Про перспективи та виклики для вітчизняного агарного сектору в умовах асоціації з ЄС говорили у Прилуках

Виїзний семінар-тренінг «Очікуваний вплив асоціації з Європейським Союзом на агропромисловий комплекс Чернігівської області» проходив у приміщенні Прилуцької райдержадміністрації 16 жовтня 2015 року.

Учасники семінару: посадові особи місцевого самоврядування, державні службовці,представники громад Прилуччини спілкувалися з приводу можливостей, які відкриває Угода про асоціацію з ЄС для розвитку сільського господарства в Україні, пов’язані з цим перспективи та виклики для дрібних сільгоспвиробників. Також вони отримали практичні поради щодо реалізації власних ініціатив, дій місцевої влади у розвитку села, розвитку дрібного підприємництва, кооперації, органічного землеробства, сільського туризму, заняття перспективними видами рослинництва, тваринництва тощо.

Під час заходу було зроблено наголос на активізації саме власних ініціатив, пошуку нових форм господарювання та зайнятості в сільській місцевості.

Проводив семінар-тренінг Михайло Селінний – завідувач кафедри природокористування та техногенної безпеки Навчально-наукового інституту управління та адміністрування Чернігівського національного технологічного університету, кандидат економічних наук.

Час оприлюднення: 16 жовтня 2015 р.

Виконавець: Казіміров О.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

«Повернення в Царгород» – як ключ до розуміння справжнього місця України в Європі та світі

Про контроверсійність тисячолітнього періоду відносин України та Сходу, перебіг політичних та військових протистоянь, дипломатичних відносин, релігійні та культурні впливи йшлося під час презентації книги «Повернення в Царгород» (бібліотека газети «День») за участю упорядника Ігоря Сюндюкова. Захід проходив 16 жовтня 2015 р. в приміщенні Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів.

«В політичних, військових двобоях перемагає лише та нація, яка осягає своє коріння, свою ідентичність, сенс свого існування та послання попередніх поколінь, – зауважив Ігор Сюндюков. – Тому мета книги – реконструкція, відновлення, відстоювання нашої національної ідентичності. Це підтвердження фактами того, що Україна народилася не 24 роки тому. На жаль, розуміння нашого коріння, нашої ідентичності та національної духовної сутності сьогодні заслабке або відсутнє взагалі.

Тисячолітня історія України не може бути повною мірою зрозуміла без розуміння найтісніших зв’язків Київської Русі та Візантійської імперії, зв’язків, які не можна однозначно подати в чорно-білих тонах. З Візантії до нас прийшло християнство, мистецтво спорудження соборів, писання ікон, фресок, літописання. Наші давньоруські попередники виявились гарними учнями, які не мали комплексу меншовартості по відношенню до своїх вчителів-візантійців.

Загалом наша книга вписується в концепцію газети «День», а саме – створювати, розвивати і виховувати в Україні новий тип читача та новий тип громадянина, який розуміє, що за ним стоїть тисячолітня історія України, а українці – велика європейська нація. Прочитання цієї книги в контексті сучасних подій на Сході України дасть змогу зрозуміти, що і як треба захищати і саме головне – знати свою історію. Своєю книгою ми відчиняємо двері для всіх допитливих, хто прагне знати свою історію».

В подальшій дискусії учасники заходу, а це – провідні історики, публіцисти, філософи, викладачі чернігівських вузів, аспіранти говорили про необхідність дослідження процесу формування Української держави, її культурної та релігійної складової саме крізь призму стосунків з найближчими сусідами. Звернення до історії відносин України зі світом Візантії, Криму та Османської імперії означає не лише повернення до джерел нашої ідентичності та місця в Європі, а й повернення тієї історії, яку у нас фактично вкрали, лишивши роль пасивного та другорядного об’єкта в цивілізаційних процесах.

Час оприлюднення: 16 жовтня 2015 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052