Запровадження в Україні уповноважених економічних операторів

10 березня в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади в он-лайн режимі через відеопортал YouТube відбулась чергова експертна зустріч з питань обговорення пріоритетів урядової політики.

 Під час зустрічі мова йшла про законопроекти щодо запровадження в Україні уповноважених економічних операторів. Експерти, представники Міністерства фінансів України, громадськість говорили про законопроект впровадження в Україні інституту уповноваженого економічного оператора та спрощень митних формальностей. Учасники мали можливість поспілкуватися з Олександром Москаленком – начальником Управління митної політики Міністерства фінансів України. Окрім Чернігова, в обговоренні взяли участь представники обласних адміністрацій та громадських об’єднань з Дніпропетровська, Львова, Одеси, Полтави та Харкова.

Представники мінфіну зазначили, що метою законопроекту є наближення українського законодавства в податковій та митній сфері до Угоди між Україною та ЄС про поглиблену зону вільної торгівлі (EUDCFTA). Зокрема, було розроблено даний проект закону, що покликаний запровадити в Україні дієвий механізм інституту уповноважених економічних операторів (УЕО) аналогічний тому, що функціонує в ЄС та який є одним із основних базисів митного співробітництва між Україною та ЄС. Запровадження УЕО допоможе покращити економічні та адміністративні умови для митного оформлення товарів українськими експортерами та імпортерами, і тим самим максимізувати використання вигід, що дає українським виробникам EUDCFTA.

На думку авторів законопроекту, запровадження інституту УЕО та надання українським підприємствам такого статусу на базі прийнятих у міжнародній практиці критеріів стане дієвим інструментом боротьби із корупцією та адміністративним тиском на підприємців з боку митних органів.

Час оприлюднення: 10 березня 2016 р.

Виконавець: Казіміров О.В.

конт. тел.: (0462) 676-052