«Енергозбереження та використання альтернативних джерел енергії, оптимізація схем теплопостачання населених пунктів»

семінар під такою назвою 12 листопада провів Центр перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів в Сосницькому районі.

Під час семінару його учасники, а це державні службовці та посадові особи місцевого самоврядування Сосницького району мали змогу ознайомитися з такими питаннями: нормативно – правова база з питань енергозбереження; використання альтернативних джерел енергії; світовий досвід використання альтернативних джерел енергії. Також обговорювалися питання оптимізація схем теплопостачання. Практично були розглянуті приклади міст України та  енергозберігаючих проектів в Чернігівській області.

Провів семінар Сергій Зінченко – керівник осередку громадського об’єднання Асоціації енергоаудиторів в Чернігівській області, керівник проектів науково-виробничого підприємства «Енергоіновація».

Час оприлюднення: 12 листопада 2015 р.

Виконавець: Коваленко Н.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

«Реформа ринку електричної енергії»

12 листопада 2015 року на базі Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів відбулась чергова експертна зустріч в режимі он-лайн через відеопортал YouТube з представниками Кабінету міністрів України. Експерти та представники Міністерства енергетики та вугільної промисловості України обговорювали пріоритети урядової політики стосовно енергетичної галузі в Україні. В режимі веб-зв’язку представники міста Чернігова та громадськості мали можливість поспілкуватися з заступником Міністра енергетики та вугільної промисловості України Олександром Светеліком, директором Департаменту електроенергетичного комплексу Міненерговугілля Ольгою Буславець.

Під час експертної зустрічі обговорено проект нового Закону України «Про ринок електричної енергії України». Олександр Светелік у виступі наголосив, що цей законопроект  розроблено для споживача. Міненерговугілля провело 14 слухань, документ складається з 130 сторінок, а зауваження та пропозиції викладені на 160 сторінках, однак  усі вони опрацьовані і максимально враховані. Якщо якась пропозиція не була врахована, Міністерством надано обґрунтування причин неврахування тієї чи іншої позиції. О. Светелік зазначив, що складним буде перехідний період, проте в законопроекті враховано всі його виклики. «Розробляючи законопроект, ми прагнули врахувати всі побажання споживача. Головне те, що ми відходимо від монополізму. Кількість постачальників електроенергії не повинна бути обмежена», – наголосив О. Светелік.

Представники громадськості Львова, Харкова, Дніпропетровська, Полтави та Чернігова у виступах звернули увагу на питання енергетичної безпеки України, необхідність співпраці з Антимонопольним комітетом України щодо демонополізації ринку, зменшення викидів ТЕС відповідно до вимог Енергетичного Співтовариства. Цікавились також питаннями ціноутворення та механізму субсидій для побутових споживачів.

Підсумком зустрічі стала підтримка законопроекту та пропозиція щодо найскорішого внесення документа на розгляд Кабінету Міністрів та Верховної Ради України.

Час оприлюднення: 12 листопада 2015 р.

Виконавець: Казіміров О.В.

конт. тел.: (0462) 676-052