Навчання новообраних голів територіальних громад

розпочалося в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів (професійна програма підвищення кваліфікації за галуззю знань, напрямом підготовки 1501 «Державне управління», 1 сесія). У відкритті заходу взяв участь директор Центру, кандидат історичних наук Володимир Бойко.

Впродовж тижня (з 23 по 27 листопада) очільники територіальних громад ознайомляться з правовими засадами діяльності органів місцевого самоврядування; змінами до Конституції України в частині децентралізації (нові переваги та виклики); положеннями сучасного антикорупційного законодавства (Закон України «Про запобігання корупції»); процедурою об’єднання територіальних громад; регламентом роботи органу місцевого самоврядування, організаційно-кадровим забезпеченням діяльності органів місцевого самоврядування; плануванням роботи органу місцевого самоврядування, підготовкою та проведенням сесій; правовими засадами та організаційні принципи реалізації положень законодавства України про декомунізацію.

Учасники навчання розглянуть систему місцевого самоврядування як фактор демократизації суспільства; дізнаються про підходи до розроблення програм економічного і соціального розвитку, цільових програм; повноваження органів місцевого самоврядування у сфері бюджету та фінансів; порядок підготовки, оцінки та відбору інвестиційних програм і проектів, що можуть реалізуватися за рахунок Державного фонду регіонального розвитку; роль органів місцевого самоврядування в наданні безоплатної правової допомоги та механізм реалізації права на безоплатну вторинну правову допомогу.

Сільські та селищні голови звернуть увагу на положення Угоди про асоціацію між Україною та ЄС (сільськогосподарський аспект); повноваження органів місцевого самоврядування: володіння, користування та розпорядження об’єктами комунальної власності; основи земельного законодавства України; регулювання трудових відносин в межах КЗпП України, оплату праці в органах місцевого самоврядування. Також розглядатимуться новації та проблемні питання у сфері державних закупівель (електронні державні закупівлі: сутність та механізми проведення); практика застосування Закону України «Про адміністративні послуги в Україні» при наданні адміністративних послуг через Центри надання адміністративних послуг. Окрім цього, вони ознайомляться з досвідом роботи сільських голів в Україні та особливостями системи місцевого самоврядування в США.

Керівники територіальних громад візьмуть участь у зустрічі за «круглим столом», під час якої розглядатимуться повноваження органів місцевого самоврядування у забезпеченні громадського порядку, дотриманні правил пожежної, техногенної безпеки та дорожнього руху в територіальній громаді.

Час оприлюднення: 23 листопада 2015 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (8-0462) 676 052