Засади та основні напрями реформування місцевого самоврядування та територіальна організація влади в Україні

Тематичний короткотерміновий семінар щодо реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні проходить в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів з 2 по 3 грудня 2015 р. Участь у семінарі беруть заступники голів районних рад та секретарі міських рад міст обласного значення.

Програмою заходу передбачено розгляд основних правових засад діяльності органів місцевого самоврядування; положень сучасного антикорупційного законодавства (ЗУ «Про запобігання корупції») та земельного законодавства України.

Представники місцевого самоврядування дізнаються про порядок підготовки, оцінки та відбору інвестиційних програм і проектів, що можуть реалізуватися за рахунок Державного фонду регіонального розвитку; дізнаються про повноваження органів місцевого самоврядування у сфері бюджету та фінансів; регулювання трудових відносин в межах КЗпП України (оплата праці в органах місцевого самоврядування) та роль органів місцевого самоврядування в наданні безоплатної правової допомоги відповідно до ЗУ «Про безоплатну правову допомогу».

Учасники навчання візьмуть участь також у «круглому столі», під час якого розглядатимуться особливості роботи виконавчих апаратів місцевих рад в умовах реалізації адміністративної реформи: робота з документами, проходження служби в органах місцевого самоврядування; регламент, планування роботи органу місцевого самоврядування, підготовка та проведення сесій.

Час оприлюднення: 2 грудня 2015 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676 052

Секрети написання успішних проектів

Саме про це йшлося під час семінару-навчання з написання грантів та пошуку міжнародної донорської допомоги, який пройшов в Чернігові 1 грудня на базі Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів. Організаторами заходу виступили Корпус Миру США в Україні та Управління стратегічного розвитку міста та туризму Чернігівської міської ради.

Волонтери Корпусу Миру Чарльз Хіл, Єлена Краєскі, Ерік Браунштін, Кевін Блосфельд та Марек Томашевскі проінформували представників місцевих громадських організацій про структуру та основні критерії щодо підготовки успішної проектної заявки. Як зазначив Чарльз Хіл, важливо чітко сформулювати актуальність, мету та завдання проекту, вміти переконати потенційних донорів в його необхідності, довести життєздатність проекту, а також те, що результати проекту матимуть подальший вплив навіть після закінчення його фактичної реалізації. Окрім цього, донорській організації важливо показати, що проект буде орієнтований на громаду, яка братиме в ньому активну участь.

«Transparency (англ. прозорість) – ось на якому принципі мають будуватися відносини між автором проекту та грантодавцем», – наголосив волонтер Ерік Брауштін. Це стосується не лише питання довіри партнерів один до одного та їхньої репутації. Порушення відповідних положень зарубіжного законодавства (наприклад, антикорупційний закон США (1977)), тягне за собою досить серйозні стягнення.

Волонтери Корпусу Миру розповіли про організації, що надають гранти; основні компоненти проектної заявки; методику визначення потреб та обсягів фінансування; розподіл ролей у команді, що реалізовуватиме проект; методи моніторингу, оцінки його результатів та ін. Наостанок вони побажали потенційним авторам успіхів, прагнення до саморозвитку та нових відкриттів у майбутній роботі.

Час оприлюднення: 2 листопада 2015 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (8-0462) 676 052