Ми – ідеалісти

«Ми – ідеалісти, тому першими пішли на створення об`єднаної територіальної громади. Для нас зрозуміло, що залишатися зі старим адміністративним устроєм, дуже централізованим, не можна», – такі думки висловлювали працівники виконкому Кіптівської об`єднаної територіальної громади під час настановчого семінару 26 лютого. Проводився він Чернігівським центром перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів та був першим із серії подібних навчань. Відкрив семінар сільський голова Володимир Кучма, а зі слухачами спілкувалися експерт Чернігівського офісу реформ Микола Силенко, начальник відділу департаменту фінансів облдержадміністрації Світлана Демиденко, начальник управління адміністративних послуг Чернігівської міськї ради Микола Овсянник.

Семінар пройшов у формі консультації. Зокрема, його учасників цікавили такі питання: «Якою повинна бути примірна структура виконкому об`єднаної територіальної громади, оплата праці їх працівників і чому? Чи потрібно новим сільським та селищним громадам мати власні фінансові управління чи достатньо бухгалтерії? Що треба зробити, аби отримати в цьому році обіцяні державою кошти на розвиток інфраструктури? Чи може громада в рамках обласної програми самостійно провести тендер на закупівлю потрібного їй шкільного автобусу? Що робити, якщо субвенції на освіту суттєво не вистачає? Коли громаді передаватиметься первинна медицина і як раціональніше нею управляти? Чи доцільно створювати в громаді власний Центр надання адміністративних послуг? Якщо так, то які послуги на рівні громади він може забезпечити, а які – ні? Скільки працівників необхідно? Коли і де вони навчатимуться?».

Стосовно останнього прозвучала така пропозиція – ЦНАП у сільській територіальній громаді ефективно може забезпечити надання адміністративних послуг у межах власних повноважень. Що ж до інших – тобто тих, що покладені на центральні органи влади, то краще йти шляхом обладнання на місцях віддалених робочих місць, тобто адміністративні послуги в такому разі надаватимуться через колег з інших ЦНАПів за допомогою сучасних інформаційних технологій. Зрозуміло, що такий підхід потребуватиме грошових розрахунків та перевірки практикою.

Час оприлюднення: 26 лютого 2016 р.

Виконавець: Бойко В.М.

конт. тел.: (0462) 676-052

Соціальний захист інвалідів та осіб з числа учасників антитерористичної операції

Тематичний короткотерміновий семінар для спеціалістів управлінь праці та соціального захисту населення райдержадміністрацій, міських рад Чернігова, Ніжина, Прилук, Деснянської та Новозаводської районних у м. Чернігові рад, що займаються питаннями соціального захисту інвалідів, проведений Центром перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів 26 лютого 2016 р.

Учасники семінару ознайомилися з положеннями сучасного антикорупційного законодавства (ЗУ «Про запобігання корупції») та основними аспектами ЗУ «Про державну службу». Стосовно питань соціального захисту увага слухачів зверталася на забезпечення інвалідів, дітей-інвалідів та інших осіб технічними та іншими засобами реабілітації; формування потреби щодо цього та подання звітності форми 7. Також розглядався порядок забезпечення санаторно-курортним лікуванням ветеранів війни, інвалідів та постраждалих учасників АТО, надання психологічної реабілітації учасникам АТО та порядок забезпечення інвалідів автомобілями.

Час оприлюднення: 26 лютого 2016 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676 052

«Освітні реформи на 2016-2020 роки»

Чергова експертна зустріч на тему «Освітні реформи на 2016-2020 роки», відбулась 25 лютого 2016 року у Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади.

В режимі он-лайн через відеопортал YouТube учасники зустрічі мали можливість поспілкуватися з заступником Міністра освіти і науки Хобзейем Павлом Кузьмовичем. Окрім Чернігова, в обговоренні взяли участь представники вищих навчальних закладів, працівники обласних державних адміністрацій та громадських об’єднань з Дніпропетровська, Львова, Одеси, Полтави та Харкова.

Під час зустрічі мова велась про дорожню карту освітніх реформ, як матрицю освітніх реформ. Зазначалося, що даний документ доводить до певного рівня деталізації заходи, необхідні для запровадження реформ, встановлює певні часові рамки, але при цьому залишає простір для постійного доопрацювання, кореляції та доповнень.

Також під час зустрічі обговорювався новий Закону України «Про освіту», а саме основні принципи і положення, на основі яких визначається стратегія і тактика реалізації законодавчо-закріплених ідей розвитку освіти в Україні.

У подальшій дискусії представники регіонів мали можливість висловити свої бачення реформування системи освіти. Зокрема, мова йшла про   труднощі і суперечності, які значною мірою пов’язані з істотними змінами концепції розвитку нашого суспільства, зі спробами ввійти в ринкові відносини, зі змінами ціннісних орієнтацій, освітніх і життєвих потреб людини.

Учасники дискусії зійшлися в необхідності оптимізації функцій усіх ланок системи управління освітою, чітке розмежування повноважень і відповідальності між ними, радикальне скорочення обсягів і номенклатури звітної документації, реорганізація МОН України, зменшення його контрольно-регулюючих і розподільчих функцій.

Час оприлюднення: 25 лютого 2016 р.

Виконавець: Казіміров О.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

Зустріч з народним депутатом України

відбулася в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кадрів 25 лютого 2016 р. в рамках навчання для директорів центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Чернігівської області. З учасниками заходу спілкувався народний депутат України Олександр Черненко.

Насамперед, присутніх цікавило, як діяти далі у зв’язку з впровадженням окремих положень нового Закону України «Про державну службу». Зокрема, це втрата багатьма працівниками органів державної влади та соціальної сфери статусу державного службовця після 1 травня 2016 р. Так само гостро стоїть питання щодо права державних службовців на гідне пенсійне забезпечення, особливих тих, хто має великий стаж державної служби. Бо органи Пенсійного фонду оформлюють пенсії на загальних засадах.

Директори ЦСССДМ звернули увагу на необхідність усунути суперечності щодо статусу надаваних Центрами послуг, оскільки замовлення на них давала держава. Також вони закликали вирішити ще одну давню суперечність, яка стосується справедливого співвідношення між заробітною платою працівників соціальної сфери та розмірами державних допомог, отримуваних представниками неблагополучних категорій населення.

Відповідаючи на запитання, Олександр Черненко зазначив, що реформування державної служби покликане зробити її більш ефективною та мобільною, а тому має здійснюватися й надалі. Але, з метою усунення існуючих неузгоджень, низка положень нового законодавства наразі переглядається.

Час оприлюднення: 25 лютого 2016 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676 052

Реалізація в області державної політики з питань надання якісних соціальних послуг сім’ям з дітьми, які опинилися у складних життєвих обставинах

Тематичний короткотерміновий семінар з питань надання якісних соціальних послуг сім’ям з дітьми, які опинилися у складних життєвих обставинах, проходить в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів 2425 лютого 2016 року. Участь у відкритті заходу взяли директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Олег Русін, директор обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Алла Кот та директор Центру, кандидат історичних наук Володимир Бойко.

Учасники навчання, а це – директори районних та міських Чернігова, Ніжина, Прилук, Новгород-Сіверського центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, ознайомляться з основними пріоритетами державної політики у соціальній сфері та актуальними аспектами діяльності соціальних закладів. Розглядатиметься стан забезпечення виконання державних і регіональних програм щодо роботи ЦСССДМ з найуразливішими категоріями населення; складові взаємодії ЦСССДМ та КВІ області щодо виконання Закону України «Про пробацію»; зміни в законодавстві щодо призначення та виплат різних видів державних соціальних допомог та питання організації взаємодії зі ЗМІ.Реалізація в області державної політики з питань надання якісних соціальних послуг сім’ям з дітьми, які опинилися у складних життєвих обставинах

Також під час семінару висвітлюватимуться напрямки соціальної підтримки сімей з дітьми у громаді в умовах децентралізації; взаємодії ЦСССДМ, центрів соціально психологічної реабілітації дітей щодо роботи з дітьми, сім’ї, яких потрапили у складні життєві обставини. Мова йтиме про підвищення ефективності міжвідомчої співпраці у здійсненні соціального супроводу сімей та дитячих будинків сімейного типу.

Час оприлюднення: 24 лютого 2016 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676 052

«Реформа системи захисту інтелектуальної власності»

18 лютого у Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади в он-лайн режимі через відеопортал YouТube відбулась експертна зустріч з питань обговорення пріоритетів урядової політики на тему: «Реформа системи захисту інтелектуальної власності».

Експерти, представники Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, громадськість обговорювали проекти законів України: «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення колективного управління майновими правами суб’єктів авторського права і суміжних прав», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту прав інтелектуальної власності».

В обговоренні також взяли участь представники шести областей держави.

Зокрема, було зазначено, що на сьогодні сфера авторського права і суміжних прав  потребує удосконалення з врахуванням норм європейського законодавства відповідно до вимог Закону України „Про Загальнодержавну програму адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу”. Відповідно, з розвитком інформаційних технологій у світі та, зокрема  в Україні, відповідні положення законодавства виявилися „застарілими” і такими, що потребують удосконалення з врахуванням сучасних реалій розвитку суспільства,  та пов’язані з глобалізацією відносин, наслідком чого стало транскордонне використання об’єктів авторського права і суміжних прав. У зв’язку з цим актуальними є питання збереження національної самобутності країни, розвитку творчої діяльності в державі та культури в цілому.

Свої пропозиції та зауваження з цього приводу надавали представники громадськості Львівської, Одеської, Полтавської, Харківської областей.

Час оприлюднення: 18 лютого 2016 р.

Виконавець: Казіміров О.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

Розпочалося навчання з англійської мови

Навчання за професійною програмою підвищення кваліфікації з англійської мови (перша сесія) за напрямом 6.020303 «Філологія» проходить в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів з 15 по 26 лютого 2016 р. Воно проводиться для спеціалістів апарату, управлінь та відділів облдержадміністрації, райдержадміністрацій та місцевих рад, на яких покладено обов’язки щодо питань європейської та євроатлантичної співпраці.

Навчання включає в себе серію практичних занять, під час яких держслужбовці та посадові особи місцевого самоврядування на матеріалах з англійської мови розглядатимуть питання, що стосуються європейської інтеграції України. Сюди відноситься: структура Європейського союзу та інституцій ЄС; специфіка державного управління; принципи належного врядування в європейському просторі та державна допомога (захист від конкуренції) як один із пріоритетних напрямків європейської інтеграції.

Учасники навчання звернуть увагу на загальні засади конкурентної політики; складові ринків та монополій, захисту від монополій; розглядатимуть поняття «антиконкурентна поведінка», «обмеження конкуренції», «види монополій», «монопольна діяльність», «монополістична конкуренція», «антимонопольна політика», «комерційне та підприємницьке право», «інтелектуальна власність», «авторське право», «патент», «торгова марка», «спільне підприємство» тощо.

Робота з граматикою англійської мови передбачатиме опрацювання форм минулого (Past, Past Perfect), теперішнього (Present), майбутнього (Future) часу та модальних дієслів (can/could/be able to, may/might, will/would, ought to, must, need etc). Держслужбовці та посадові особи місцевого самоврядування опановуватимуть засади ділового та повсякденного спілкування (ведення переговорів, запит про роз’яснення, відмова від пропозиції, поступка, привітання, встановлення контакту, досягнення домовленості; ведення розмов по телефону; управління конфліктом, вирішення проблем, скарг, прийняття рішень, вибачення; спілкування у відрядженні, в аеропорті, на залізничній станції, в готелі, на конференції; участь у засіданнях, ділових зустрічах, переговорах, обмін інформацією, висловлення згоди/незгоди, пропозиції).

Зустріч представників ЄС в Україні зі студентами та викладачами Чернігова

В рамках інформаційної кампанії «Будуймо Європу в Україні» відбулася зустріч делегації Представництва ЄС в Україні зі студентами та викладачами міста Чернігова. Захід, організований Центром європейської інформації та Сіверським інститутом регіональних досліджень, проходив у приміщенні Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів 12 лютого 2016 року.

Радник з питань преси та інформації Представництва ЄС в Україні Вікторія Давидова розповіла присутнім про програми Європейського Союзу для навчання молоді, в яких можуть брати участь українські студенти. Вона наголосила, що для молодих людей це – шанс розширити свій світогляд, набути необхідні знання, пройти стажування в інституціях ЄС та брати участь в проектах ЄС. В подальшій бесіді студенти мали нагоду отримати поради щодо організаційного оформлення власних ініціатив та налагодження співпраці з представниками ЄС.

Зустріч відбулася в рамках інформаційної кампанії «Будуймо Європу в Україні». Це серія інформаційно-просвітницьких заходів (вуличних акцій, виставок, семінарів, тренінгів, круглих столів), які Представництво ЄС в Україні проводить в різних містах України. Мета кампанії – поширення європейських цінностей та підвищення рівня обізнаності українців щодо розвитку відносин між Україною та ЄС.

Час оприлюднення: 12 лютого 2016 р.

Виконавець:Казіміров Д.В.

конт. тел.: (8-0462) 676 052

«Нематеріальна культурна спадщина: збереження та охорона культурного надбання»

 Чергова експертна зустріч в режимі он-лайн з представниками Кабінету міністрів України відбулася 11 лютого 2016 року. Експерти та представники Міністерства культури України, громадськість обговорювали проект Закону України «Про нематеріальну культурну спадщину». За допомогою веб-зв’язку до участі в зустрічі мали нагоду долучитися представники обласних державних адміністрацій, медичних закладів (на базі Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів), Дніпропетровська, Львова, Одеси, Полтави та Харкова.

Під час зустрічі йшлося про правові, організаційні та суспільні відносини у сфері нематеріальної культурної спадщини, а також правові форми міжнародного співробітництва в цій сфері. Зокрема наголошувалося на необхідності охорони нематеріальної культурної спадщини так як це є важливим обов’язком держави.

Учасники зустрічі обговорювали принципи державної політики у сфері нематеріальної культурної спадщини, а також пріоритети державної політики у сфері нематеріальної культурної спадщини. Це стосувалося забезпечення охорони нематеріальної культурної спадщини України, усунення загроз зникнення нематеріальної культурної спадщини, визнання нематеріальної культурної спадщини одним із головних джерел культурного різноманіття й гарантії сталого розвитку суспільства, а також залучення населення до охорони нематеріальної культурної спадщини та сприяння забезпеченню життєздатності та актуалізації нематеріальної культурної спадщини.

Експерти та представники Міністерства культури України наголосили на посиленні міжнародного співробітництво у сфері охорони нематеріальної культурної спадщини, а саме обмін інформацією та досвідом, спільні ініціативи, інші заходи, що забезпечують належну охорону нематеріальної культурної спадщини, наявної на території України, а також одержання (міжнародної) допомоги, спрямованої на охорону цієї спадщини.

Час оприлюднення: 11 лютого 2016 р.

Виконавець: Казіміров О.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

Навчання за професійною програмою підвищення кваліфікації

Навчання новообраних секретарів сільських, селищних, міських рад проходить в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів з 8 по 12 лютого 2016 р. (перша сесія). Участь у відкритті взяв директор Центру кандидат історичних наук Володимир Бойко.

Під час лекцій та конверсаторіумів висвітлюватимуться правові засади діяльності органів місцевого самоврядування; зміни до Конституції України в частині децентралізації (нові переваги та виклики); повноваження сільських та селищних рад в системі органів місцевого самоврядування; постійних та інших комісій місцевих рад, депутатів місцевих рад; основні аспекти антикорупційного законодавства (ЗУ «Про запобігання корупції») та практичне застосування ЗУ «Про адміністративні послуги в Україні».

Учасники навчання звернуть увагу на останні зміни до земельного законодавства України; засади державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень; порядок вчинення нотаріальних дій посадовими особами органів місцевого самоврядування; правові засади державної реєстрації актів цивільного стану відповідно до положень сімейного законодавства. Також йтиметься про повноваження виконавчих комітетів сільських і селищних рад у сфері захисту прав дитини; попередження торгівлі людьми у місцевих громадах; порядок подання звітів про працевлаштування інвалідів та стан призначення державних соціальних допомог у Чернігівській області.

Окрім цього, слухачі розглянуть положення Угоди про асоціацію між Україною та ЄС (сільськогосподарський аспект); ознайомляться з питаннями  розвитку ресурсної бази органів місцевого самоврядування в рамках розвитку співробітництва з європейськими інституціями, міжнародними фінансовими та донорськими організаціями.

Секретарі візьмуть участь у серії тренінгів та практичних занять, присвячених формуванню громадських компетентностей у посадових осіб місцевого самоврядування; медіаграмотності; культури ділового мовлення та захисту комп’ютерів від вірусів.

 

 

Час оприлюднення: 9 лютого 2016 р.

Виконавець:Казіміров Д.В.

конт. тел.: (8-0462) 676 052