Голови територіальних громад Чернігівщини на Прикарпатті

Яке відношення може мати цементний завод до місцевих ініціатив? Виявляється може, якщо його керівництво пов`язує своє життя, а ще реєстрацію юридичної особи виробництва з територіальною громадою. Остання ж робить все від неї залежне, аби підприємство встояло за несприятливих зовнішніх обставин та провело капітальну реконструкцію. Йдеться про товариство «Івано-франківськцемент», яке 29 вересня відвідала делегація у складі дванадцяти голів територіальних громад Чернігівщини. Перебувають вони на Прикарпатті три дні, до 1 жовтня включно, в рамках реалізації проекту фонду Ганса Зайделя з розвитку місцевих ініціатив та співробітництва Центрів перепідготовки й підвищення кваліфікації кадрів.

На відкритті виїзного семінару селищні та сільські голови зустрілися з першим заступником голови обласної ради Олександром Левицьким, представниками облдержадмністрації, Асоціації молодих сільських та селищних голів, профспілки держслужбовців. Під час зустрічі наголошувалося на важливості такого роду обмінів для забезпечення єдності держави на базовому рівні, вирішення проблемних питань, пов`язаних із реформуванням територіального устрою, розвитку професійних якостей. Зазначалося – реформа місцевої влади, що проводиться, неможлива без належного фінансового забезпечення та створення успішних прикладів, але лише грошима питання не вичерпується, адже існує людська складова.

Того ж дня голови територіальних громад Чернігівщини спілкувалися за «круглим столом» зі своїми колегами з Прикарпаття на предмет реалізації обласного конкурсу проектів місцевого самоврядування, який щорічно проводить обласна рада, місцевих інціатив із розвитку територій та міжмуніципального співробітництва, зокрема, міжрегіонального, а потім відвідали село Ямниця Тисменівськьго раойну. Там знайомилися з реконструкцією місцевої школи, що стала можливою завдяки співробітництву районної та сільської рад, а саме – фінансуванню останньої, завітали до дитячого садочку, а також подивилися на результат однієї з краєзнавчих ініціатив – відновлення частини німецького цвинтаря часів Першої світової війни.

У наступні дні чернігівці відвідають територіальні громади Яремчанської міської ради, Коломийського та Калуського районів. Увага концентруватиметься на розвитку сільського та патріотичного туризму, народного мистецтва, культури відпочинку, просуванні історико-культурної спадщини як місцевих брендів.

Час оприлюднення: 30 вересня 2015 р.

Виконавець: Бойко В.М.

конт.тел.: (0462) 676-052

Питання взаємодії органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування з громадськістю у процесі формування та реалізації державної політики

Тематичний короткотерміновий семінар щодо взаємодії органів місцевої влади з громадськістю в процесі реалізації державної політики проводиться Центром перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів для заступників голів райдержадміністрацій з гуманітарних питань, міських голів Чернігова, Ніжина, Прилук 29-30 вересня 2015 р.

Учасники заходу дізнаються про те, яким чином здійснюється інформаційна діяльність та забезпечення органами влади взаємодії з громадськістю; ознайомляться з правовими аспектами реалізації законодавства України про декомунізацію; сучасними аспектами розвитку фізичної культури та спорту, молодіжної політики та утвердження гендерної рівності.

Далі мова піде про місцеві бюджети в контексті реформи бюджетного процесу; систему електронних державних закупівель в Україні; соціальний захист учасників АТО, пільгове забезпечення членів сімей загиблих учасників АТО; актуальні питання й тенденції розвитку культури та туризму в Чернігівській області; функціонування освітньої галузі у 2015 – 2016 навчальному році; державної політики щодо соціального захисту дітей та ролі бібліотек у розвитку громад Чернігівщини.

У серії «круглих столів» учасники семінару матимуть змогу обговорити зміни до Конституції України в частині децентралізації (нові переваги та виклики); особливості застосування ЗУ «Про місцеві вибори» та роль органів виконавчої влади, місцевого самоврядування під час місцевих виборів; організаційні аспекти реалізації ЗУ «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки».

Час оприлюднення: 29 вересня 2015 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

Перспективи та виклики для вітчизняного агарного сектору в умовах асоціації з ЄС обговорювали у Варві

Виїзний семінар-тренінг «Очікуваний вплив асоціації з Європейським Союзом на агропромисловий комплекс Чернігівської області» проходив у приміщенні Варвинської райдержадміністрації 25 вересня 2015 року.

Учасники семінару: посадові особи місцевого самоврядування, державні службовці та інші представники Варвинщини мали змогу поспілкуватися з приводу можливостей, які відкриває Угода про асоціацію з ЄС для розвитку сільського господарства в Україні, пов’язані з цим перспективи та виклики для дрібних сільгоспвиробників та отримати практичні поради щодо реалізації власних ініціатив, дій місцевої влади у розвитку села, розвитку дрібного підприємництва, кооперації, органічного землеробства, сільського туризму, заняття перспективними видами рослинництва, тваринництва тощо.

Під час заходу було зроблено наголос на активізації саме власних ініціатив, пошуку нових форм господарювання та зайнятості в сільській місцевості.

Проводили семінар-тренінг Михайло Селінний – завідувач кафедри природокористування та техногенної безпеки Навчально-наукового інституту управління та адміністрування Чернігівського національного технологічного університету, кандидат економічних наук та  Олена Ячна – начальник відділу розвитку сільських територій, функціонування аграрного ринку та інвестицій Департаменту агропромислового розвитку Чернігівської облдержадміністрації.

Час оприлюднення: 25 вересня 2015 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

Засади та основні напрями реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні

Тематичний короткотерміновий семінар для керуючих справами виконавчих апаратів районних рад, начальників організаційних відділів районних рад, міських рад Чернігова, Ніжина, Новгорода-Сіверського, Прилук, Деснянської та Новозаводської районних у м. Чернігові рад, працівників апарату обласної ради проведений Центром перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів 25 вересня 2015 р.

Представники місцевого самоврядування мали нагоду поспілкуватися з керуючим справами виконавчого апарату Чернігівської обласної ради Сергієм Фесенком щодо особливостей роботи виконавчих апаратів місцевих рад в умовах реалізації адміністративної реформи. Учасники семінару взяли участь у серії «круглих столів», під час розглядалися зміни до Конституції України в частині децентралізації (нові переваги та виклики) та організаційні аспекти реалізації Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки».

Час оприлюднення: 25 вересня 2015 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

Завершилося навчання з англійської мови…

Навчання за професійною програмою підвищення кваліфікації з англійської мови за напрямом 6.020303 «Філологія» закінчилося 25 вересня 2015 р. в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів.

Його учасники – спеціалісти апарату, управлінь та відділів обласної державної адміністрації, районних державних адміністрацій та місцевих рад, на яких покладено обов’язки щодо питань європейської та євроатлантичної співпраці впродовж двох сесій (19 – 30 січня та 14-25 вересня) мали змогу вивчати англійську мову, опрацьовуючи такі теми, як: європейська інтеграція України, підтримка впровадження Угоди про Асоціацію; державна допомога (захист від конкуренції) як один із пріоритетних напрямків європейської інтеграції; міграційна політика як один із пріоритетних напрямків європейської інтеграції; сільське господарство та економічний розвиток країн ЄС та України. По завершенню навчання слухачі пройшли тестування та отримали свідоцтва про підвищення кваліфікації.

Час оприлюднення: 25 вересня 2015 р.

Виконавець:Казіміров Д.В.

конт. тел.: (8-0462) 676 052

Правові та практичні аспекти державних закупівель в Україні

Семінар з питань проведення державних закупівель проходить в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів з 22 по 25 вересня 2015 р.

Фахівці з питань організації та здійснення закупівель опрацьовуватимуть  положення нормативно-правової бази щодо державних закупівель в Україні (ЗУ «Про здійснення державних закупівель»); розглядатимуть теоретичні та практичні аспекти електронних закупівель; порядок оприлюднення інформації щодо закупівель (перелік документів, строки, порядок оприлюднення інформації на офіційному веб-порталі «Державні закупівлі») та складові оскарження процедур закупівель (порядок подання та розгляду скарг, поданих учасниками як до моменту укладення договору про закупівлю, так і в судовому порядку).

Учасники навчання ознайомляться з особливостями здійснення закупівель за рамковими угодами (укладання рамкових угод; порядок визначення генеральних замовників; перелік товарів та послуг, що можуть закуповуватися за рамковими угодами); засадами планування закупівель (визначення потреби, порядок складання річного плану закупівель, визначення предмета, вибір процедури закупівлі, державний класифікатор ДК 016-2010) та основними положеннями й функціями комітету з конкурсних торгів.

Далі розглядатиметься порядок організації та проведення відкритих, двоступеневих торгів (порогові показники при здійсненні закупівлі; подання оголошення та вибір строку подання пропозицій конкурсних торгів; забезпечення пропозиції конкурсних торгів); порядок підготовки документації конкурсних торгів; застосування переговорної процедури закупівлі; розкриття, оцінки та порівняння пропозицій конкурсних торгів; специфіка укладання договорів на закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти; подання звітності щодо здійснення державних закупівель; засади відповідальності за порушення законодавства у сфері закупівель, державного регулювання, контролю у сфері закупівель та типові порушення під час проведення процедур державних закупівель.

Під час практичних занять слухачі опрацьовуватимуть процедуру закупівлі товарів, робіт чи послуг; методику оцінки та порівняння пропозицій конкурсних торгів; вчитимуться складати плани закупівель та оформлювати необхідну документацію.

Час оприлюднення: 22 вересня 2015 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (8-0462) 676 052

Порадник для аграріїв вийшов друком у Чернігові

Брошура з інфографікою «Угода про асоціацію: поради для дрібних сільгоспвиробників» побачила світ у Чернігові. Видання покликане розкрити можливості для модернізації вітчизняного сільського господарства в умовах Угоди про Асоціацію з ЄС, а саме: способи та стимули щодо активізації місцевих ініціатив, розвитку дрібного підприємництва на селі, кооперації, перспективних видів рослинництва та тваринництва, органічного землеробства, сільського туризму та збуту сільгосппродукції.

Незабаром брошура буде презентована під час публічних заходів, на яких власне обговорюватимуться перспективні напрямки та виклики для вітчизняного аграрного сектору в умовах Асоціації з ЄС. Вони відбуватимуться впродовж вересня – листопада поточного року в малих містах та селищах Кіровоградської, Полтавської та Чернівецької областей.

Нагадаємо, що в електронному вигляді брошура доступна для перегляду за посиланням http://institute.sivertraining.org.ua/biblioteka.php

 

Видання надруковане Сіверським інститутом регіональних досліджень в рамках проекту «Діалог щодо дій дрібних сільгоспвиробників в умовах асоціації з ЄС» за підтримки Європейської програмної ініціативи МФ «Відродження».

Основи стратегічного планування розвитку територій та проектного менеджменту вивчали в Борзні

Виїзний семінар-тренінг «Основи стратегічного планування розвитку територій та проектного менеджменту» 16 вересня 2015 року було проведено в приміщенні Борзнянської райдержадміністрації.

Учасники семінару: посадові особи місцевого самоврядування, державні службовці змогли поспілкуватися з приводу існуючих можливостей співробітництва з європейськими інституціями, міжнародними фінансовими та донорськими організаціями, дізнатися про основи проектного менеджменту. Розглядалися складові проектної заявки, надавалася інформація про актуальні конкурси, участь у яких можуть взяти представники територіальних громад Борзнянщини.

Під час заходу було зроблено наголос на важливості активізації власних ініціатив, залучення додаткових ресурсів для розвитку територіальних громад.

Проводили семінар-тренінг Людмила Чабак – учений секретар Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації, кандидат філософських наук, Фесенко Марина – головний спеціаліст аналітичного відділу виконавчого апарату Чернігівської обласної ради.

Час оприлюднення: 17 вересня 2015 р.

Виконавець: Чабак Л.А.

конт. тел.: (0462) 676-052

Можливості застосування засобів нових медіа у роботі органів виконавчої влади та місцевого самоврядування

Тематичний короткотерміновий семінар щодо застосування засобів нових медіа у роботі працівників органів державної влади та місцевого самоврядування проходить в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів 16 вересня 2015 р. Захід проводиться для спеціалістів структурних підрозділів облдержадміністрації, на яких покладено обов’язки щодо зв’язків зі ЗМІ, та начальників відділів (секторів) інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю райдержадміністрацій.

Впродовж дня державні службовці візьмуть участь у тренінгу, під час якого розглядатимуться  можливості нових медіа для сучасної державної служби, відпрацьовуватимуться засоби ефективного використання сучасних інструментів медіа  та практичні навички роботи з медіа. Учасники тренінгу дізнаються про особливості практичного піару в роботі державного службовця, ознайомляться з основними інструментами його застосування, методами створення ефективної піар-стратегії, спілкування зі ЗМІ та організації PR-діяльності власними силами. Також увага слухачів звертатиметься на питання брендінгу в державній службі, що охоплюватимуть поняття бренду державної служби як такого, способи побудови бренду, іміджу та репутації.

Час оприлюднення: 16 вересня 2015 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

3 вересня 2015 року на базі Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів відбулась чергова експертна зустріч в режимі он-лайн з представниками Кабінету міністрів України. Експерти та представники Міністерства культури України  обговорювали пріоритети урядової політики стосовно бібліотечної справи в Україні. В режимі веб-зв’язку представники бібліотек міста Чернігова та громадськості мали можливість поспілкуватися з заступником міністра культури України – Карандаєвим Ростиславом Володимировичем, начальником Управління соціокультурного розвитку регіонів – Нікіфоренко Ларисою Степанівною. Окрім Чернігова, в обговоренні взяли участь представники бібліотек міст Києва, Дніпропетровська, Львова, Одеси, Полтави та Харкова. Експертами зустрічі також виступали представники Української бібліотечної асоціації.

Під час зустрічі йшлося про загальний стан бібліотечної справи в Україні, труднощах, які пов’язані з недостатнім фінансуванням, застарілістю обладнання бібліотек. Особливо наголошувалося на необхідності реформування та оптимізації діяльності бібліотек як центрів формування інформаційного ресурсу нації.  Експерти зазначили, що в умовах інтеграції України до європейського інформаційного простору ресурси і послуги бібліотек набувають статусу стратегічних, оскільки безпосередньо впливають на рівень соціально-економічного розвитку, інформаційної безпеки держави та сприяють розбудові демократичного громадянського суспільства.

У подальшому обговоренні мова йшла про проект Плану (Стратегії) якісних змін бібліотек задля забезпечення сталого розвитку України (до 2020 року), який би передбачав: рівний доступ до інформації, механізм оптимізації бібліотек, нові моделі обслуговування.

Час оприлюднення: 3 вересня 2015 р.

Виконавець: Казіміров О.В.

конт. тел.: (0462) 676-052