Пошук відповідей

Територіальна реформа випереджає зміни в законодавстві України. В результаті натепер немає готових відповідей на питання, що виникають. На практиці існує кілька варіантів із багатьма вводними. Треба зрозуміти – які з них є оптимальним, а також такими, що відповідають наявному стану нормативно-правової бази, та ще й враховують тенденції до її зміни.

Такі думки прозвучали під час семінару в селищі Десна, що проводився Центром підвищення кваліфікації для об`єднаних територіальних громад Чернігівської області. Зі складом виконкому спілкувалися експерт офісу реформ Микола Силенко, начальник управління департаменту фінансів облдержадміністрації Світлана Демиденко, в.о. начальника головного територіального управління юстиції в Чернігівській області В`ячеслав Хардіков, начальник управління адміністративних послуг Чернігівської міської ради Микола Овсянник.

Розгядалися останні новелли в законодавстві з питань територіальної реформи та дотичні до неї, орієнтовна структура виконкомів нових громад та нормативи для оплати праці його працівників, зміни у процедурах закупівель за державні кошти, децентралізація повноважень із питань реєстрації нерухомості та бізнесу, роль селищної ради як суб`єкта державної реєстрації, організація та діяльність Центрів надання адміністративних послуг.

Окремо обговорювалося питання організації упраління галуззю освіти в об`єднаній територіальній громаді. Зокрема, досвід Дніпропетровської області дистанційно висвітлила екперт відповідного офісу реформ Олена Тертишна. В результаті учасники прийшли до висновку про необхідність застосування різних підходів до громад, що суттєво відрізняються за чисельністю населення – за допомогою відокремленого відділу освіти чи без створення юридичної особи. Ця проблема вимагає додаткового вивчення, однотипних підходів до вирішення, детального опрацювання процедурних моментів, визначення бажаних часових рамок.

Час оприлюднення: 4 березня 2016 р.

Виконавець: Бойко В.М.

конт. тел.: (0462) 676-052