питання поширення українського телебачення та радіомовлення на прикордонних територіях, в сільській місцевості; статус та форма власності місцевих ЗМІ, вплив власників ЗМІ на діяльність журналістів та ін. У підсумку учасники експертної зустрічі зійшлися на тому, що положення Концепції мають бути придатними до реального застосування на практиці, сприяти наповненню вітчизняного недійного простору якісним українським контентом та забезпечувати дієвий захист від зовнішніх негативних впливів.

Час оприлюднення: 20 серпня 2015 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

Податкова реформа в Україні

Про перспективи та нагальні завдання в процесі реалізації податкової реформи йшлося під час експертної зустрічі з представниками Міністерства фінансів України, що проходила 13 серпня 2015 р. В режимі веб-зв’язку на базі Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів мали з фахівцями Мінфіну мали можливість поспілкуватися представники Чернігівської ОДА, Головного управління Державної фіскальної служби в Чернігівській області та громадських організацій. Окрім Чернігова, в обговоренні брали участь експерти з Дніпропетровська, Львова, Одеси, Полтави та Харкова.

Одним з ключових завдань реформи має бути перехід від наглядово-каральної функції фіскальних органів до обслуговуючої у нарахуванні та проведенні сплати податків. На думку експертів, ситуація у вітчизняній системі оподаткування вже давно не задовольняє інтереси як держави, так і безпосередніх виробників товарів та послуг. Війна на Сході України, окупація частини її території, скорочення експорту та тіньова економіка зумовлюють значні втрати фінансових надходжень до державного бюджету. В свою чергу, для платників податків серйозні проблеми створюють нестабільність та непрогнозованість податкового законодавства, значне навантаження на заробітну плату, великий перелік податків, нерівномірність оподаткування та заплутаний механізм їх оплати.

З цього приводу учасники зустрічі висловили ряд пропозицій щодо виправлення існуючих протиріч. Серед них – скорочення наявного переліку податків, спрощення механізму їх оплати, зокрема, шляхом впровадження електронних сервісів для платників податків та відкритого доступу до відповідної інформації. Зменшення податкового навантаження на заробітну плату дозволить вивести з її тіні та легалізувати значну кількість робочих місць. Також представники з регіонів запропонували ряд інших джерел для отримання податків (право на користування природними ресурсами, видобуток корисних копалин, оподаткування тимчасових споруд тощо). Наостанок учасники зустрічі наголосили, що податкова реформа не має проходити відокремлено від процесів децентралізації, бюджетної, пенсійної реформ та інших змін в економіці та державному будівництві.

Час оприлюднення: 13 серпня 2015 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

Професійна програма підвищення кваліфікації

Навчання бухгалтерів сільських, селищних рад, новопризначених спеціалістів виконавчих апаратів обласної, районних рад та виконкомів (міст обласного та районного значення) селищних рад розпочалося в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів 7 вересня 2015 р. (2 сесія).

Впродовж тижневого навчання слухачі ознайомляться із засадами нового антикорупційного законодавства, положеннями ЗУ «Про доступ до публічної інформації», «Про інформацію»; дізнаються про перспективи розвитку сільських територій та, зокрема, які можливості щодо цього відкриває Угода про асоціацію з ЄС. Також висвітлюватимуться основні засади децентралізації державної влади (реформування місцевого самоврядування та територіальна організація влади в Україні) та особливості застосування Закону України «Про адміністративні послуги в Україні» при наданні адміністративних послуг через Центри надання адміністративних послуг.

Новопризначені спеціалісти звернуть увагу на загальні засади протидії інформаційній агресії та побудови комунікацій з громадськістю в умовах інформаційної війни; процес впровадження IT-менеджменту в умовах модернізації державної служби; тайм-менеджмент як технологію організації робочого часу державного службовця.

Бухгалтери дізнаються про останні зміни у законодавстві України щодо бухгалтерського обліку; справляння єдиного соціального внеску та подання звітності; ведення погосподарського обліку в сільських та селищних радах та отримають практичні поради щодо оформлення юридичних та фінансових зобов’язань.

Водночас в Центрі відбудеться  серія тематичних зустрічей, присвячених 70-ій річниці Другої світової війни (український вимір) та родині Лизогубів в історії України та Чернігівщини. Останній захід проводиться в рамках відзначення 300-річчя освячення Катерининської церкви в м. Чернігові.

Програмами навчання передбачено проведення низки тренінгів, тематика яких стосуватиметься формування громадянських компетентностей у державних службовців та інструментів мобілізації місцевих ресурсів з врахуванням гендерного компоненту.

Під час практичних занять слухачі вдосконалюватимуть свої знання щодо роботи з електронними таблицями Місrosoft Ехсеl та користування пошуковими системами мережі Internet. По завершенню навчання вони пройдуть комп’ютерне тестування та отримають свідоцтва про підвищення кваліфікації.

Час оприлюднення: 7 вересня 2015 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (8-0462) 676 052

Аграрні розписки як інструмент кредитування вітчизняного сільгоспвиробництва

Про перспективи запровадження аграрних розписок в Україні йшлося під час експертної зустрічі у Кабінеті Міністрів України 6 серпня 2015 р. За допомогою веб-зв’язку на базі Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів до неї мали змогу долучитися представники Чернігівської області.

Під час заходу фахівці Міністерства аграрної політики та продовольства України, консалтингових компаній та громадських об’єднань розповіли про переваги аграрних розписок у порівнянні зі звичайним банківським кредитуванням, механізм їх надання, забезпечення виконання своїх зобов’язань взаємодіючими сторонами та захист інтересів сільгоспвиробників та кредиторів.

Про регіональні особливості фінансування аграрного сектору, шляхи вдосконалення процедури укладання аграрних розписок та їх оподаткування висловлювалися експерти від громадськості та органів виконавчої влади Дніпропетровської, Львівської, Одеської та Полтавської областей.

Час оприлюднення: 6 серпня 2015 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052