Ми – ідеалісти

«Ми – ідеалісти, тому першими пішли на створення об`єднаної територіальної громади. Для нас зрозуміло, що залишатися зі старим адміністративним устроєм, дуже централізованим, не можна», – такі думки висловлювали працівники виконкому Кіптівської об`єднаної територіальної громади під час настановчого семінару 26 лютого. Проводився він Чернігівським центром перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів та був першим із серії подібних навчань. Відкрив семінар сільський голова Володимир Кучма, а зі слухачами спілкувалися експерт Чернігівського офісу реформ Микола Силенко, начальник відділу департаменту фінансів облдержадміністрації Світлана Демиденко, начальник управління адміністративних послуг Чернігівської міськї ради Микола Овсянник.

Семінар пройшов у формі консультації. Зокрема, його учасників цікавили такі питання: «Якою повинна бути примірна структура виконкому об`єднаної територіальної громади, оплата праці їх працівників і чому? Чи потрібно новим сільським та селищним громадам мати власні фінансові управління чи достатньо бухгалтерії? Що треба зробити, аби отримати в цьому році обіцяні державою кошти на розвиток інфраструктури? Чи може громада в рамках обласної програми самостійно провести тендер на закупівлю потрібного їй шкільного автобусу? Що робити, якщо субвенції на освіту суттєво не вистачає? Коли громаді передаватиметься первинна медицина і як раціональніше нею управляти? Чи доцільно створювати в громаді власний Центр надання адміністративних послуг? Якщо так, то які послуги на рівні громади він може забезпечити, а які – ні? Скільки працівників необхідно? Коли і де вони навчатимуться?».

Стосовно останнього прозвучала така пропозиція – ЦНАП у сільській територіальній громаді ефективно може забезпечити надання адміністративних послуг у межах власних повноважень. Що ж до інших – тобто тих, що покладені на центральні органи влади, то краще йти шляхом обладнання на місцях віддалених робочих місць, тобто адміністративні послуги в такому разі надаватимуться через колег з інших ЦНАПів за допомогою сучасних інформаційних технологій. Зрозуміло, що такий підхід потребуватиме грошових розрахунків та перевірки практикою.

Час оприлюднення: 26 лютого 2016 р.

Виконавець: Бойко В.М.

конт. тел.: (0462) 676-052

Соціальний захист інвалідів та осіб з числа учасників антитерористичної операції

Тематичний короткотерміновий семінар для спеціалістів управлінь праці та соціального захисту населення райдержадміністрацій, міських рад Чернігова, Ніжина, Прилук, Деснянської та Новозаводської районних у м. Чернігові рад, що займаються питаннями соціального захисту інвалідів, проведений Центром перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів 26 лютого 2016 р.

Учасники семінару ознайомилися з положеннями сучасного антикорупційного законодавства (ЗУ «Про запобігання корупції») та основними аспектами ЗУ «Про державну службу». Стосовно питань соціального захисту увага слухачів зверталася на забезпечення інвалідів, дітей-інвалідів та інших осіб технічними та іншими засобами реабілітації; формування потреби щодо цього та подання звітності форми 7. Також розглядався порядок забезпечення санаторно-курортним лікуванням ветеранів війни, інвалідів та постраждалих учасників АТО, надання психологічної реабілітації учасникам АТО та порядок забезпечення інвалідів автомобілями.

Час оприлюднення: 26 лютого 2016 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676 052

«Освітні реформи на 2016-2020 роки»

Чергова експертна зустріч на тему «Освітні реформи на 2016-2020 роки», відбулась 25 лютого 2016 року у Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади.

В режимі он-лайн через відеопортал YouТube учасники зустрічі мали можливість поспілкуватися з заступником Міністра освіти і науки Хобзейем Павлом Кузьмовичем. Окрім Чернігова, в обговоренні взяли участь представники вищих навчальних закладів, працівники обласних державних адміністрацій та громадських об’єднань з Дніпропетровська, Львова, Одеси, Полтави та Харкова.

Під час зустрічі мова велась про дорожню карту освітніх реформ, як матрицю освітніх реформ. Зазначалося, що даний документ доводить до певного рівня деталізації заходи, необхідні для запровадження реформ, встановлює певні часові рамки, але при цьому залишає простір для постійного доопрацювання, кореляції та доповнень.

Також під час зустрічі обговорювався новий Закону України «Про освіту», а саме основні принципи і положення, на основі яких визначається стратегія і тактика реалізації законодавчо-закріплених ідей розвитку освіти в Україні.

У подальшій дискусії представники регіонів мали можливість висловити свої бачення реформування системи освіти. Зокрема, мова йшла про   труднощі і суперечності, які значною мірою пов’язані з істотними змінами концепції розвитку нашого суспільства, зі спробами ввійти в ринкові відносини, зі змінами ціннісних орієнтацій, освітніх і життєвих потреб людини.

Учасники дискусії зійшлися в необхідності оптимізації функцій усіх ланок системи управління освітою, чітке розмежування повноважень і відповідальності між ними, радикальне скорочення обсягів і номенклатури звітної документації, реорганізація МОН України, зменшення його контрольно-регулюючих і розподільчих функцій.

Час оприлюднення: 25 лютого 2016 р.

Виконавець: Казіміров О.В.

конт. тел.: (0462) 676-052