Бути соціально активним  економічно вигідно для громади

Яким чином пристосувати німецьку дійсність до сучасних українських реалій, як реально покращувати добробут громад, не чекаючи коштів від держави, – про ці та інші питання йшлося під час зустрічі за результатами освітньо-інформаційної поїздки делегації у складі десяти голів територіальних громад Чернігівщини до м. Дінкельсбюль (Німеччина, Баварія). Захід відбувся у прес-клубі «Ділове слово» 22 грудня 2015 р.

По свої враження розповідали: Оксана Трикашна – Горбівський сільський голова Куликівського району; Анатолій Бондаренко – Тихоновицький сільський голова Щорського району; Олександр Красківський – Замглайський селищний голова Ріпкинського району та Володимир Бойко – директор Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів.

Насамперед учасники візиту звернули увагу на те, що сьогоднішні успіхи німецьких громад – це результат роботи багатьох поколінь керівників та самих мешканців містечок та сіл. Соціальна активність є нормою життя для більшості німців, при грамотній організації та роботі кожного з них в своєму сегменті можна досягти великих успіхів не чекаючи вказівок згори.

Голови громад Чернігівщини розповіли про організацію добровільної пожежної команди в Дінкельсбюлі, медичне забезпечення, збір та утилізацію сміття та інше. Окрім цього, мешканці територіальних громад Німеччини дуже шанують власну історію, зберігаючи колорит та вигляд своїх осель такими, якими вони були сотні років тому. Саме тому Дінкельсбюль минулого року визнаний найпривабливішим серед історичних міст Німеччини.

Ще однією важливою складовою німецького успіху є сталий розвиток. Працюючи сьогодні, німці думають про завтрашній день, закладають інвестиції на 15 – 20 років вперед, тим самим турбуючись про своїх нащадків.

Час оприлюднення: 22 грудня 2015 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

«Трансформація і модернізація мережі лікарень. Самоврядування та автономність медичних закладів»

Чергова експертна зустріч в режимі он-лайн з представниками Кабінету міністрів України відбулася 17 грудня 2015 р. Експерти та представники Міністерства охорони здоров’я України, громадськість обговорювали проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо удосконалення законодавства з питань охорони здоров’я». За допомогою веб-зв’язку до участі в зустрічі мали нагоду долучитися представники обласних державних адміністрацій, медичних закладів (на базі Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів), Дніпропетровська, Львова, Одеси, Полтави та Харкова.

Під час зустрічі йшлося про законодавчу базу в сфері охорони здоров’я. Зокрема наголошувалося на проблемах та відсутності єдиних стандартів в галузі медичного забезпечення. Також зазначалося на необхідності створення закону прямої дії, і визначення форми власності медичних закладів.

 В свою чергу представники Міністерства охорони здоров’я окреслили план дій які передбачають реформування медичної галузі в Україні зокрема структурну реорганізація системи медичного обслуговування, створення Центру реформ в системі охорони здоров’я, максимальне залучення до його функціонування представників громадянського суспільства.

Експерти наголосили на підвищенні рівня особистої відповідальності громадян за власне здоров’я, забезпечення для них вільного вибору постачальників медичних послуг належної якості, надання для цього адресної допомоги найбільш соціально незахищеним верствам населення, створення бізнес-дружньої обстановки на ринку охорони здоров’я, стимулювання розвитку первинної медико-санітарної допомоги: лікарі повинні мати відповідний рівень професійних знань та досвід, отримати прозорі механізми фінансової мотивації.

Час оприлюднення: 17 грудня 2015 р.

Виконавець: Казіміров О.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

Про перспективи та виклики для вітчизняного агарного сектору в умовах асоціації з ЄС говорили у Корюківці

Виїзний семінар-тренінг «Очікуваний вплив асоціації з Європейським Союзом на агропромисловий комплекс Чернігівської області» проходив у приміщенні Корюківської райдержадміністрації 15 грудня 2015 року.

Учасники семінару: посадові особи місцевого самоврядування, державні службовці, представники громад Корюківщини спілкувалися з приводу можливостей, які відкриває Угода про асоціацію з ЄС для розвитку сільського господарства в Україні, пов’язані з цим перспективи та виклики для дрібних сільгоспвиробників. Також вони отримали практичні поради щодо реалізації власних ініціатив, дій місцевої влади у розвитку села, розвитку дрібного підприємництва, кооперації, органічного землеробства, сільського туризму, заняття перспективними видами рослинництва, тваринництва тощо.

Під час заходу було зроблено наголос на активізації саме власних ініціатив, пошуку нових форм господарювання та зайнятості в сільській місцевості.

Проводив семінар-тренінг Михайло Селінний – завідувач кафедри природокористування та техногенної безпеки Навчально-наукового інституту управління та адміністрування Чернігівського національного технологічного університету, кандидат економічних наук, а також Ячна Олена Олексіївна – заступник начальника управління – начальник відділу харчової та переробної промисловості Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації.

Час оприлюднення: 15 грудня 2015 р.

Виконавець: Казіміров О.В.

           конт. тел.: (0462) 676-052

Основи стратегічного планування розвитку територій та проектного менеджменту вивчали в Ріпках

«Основи стратегічного планування розвитку територій та проектного менеджменту» – черговий виїзний семінар-тренінг з такою назвою проведено в селищі Ріпки 14 грудня 2015 року.

В навчанні, організованому Центром у співпраці з районною державною адміністрацією взяли участь посадові особи місцевого самоврядування, державні службовці Ріпкинщини.

Основною темою обговорення стало питання розвитку ресурсної бази органів місцевого самоврядування в рамках співробітництва з європейськими інституціями, міжнародними фінансовими та донорськими організаціями, Йшла мова про існуючі можливості залучення міжнародної технічної допомоги, європейський досвід та українські практики. Також розглядалися   особливості планування проекту (основи проектного менеджменту) та актуальні на даний час конкурси проектів.

Заняття проводили: учений секретар Центру, кандидат філософських наук Людмила Чабак та експерт офісу з питань впровадження реформ у сфері місцевого самоврядування, децентралізації повноважень органів виконавчої влади області Римма Олексенко.

Час оприлюднення: 15 грудня 2015 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

Навчання новообраних голів територіальних громад

розпочалося в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів за професійною програмою підвищення кваліфікації (напрям підготовки 1501 «Державне управління»).

Впродовж тижня (з 14 по 18 грудня 2015 р.) голови територіальних громад розглядатимуть правові засади, організаційно-кадрове забезпечення, регламент та планування роботи діяльності органів місцевого самоврядування, особливості підготовки та проведення сесій; регулювання трудових відносин в межах КЗпП України та оплати праці в органах місцевого самоврядування.

Керівники місцевого самоврядування ознайомляться зі змінами до Конституції України в частині децентралізації (нові переваги та виклики); процедурою об’єднання територіальних громад; положеннями сучасного антикорупційного законодавства (Закон України «Про запобігання корупції»); правовими засадами та організаційними принципами реалізації положень законодавства України про декомунізацію. Також розглядатимуться особливості реєстрації актів цивільного стану (новації щодо правового обслуговування громадян); практика застосування ЗУ «Про адміністративні послуги в Україні» при наданні адміністративних послуг через Центри надання адміністративних послуг; принципи взаємодії місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування в роботі із сім’ями, які опинилися у складних життєвих обставинах.

Учасники навчання звернуть увагу на повноваження органів місцевого самоврядування: володіння, користування та розпорядження об’єктами комунальної власності; основи земельного законодавства України; повноваження органів місцевого самоврядування у сфері бюджету та фінансів; новації у сфері державних закупівель (електронні державні закупівлі: сутність та механізми проведення).

Голови територіальних громад дізнаються про підходи до розроблення програм економічного і соціального розвитку, цільових програм; порядок підготовки, оцінки та відбору інвестиційних програм і проектів, що можуть реалізуватися за рахунок Державного фонду регіонального розвитку. Окрім цього, вони матимуть нагоду ознайомитися з досвідом роботи своїх колег та взяти участь у «круглому столі», під час якого обговорюватимуться повноваження органів місцевого самоврядування у забезпеченні громадського порядку, дотриманні правил пожежної, техногенної безпеки та дорожнього руху в територіальній громаді.

Час оприлюднення: 14 грудня 2015 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (8-0462) 676 052

Основи стратегічного планування розвитку територій та проектного менеджменту

Виїзні семінари-тренінги з питань стратегічного розвитку територій проведені Центром перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів у Мені (10 грудня) та Бобровиці (11 грудня) на базі місцевих районних державних адміністрацій. Цільовою аудиторією цих заходів були посадові особи місцевого самоврядування, державні службовці та інші категорії слухачів за визначенням районів.

Під час семінарів висвітлювалися питання розвитку ресурсної бази органів місцевого самоврядування в рамках співробітництва з європейськими інституціями, міжнародними фінансовими та донорськими організаціями; особливості планування проекту (основи проектного менеджменту) та актуальні на даний час конкурси проектів. Учасники семінарів мали нагоду також ознайомитися з успішними практиками реалізації проектів, спрямованих на розвиток територій.

Заняття проводили: учений секретар Центру, кандидат філософських наук Людмила Чабак, заступник Менського міського голови Юрій Стальніченко (у м. Мена) та керівник осередку громадського об’єднання Асоціації енергоаудиторів в Чернігівській області, керівників проектів науково-виробничого підприємства «Енергоінновація» Сергій Зінченко (у м. Бобровиця).

Час оприлюднення: 11 грудня 2015 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

Актуальні проблеми забезпечення доступу до публічної інформації органами виконавчої влади

Експертна зустріч з обговорення пріоритетів урядової політики відбулася в Чернігові 10 грудня 2015 р. Захід проходив в режимі он-лайн в приміщенні Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів. Експерти, представники Секретаріату Кабінету Міністрів України, громадськість говорили про план дій із впровадження Ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд» у 2014-2015 роках, затверджений розпорядженням Кабінету Міністрів України від 26 листопада 2014 року № 1176. Зокрема йшлося про відповідний проект закону, який має на меті впровадження принципів відкритого урядування, відповідальності органів державної влади перед суспільством, підзвітності та підконтрольності громадянам.

Свої пропозиції та зауваження з цього приводу надавали представники громадськості та органів виконавчої влади Львівської, Одеської, Полтавської, Харківської областей.

Час оприлюднення: 10 грудня 2015 р.

Виконавець: Казіміров О.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

Про добровільну пожежну дружину і не лише

Як в об`єднаних територіальних громадах працюватиме захист на випадок надзвичайних ситуацій та протипожежна охорона зокрема? Можливу відповідь на це питання сільські та селищні голови Чернігівщини побачили 10 грудня, на четвертий день своєї поїздки до Дюнкельсбюля. В місті вже понад сто років існує добровільна пожежна команда, до складу якої входять добровольці з числа городян, об’єднані у відповідну спілку. Штатних працівників немає, якщо не рахувати двох ремонтників, які отримують зарплату у розташованому поруч комунальному підприємстві. Всі інші зголосилися допомагати у такий спосіб місту поза основним місцем роботи та безкоштовно. А от матеріальну базу, насамперед чудову техніку та приміщення, забезпечує територіальна громада Дюнскенсбюля – це її комунальна власність. В малих селах, що до неї належать, діють власні загони, для яких міська дружина відіграє роль провідної. Так, не витрачаючи зайвих коштів на бюджетні посади, громада гарантує собі ефективну протипожежну безпеку.

Того ж дня чернігівці побували в іншій об’єднаній територіальній громаді, але сільській, й, відповідно, значно меншій за населенням – Дюрванген. Вона нараховує всього 2600 мешканців, що лише на сто чоловік більше рекомендованого баварським законодавством показника. Основна мета відвідин – ознайомлення з досвідом реалізації програми розвитку села. З’ясувалося, що й вона значною мірою спирається на ініцативу самих мешканців – держава виділяє лише половину грошей на визначені під час громадського обговорення цілі. Іншу частину забезпечує територіальна громада, причому більшість внеску припадає на приватні кошти. Умовою є також безкоштовна праця селян на об’єктах, що потрапили до програми.

Серед іншого голови територіальних громад Чернігівщини ознайомилися з роботою комунального ремонтного підприємства та з питань благоустрою, системою очисних споруд, пунктом прийому вторсировини та високотехнологічним сміттєзвалищем.

Час оприлюднення: 10 грудня 2015 р.

Виконавець: Бойко В.М.

конт.тел.: (0462) 676-052

Об`єднана территоріальна громада по-німецьки

Триває освітньо-інформаційний візит делегації голів територіальних громад Придеснянського краю до Баварії. 9 грудня вона відвідала прилеглі до Дюнкельсбюля села – Сегрінген та Хоеншверц. Вони – частина об`єднаної територіальної громади з адміністративним центром у місті, що була створена у 70-ті роки минулого століття. Нині стосовно таких поселень здіснюється спеціальна програма, яка покликана ствердити рівноцінність, але не однаковість життя в селі та місті. Наші сільські та селищні голови мали можливість переконатися – відсутність власного бургоміста та ради не означає занепад сіл – насправді, ключовими важелями розвитку є інші: наявність роботи, доступність соціальних послуг, хороші дороги, заклади для дітей, добре впорядкований спортивний комплекс. Аби досгянути благополуччя не лише влада, але й місцеве населення проявляє неабияку громадянську активність – волонтерство на благо рідного поселення.

Про діяльність волонтерів йшлося й на іншому об`єкті – станції швидкої медичної допомоги. З`ясувалося, що хоча тут працюють професійні лікарі та інші фахівці, але більшість персоналу – добровольці. Це вони допомогають за кризових ситуацій, надають психологічну підтримку, зрештою, переобладнали та укомплектували рятівний медичний автомобіль – теж вони.

В Дюнскенбюлі прийнято бути соціально активним громадянином. Що це дійсно так чернігівці мали можливість переконатися ще на одному об`єкті – музеї «Кіндерцехе-Цойгхаус», який є центром фестивалю історичної реконструкції «Кіндрцехе». Тоді, в першій половині сімнадцятого століття, місто врятували діти. На згадку про це щороку Дюнкельсбюль на десять днів поринає у костюмоване театралізовано дійство, що повністю проводиться волонерами – дітьми та дорослими. В результаті, місто на тому заробляє, адже його відвідання стає цікавим та бажаним.

Час оприлюднення: 9 грудня 2015 р.

Виконавець: Бойко В.М.

конт.тел.: (0462) 676-052

Зустріч із бургомістом

8 грудня, сільські та селищні голови, учасники проекту, що здійснюється за підтримки фонду Ганса Зайделя, зустрілися з бургомістром міста Дюнкельсбюль  Крістофером Хаммером. Він зазначив: до недавнього часу місто було недостатньо відомо як туристичне, хоча показувати є що. Але тепер зусилля місцевої влади справджуються: минулого року впливовий німецький журнал «Фокус» визнав Дюнскенбюль найпривабливішим серед історичних міст Німеччини. Тепер щорічно місто відвудають понад 200 тис. туристів (це майже в двадцять разів більше, ніж його власне населення). Для порівняння – такий же показник відвідуваності має Чернігів, але ж наше місто незрівнянно більше. Втім, наголосив бургомістр, Дюнскельбюль – не заглиблене в минуле, а цілком сучасне місто. Тут, зокрема, працюють заводи відових німецьких автовиробників.

Щодо місцевого самоврядування, то очільник міста переконаний: законодавці приймають рішення для всіх, але всі проблеми вони охопити не можуть. Тому місцева рада повинна вміти адаптовуваати загальні норми під кокретнті випадки. Отже, необхідна гнучкість, яка забезпечується самими ж мешанцями громади та постійним пошуком компромісів між різними політичними силами, що діють у місті.

Надалі з чернігівцями спілкувався міський архітектор. Він наголосив: як розвиватиметься місто – вирішують самі мешканці, а не держава. Навіть часом політики жартують – ніхто не може позбавити місто права виглядати так погано, як воно того хоче. Отже, Дюнскельбюль мусить постійно купувати земельні ділянки, аби мати можливість надалі їх продавати під планову забудову, облаштовувати інфраструктуру та місця відпочинку. Дозволи на будівництво видає місто. При цьому землі вистачає всім бажаючим, а скандалів не має.

Того ж дня голови територіальних громад Чернігівщини відвідали Будинок історії, що демонструє минуле Дюнкельсбюля, ознайомилися з діяльністю волонтерського центру для бідних та нудженних, який на волонтерських засадах збирає та перерозподіляє продукти між тими, хто цього потребує, а також оглянули спортивні споруди місцевої спортивної спілки, яка діє на базі власності міста, але за рахунок членських внесків приватних осіб.

Час оприлюднення: 8 грудня 2015 р.

Виконавець: Бойко В.М.

конт.тел.: (0462) 676-052