І яка ж це демократія?

7 грудня, в день місцевого самоврядування України, голови територіальних громад Чернігівщини, учасники спільного україно-німецького проекту, прибули до невеликого баварського містечка Дюнкельсбюль. Нараховує воно біля тринадяти тисяч мешанців й надзвичайно добре зберіглося – зовні центр поселення залишився майже таким, як і в далекому сімнадцятому столітті. Справа в тому, що відповідно до рішення ради Дюнскельсбюля ніхто немає права нічого змінювати в історичній його частині: робити прибудови чи перебудови, вирізати та ставити пластикові віка, фарбувати фасади в інший, крім визаченого, колір, демонтувати ставні й таке інше. Навіть балки, на яких тримаються перекриття старих будинків, й ті змінювати не можна, бо вони – частина іміджу. А машини тут повинні рухатися зі швидкістю до 10 км на годину. У нас виникло питання – де ж тут демократія? На ньго багатолітній бургоміст містечка Юрген Вальхсхьофер відповів так – за допомогою доволі жорстких демократичних процедур міська громада зберігає власне середовище, дбайливо опікуючись ним протягом століть – незалежно від політичних сил, що перебувають при владі. Адже насамперед, всі вони – патріоти рідного міста, які не дозволять псувати його вигляд та відповідально ставляться до історико-культурної спадщинини як запоруки розвитку благополуччя територіальної громади. До речі, кожен її мешканець може увічнити свій власний внесок у напівжартівливий спосіб – у вигляді іменної бруківки в центрі міста. Так виховують молодших громадян.

У подальшій програмі перебування – ознайомлення з низкою міських об`єктів.

Час оприлюднення: 7 грудня 2015 р.

Виконавець: Бойко В.М.

конт.тел.: (0462) 676-052

Навчання новообраних голів територіальних громад

За професійною програмою підвищення кваліфікації (напрям підготовки 1501 «Державне управління») в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів розпочалося навчання для новообраних голів територіальних громад.

Під час першої сесії, що проходитиме 7 – 11 грудня 2015 р., висвітлюватиметься низка питань щодо функціонування системи місцевого самоврядування в Україні на сучасному етапі. Місцеве самоврядування розглядатиметься як основа демократичного розвитку суспільства; обговорюватимуться правові засади, організаційно-кадрове забезпечення, регламент, планування роботи діяльності органів місцевого самоврядування, підготовка та проведення сесій; регулювання трудових відносин в межах КЗпП України та оплата праці в органах місцевого самоврядування.

Представники місцевого самоврядування ознайомляться зі змінами до Конституції України в частині децентралізації (нові переваги та виклики); процедурою об’єднання територіальних громад; положеннями сучасного антикорупційного законодавства (Закон України «Про запобігання корупції»); правовими засадами та організаційними принципами реалізації положень законодавства України про декомунізацію. Окрім цього, аналізуватимуться особливості реєстрації актів цивільного стану (новації щодо правового обслуговування громадян); практика застосування ЗУ «Про адміністративні послуги в Україні» при наданні адміністративних послуг через Центри надання адміністративних послуг; особливості взаємодії місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування в роботі із сім’ями, які опинилися у складних життєвих обставинах.

Керівники громад звернуть увагу на повноваження органів місцевого самоврядування: володіння, користування та розпорядження об’єктами комунальної власності; основи земельного законодавства України; повноваження органів місцевого самоврядування у сфері бюджету та фінансів; новації у сфері державних закупівель (електронні державні закупівлі: сутність та механізми проведення). Також йтиметься про підходи до розроблення програм економічного і соціального розвитку, цільових програм; порядок підготовки, оцінки та відбору інвестиційних програм і проектів, що можуть реалізуватися за рахунок Державного фонду регіонального розвитку.

Учасники навчання матимуть нагоду ознайомитися з досвідом роботи сільського голови та взяти участь у «круглому столі», під час якого обговорюватимуться повноваження органів місцевого самоврядування у забезпеченні громадського порядку, дотриманні правил пожежної, техногенної безпеки та дорожнього руху в територіальній громаді.

Час оприлюднення: 7 грудня 2015 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (8-0462) 676 052