«Регулювання містобудівної діяльності (генеральний план населеного пункту)»

Виїзний тематичний короткотерміновий семінар-тренінг під такою назвою було проведено для посадових осіб місцевого самоврядування, державних службовців місцевих органів влади Козелецького району. Відкрив захід виконуючий обов’язки  голови районної державної адміністрації Віктор Васильович Петров.

Викладач Центру Валентина Станіславівна Гонца висвітлила для учасників семінару такі питання: законодавство у сфері містобудівної діяльності; зміст управління у сфері містобудівної діяльності та шляхи його реалізації; планування територій на державному, регіональному, районному та місцевому рівнях; містобудівна документація на місцевому рівні (генеральний план населеного пункту, план зонування території, детальний план території) та необхідність її актуалізації й оновлення.

Час оприлюднення:

Виконавець:Карпенко Т.К.

конт. тел.: (0462) 676-052

Навчання новообраних голів територіальних громад

розпочалося в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів (професійна програма підвищення кваліфікації за галуззю знань, напрямом підготовки 1501 «Державне управління», 1 сесія). У відкритті заходу взяв участь директор Центру, кандидат історичних наук Володимир Бойко.

Впродовж тижня (з 23 по 27 листопада) очільники територіальних громад ознайомляться з правовими засадами діяльності органів місцевого самоврядування; змінами до Конституції України в частині децентралізації (нові переваги та виклики); положеннями сучасного антикорупційного законодавства (Закон України «Про запобігання корупції»); процедурою об’єднання територіальних громад; регламентом роботи органу місцевого самоврядування, організаційно-кадровим забезпеченням діяльності органів місцевого самоврядування; плануванням роботи органу місцевого самоврядування, підготовкою та проведенням сесій; правовими засадами та організаційні принципи реалізації положень законодавства України про декомунізацію.

Учасники навчання розглянуть систему місцевого самоврядування як фактор демократизації суспільства; дізнаються про підходи до розроблення програм економічного і соціального розвитку, цільових програм; повноваження органів місцевого самоврядування у сфері бюджету та фінансів; порядок підготовки, оцінки та відбору інвестиційних програм і проектів, що можуть реалізуватися за рахунок Державного фонду регіонального розвитку; роль органів місцевого самоврядування в наданні безоплатної правової допомоги та механізм реалізації права на безоплатну вторинну правову допомогу.

Сільські та селищні голови звернуть увагу на положення Угоди про асоціацію між Україною та ЄС (сільськогосподарський аспект); повноваження органів місцевого самоврядування: володіння, користування та розпорядження об’єктами комунальної власності; основи земельного законодавства України; регулювання трудових відносин в межах КЗпП України, оплату праці в органах місцевого самоврядування. Також розглядатимуться новації та проблемні питання у сфері державних закупівель (електронні державні закупівлі: сутність та механізми проведення); практика застосування Закону України «Про адміністративні послуги в Україні» при наданні адміністративних послуг через Центри надання адміністративних послуг. Окрім цього, вони ознайомляться з досвідом роботи сільських голів в Україні та особливостями системи місцевого самоврядування в США.

Керівники територіальних громад візьмуть участь у зустрічі за «круглим столом», під час якої розглядатимуться повноваження органів місцевого самоврядування у забезпеченні громадського порядку, дотриманні правил пожежної, техногенної безпеки та дорожнього руху в територіальній громаді.

Час оприлюднення: 23 листопада 2015 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (8-0462) 676 052

Регулювання та легалізація зайнятості домашніх працівників

19 листопада в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади в он-лайн режимі через відеопортал YouТube відбулась експертна зустріч з питань обговорення пріоритетів урядової політики на тему: «Регулювання та легалізація зайнятості домашніх працівників».

Експерти, представники Міністерства соціальної політики України, громадськість говорили про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо регулювання та легалізації зайнятості домашніх працівників».

Під час зустрічі обговорювалися зміни, які були внесені до Кодексу законів про працю, та Закон України „Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування”.

В обговоренні також взяли участь представники Дніпропетровської, Львівської, Одеської та Полтавської областей.

Робота із програмними засобами ведення державного реєстру речових прав на нерухоме майно і Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців

Тематичний короткотерміновий семінар «Робота із програмними засобами ведення державного реєстру речових прав на нерухоме майно і Єдиного державного реєстру юридичних  осіб та фізичних осіб-підприємців» проходить в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів 17 листопада 2015 р. Захід проводиться для  адміністраторів та працівників центрів надання адміністративних послуг.

Учасники семінару ознайомляться з окремими питаннями роботи з програмним забезпеченням Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, що використовується для виконання адміністраторами ЦНАПів функцій державних реєстраторів з прийняття та видачі документів.

Фахівці відділів організаційно-кадрової роботи звернуть увагу на особливості переліку документів, необхідних для здійснення державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень. Окремі питання процедури подання, видачі документів для державної реєстрації прав.

 

Час оприлюднення: 17 листопада 2015 р.

Виконавець: Казіміров О.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

«Енергозбереження та використання альтернативних джерел енергії, оптимізація схем теплопостачання населених пунктів»

семінар під такою назвою 12 листопада провів Центр перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів в Сосницькому районі.

Під час семінару його учасники, а це державні службовці та посадові особи місцевого самоврядування Сосницького району мали змогу ознайомитися з такими питаннями: нормативно – правова база з питань енергозбереження; використання альтернативних джерел енергії; світовий досвід використання альтернативних джерел енергії. Також обговорювалися питання оптимізація схем теплопостачання. Практично були розглянуті приклади міст України та  енергозберігаючих проектів в Чернігівській області.

Провів семінар Сергій Зінченко – керівник осередку громадського об’єднання Асоціації енергоаудиторів в Чернігівській області, керівник проектів науково-виробничого підприємства «Енергоіновація».

Час оприлюднення: 12 листопада 2015 р.

Виконавець: Коваленко Н.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

«Реформа ринку електричної енергії»

12 листопада 2015 року на базі Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів відбулась чергова експертна зустріч в режимі он-лайн через відеопортал YouТube з представниками Кабінету міністрів України. Експерти та представники Міністерства енергетики та вугільної промисловості України обговорювали пріоритети урядової політики стосовно енергетичної галузі в Україні. В режимі веб-зв’язку представники міста Чернігова та громадськості мали можливість поспілкуватися з заступником Міністра енергетики та вугільної промисловості України Олександром Светеліком, директором Департаменту електроенергетичного комплексу Міненерговугілля Ольгою Буславець.

Під час експертної зустрічі обговорено проект нового Закону України «Про ринок електричної енергії України». Олександр Светелік у виступі наголосив, що цей законопроект  розроблено для споживача. Міненерговугілля провело 14 слухань, документ складається з 130 сторінок, а зауваження та пропозиції викладені на 160 сторінках, однак  усі вони опрацьовані і максимально враховані. Якщо якась пропозиція не була врахована, Міністерством надано обґрунтування причин неврахування тієї чи іншої позиції. О. Светелік зазначив, що складним буде перехідний період, проте в законопроекті враховано всі його виклики. «Розробляючи законопроект, ми прагнули врахувати всі побажання споживача. Головне те, що ми відходимо від монополізму. Кількість постачальників електроенергії не повинна бути обмежена», – наголосив О. Светелік.

Представники громадськості Львова, Харкова, Дніпропетровська, Полтави та Чернігова у виступах звернули увагу на питання енергетичної безпеки України, необхідність співпраці з Антимонопольним комітетом України щодо демонополізації ринку, зменшення викидів ТЕС відповідно до вимог Енергетичного Співтовариства. Цікавились також питаннями ціноутворення та механізму субсидій для побутових споживачів.

Підсумком зустрічі стала підтримка законопроекту та пропозиція щодо найскорішого внесення документа на розгляд Кабінету Міністрів та Верховної Ради України.

Час оприлюднення: 12 листопада 2015 р.

Виконавець: Казіміров О.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

Виїзні-семінари тренінги у Прилуках і Талалаївці

Очікуваний вплив асоціації України з Європейським Союзом на агропромисловий комплекс Чернігівської області» для посадових осіб місцевого самоврядування, державних службовців місцевих органів виконавчої влади, інших категорій слухачів за визначенням Городнянського району

В Талалаївці відбувся семінар «Очікуваний вплив асоціації України з Європейським Союзом на агропромисловий комплекс Чернігівської області».  Посадові особи місцевого самоврядування, державні службовці місцевих органів виконавчої влади, місцеві аграрії звернули увагу на положення Угоди про асоціацію з ЄС з огляду на сільськогосподарські аспекти; пов’язані з цим виклики, загрози та можливості для дрібних сільгоспвиробників. Присутні на семінарі отримали також практичні поради щодо дій місцевої влади у розвитку села та як діяти в нових умовах дрібним сільгоспвиробникам.

Час оприлюднення: 11 листопада 2015 р.

Виконавець: Болотний П.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

Правові та практичні аспекти державних закупівель в Україні

Навчання з питань проведення державних закупівель проходить в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів з 10 по 13 листопада 2015 р.

Спеціалісти дізнаються про останні зміни у нормативно-правовій базі щодо здійснення державних закупівель в Україні (ЗУ «Про здійснення державних закупівель»); розглянуть теоретичні та практичні аспекти електронних закупівель; порядок оприлюднення інформації щодо закупівель (перелік документів, строки, порядок оприлюднення інформації на офіційному веб-порталі «Державні закупівлі») та складові оскарження процедур закупівель (порядок подання та розгляду скарг, поданих учасниками як до моменту укладення договору про закупівлю, так і в судовому порядку).

Учасники семінару ознайомляться з особливостями здійснення закупівель за рамковими угодами (укладання рамкових угод; порядок визначення генеральних замовників; перелік товарів та послуг, що можуть закуповуватися за рамковими угодами); засадами планування закупівель (визначення потреби, порядок складання річного плану закупівель, визначення предмета, вибір процедури закупівлі, державний класифікатор ДК 016-2010) та основними положеннями й функціями комітету з конкурсних торгів. Також вони звернуть увагу на порядок організації та проведення відкритих, двоступеневих торгів (порогові показники при здійсненні закупівлі; подання оголошення та вибір строку подання пропозицій конкурсних торгів; забезпечення пропозиції конкурсних торгів); особливості застосування переговорної процедури закупівлі; розкриття, оцінки та порівняння пропозицій конкурсних торгів; специфіку укладання договорів на закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти; подання звітності щодо здійснення державних закупівель; засади відповідальності за порушення законодавства у сфері закупівель та типові порушення під час проведення процедур державних закупівель.

Під час практичних занять фахівці опрацьовуватимуть процедуру закупівлі товарів, робіт чи послуг; методику оцінки та порівняння пропозицій конкурсних торгів; вчитимуться складати плани закупівель та оформлювати необхідну документацію.

Час оприлюднення: 10 листопада 2015 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676 052

Податкова реформа в Україні

Про необхідність змін у податковому законодавстві, а також проведенні податкової  реформи йшлося під час експертної зустрічі, що відбулася 5 листопада 2015 р. Захід проходив в режимі он-лайн в приміщенні Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів. Експерти, представники Департаменту податкової, митної політики та методології бухгалтерського обліку Міністерства фінансів України, Секретаріату Кабінету Міністрів, Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської ОДА, Департаменту економічного розвитку Чернігівської ОДА, інститутів громадянського суспільства обговорювали сучасний стан, перспективи вітчизняної податкової системи. Сторони акцентували увагу на необхідності побудови простої, прозорої, справедливої податкової системи, що стимулює інвестиції, створює умови для сталого розвитку національної економіки з одночасним забезпеченням потреб Державного та місцевих бюджетів на виконання пріоритетних видатків

Свої пропозиції щодо податкової реформи, способи та можливі шляхи вирішення проблем в системі оподаткування надавали представники громадськості та органів виконавчої влади Дніпропетровської, Львівської, Одеської та Полтавської областей.

Час оприлюднення: 5 листопада 2015 р.

Виконавець: Казіміров О.В.

конт. тел.: (0462) 676-052