ВСЕУКРАЇНСЬКА НАУКОВО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ ЗА МІЖНАРОДНОЮ УЧАСТЮ «РОЗВИТОК ГРОМАДЯНСЬКИХ КОМПЕТЕНТНОСТЕЙ В УКРАЇНІ»

Всеукраїнська науково-практична конференція за міжнародною участю «Розвиток громадянських компетентностей в Україні» проходила в Національній академії державного управління при Президентові України 17 – 18 березня 2016 р. Захід відкрили президент Національної академії Юрій Ковбасюк та директор Швейцарського бюро співробітництва в Україні Хольгер Тауш.

Павло Хобзей на Всеукраїнській науково-практичній конференції за міжнародною участю «Розвиток громадянських компетентностей в Україні»З вітальним словом до учасників звернулись Голова Національного агентства України з питань Державної служби Костянтин Ващенко, заступник Міністра освіти і науки України Павло Хобзей та віце-президент Національної академії педагогічних наук України Володимир Луговий. Учасникам конференції зачитали також вітальний лист від голови Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Лілії Гриневич.

Конференцію організовано за результатами швейцарсько-українського проекту «Розвиток громадянських компетентностей в Україні – DOCCU», що впроваджується Національною академією державного управління, Цюріхським педагогічним університетом (Швейцарія), КВНЗ КОР «Академія неперервної освіти» (Київська область) та Одеським обласним інститутом удосконалення вчителів за підтримки Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти, Міністерства освіти і науки України, Національного агентства України з питань державної служби, Національної академії педагогічних наук України.

Участь у конференції взяли більше 180 підготовлених в рамках проекту майстер-тренерів, педагогічних працівників, державних службовців та працівники органів місцевого самоврядування, які пройшли навчання з освіти для демократичного громадянства та освіти з прав людини (ОДГ/ОПЛ). Серед учасників конференції були також представники громадських організацій, науковці, журналісти, представники міжнародних інституцій.

Учасники Всеукраїнської науково-практичної конференції за міжнародною участю «Розвиток громадянських компетентностей в Україні»Значна увага в ході дискусій приділялася питанням взаємодії влади, громади та освітніх установ у впровадженні громадських ініціатив та реформуванні державної влади на місцевому рівні. Дієве громадянське суспільство – це фундамент для децентралізації влади та залучення людей до реального управління як на рівні місцевих громад, так і на регіональному й загальнодержавному рівнях. У цьому контексті розуміння розвитку громади через принципи демократичного громадянства поділяють не тільки освітяни, а й представники органів місцевого самоврядування та громадських організацій.

В цілому захід був покликаний сприяти розвитку громадянського суспільства в Україні та створенню демократичного середовища у місцевих громадах через впровадження освіти для демократичного громадянства та освіти з прав людини (ОДГ/ОПЛ) у національну систему освіти.

Більше інформації можна дізнатися на сайті проекту www.doccu.in.ua.

Навчання новообраних голів територіальних громад

За професійною програмою підвищення кваліфікації (напрям підготовки 1501 «Державне управління») в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів з 21 по 25 березня 2016 р. проходить навчання голів територіальних громад Чернігівщини (друга сесія).

Під час тематичних зустрічей обговорюватимуться особливості бюджетної децентралізації, проблеми та перспективи об’єднання територіальних громад; розвитку сільськогосподарських територій, ресурсної бази органів місцевого самоврядування в рамках розвитку співробітництва з європейськими інституціями, міжнародними фінансовими та донорськими організаціями та залучення інвестицій.Навчання голів територіальних громад (друга сесія) з 21по 25 березня 2016 р. проходить навчання голів територіальних громад Чернігівщини (друга сесія)

В ході навчання розглядатимуться актуальні питання у сфері оплати праці та регулювання трудових відносин; повноваження виконавчих комітетів сільських та селищних рад у сфері захисту прав дитини; основні завдання та організація роботи з документами в органах місцевого самоврядування. Увага слухачів звертатиметься на благоустрій населених пунктів та територій; розроблення та застосування Планів земельно-господарського устрою населених пунктів як планувальних документів розвитку землекористування територій територіальних громад.

Також вони дізнаються про нововведення в земельному та природоохоронному законодавстві щодо регулювання земельних відносин та адміністрування землекористування територіальних громад; порядок формування земель комунальної власності в проектах землеустрою та реєстрації в державному земельному кадастрі; облік земель, земельних ділянок та ідентифікація прав на них як базова основа фінансової стійкості територіальної громади.

В рамках навчання відбудеться серія практичних занять та «круглих столів», присвячених обговоренню практичного досвіду роботи сільського голови; практичним питанням формування та використання фондів охорони навколишнього природного середовища всіх рівнів; паспортизації місць видалення відходів та виконання вимог чинного законодавства в частині сталого енергетичного розвитку територіальної громади та залучення інвестицій в сектор енергетики та енергозабезпечення.

Час оприлюднення: 21 березня 2016 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (8-0462) 676 052

Реформа державної служби як елемент побудови ефективної системи управління в державі

На виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 18 березня 2015 р. № 227-р «Про схвалення Стратегії реформування державної служби та служби в органах місцевого самоврядування в Україні на період до 2017 року та затвердження плану заходів щодо її реалізації» для для державних службовців місцевих органів виконавчої влади, посадових осіб місцевого самоврядування  Менського району проведено виїзний семінар-тренінг на тему: «Основні засади реформування державної служби та служби в органах місцевого самоврядування».

У відкритті та роботі семінару-тренінгу взяла участь Неруш Вікторія Валентинівна – керівник апарату Менської районної державної адміністрації, яка акцентувла увагу на значимості теми семінару як для державних службовців органів виконавчої влади, так і для посадових осіб місцевого самоврядування, а також розпорядників бюджетних коштів, які, в свою чергу, хочуть серйозно поглибити свої знання у сфері електронних державних закупівель, та довідатися про основні нюанси змін в державній службі та службі в органах місцевого самоврядування.

Ожог Олена Володимирівна – головний спеціаліст відділу ресурсного забезпечення розвитку територій та з питань державного сектору економіки Департаменту економічного розвитку обласної державної адміністрації розповіла учасникам семінару про новації та проблемні питання у сфері державних закупівель, а також про сутність та механізми проведення електронних державних закупівель.

Підгайний Петро Михайлович – заступник директора  Центру, у своєму виступі акцентував увагу присутніх на важливості реформування державної служби та врахуванні європейських стандартів та кращого зарубіжного досвіду в контексті реформування державного управління. Принциповими новаціями Закону України «Про державну службу» від 10 грудня 2015 р. №889, – зазначив Підгайний П.М., – стануть розмежування політичних та адміністративних посад та врегулювання статусу державного службовця, виключно конкурсні процедури добору на державну службу та гарантування рівного доступу до державної служби, поєднання системи винагород з оцінкою роботи та об’єктивні підстави просування по службі, посилення персональної відповідальності за виконання обов’язків та створення умов прозорої діяльності державних органів тощо.

Перед учасниками семінару також виступив Дубок Валентин Петрович – заступник начальника Міжрегіонального управління Нацдержслужби у м. Києві, Київській, Чернігівській та Черкаській областях, магістр державного управління, який розповів про підзаконні нормативно-правові акти Кабінету Міністрів України та Нацдержслужби України щодо практичних питань проходження державної служби в органах виконавчої влади відповідно до вимог Закону України «Про державну службу» та відповів на численні запитання присутніх.

Час оприлюднення: 21 березня 2016 року.
Виконавець: Підгайний П.М.
конт. тел.: (0462) 676 052