Зміна менталітету державного службовця та посадової особи місцевого самоврядування – найважливіші елементи підвищення ефективності системи державного управління та державної служби, –

йшлося під час виїзного семінару-тренінгу: «Основні засади реформування державної служби та служби в органах місцевого самоврядування» для державних службовців місцевих органів виконавчої влади, посадових осіб місцевого самоврядування  Бахмацького району.

Під час відкриття  семінару-тренінгу Галина Євгеніївна Рибальченко – заступник голови Бахмацької районної державної адміністрації, зокрема, сказала, що орієнтація курсу держави на глибокі системні реформи ставить перед державним управлінням важливе завдання щодо побудови стійкого, відкритого й конкурентоспроможного суспільства, формування ефективної системи державного управління та державної служби. Трансформаційні процеси, що відбуваються нині в Україні, вимагають підвищення дієвості державного управління, адже легітимність тих рішень, що приймаються сьогодні, підтримка державної політики населенням багато в чому залежить від авторитету влади. Модернізація діяльності органів державної влади, зміна менталітету державного службовця та посадової особи місцевого самоврядування – найважливіші елементи підвищення ефективності системи державного управління та державної служби.

У ході ознайомлення з новаціями Закону України «Про державну службу» від 10 грудня 2015 р. №889, Підгайний Петро Михайлович – заступник директора  Центру, зосередив увагу слухачів на тому, що громадянам України гарантується право рівного доступу до державної служби, вступ на усі посади державної служби відбуватиметься лише за конкурсом на основі особистих якостей та досягнень кандидатів на посади, виключатимуться будь-які корупційні механізми при вступі та проходженні державної служби, державна служба стане деполітизованою, встановлюватиметься прозора модель оплати праці, яка розроблена з урахуванням кращого європейського досвіду, запроваджуватиметься компетентнісна модель управління людськими ресурсами, оцінювання результатів роботи державних службовців, їх кар’єрна мотивація та підвищуватимуться кваліфікаційні вимоги.

Дубок Валентин Петрович – заступник начальника Міжрегіонального управління Нацдержслужби у м. Києві, Київській, Чернігівській та Черкаській областях, магістр державного управління, розповів посадовцям району про підзаконні нормативно-правові акти Кабінету Міністрів України та Нацдержслужби України щодо практичних питань проходження державної служби в органах виконавчої влади відповідно до вимог Закону України «Про державну службу». Учасники семінару цікавилися питаннями стосовно порядку проведення конкурсу на зайняття посад державної служби; критеріїв визначення переліку працівників державних органів, які виконують функції з обслуговування; порядку обчислення стажу та присвоєння рангів державної служби тощо.

Також у рамках семінару розглядалося питання щодо введення в дію Закону України «Про публічні закупівлі», який набув чинності 19 лютого 2016 року. Ожог Олена Володимирівна – головний спеціаліст відділу ресурсного забезпечення розвитку територій та з питань державного сектору економіки Департаменту економічного розвитку обласної державної адміністрації розповіла учасникам семінару, що відповідно до цього Закону вводяться в дію нові правила роботи: з 1 квітня 2016 р. для центральних органів виконавчої влади та замовників, що здійснюють діяльність в окремих сферах господарювання (підпадають під дію Закону України «Про особливості здійснення закупівель в окремих сферах господарської діяльності»); з 1 серпня 2016 р. – для всіх замовників. Ожог О.В. детально зупинилися на ключових нововведеннях Закону: це введення електронних закупівель (ProZorro) для допорогових та понадпорогових закупівель; електронній процедурі оскарження; на поняттях «уповноважена особа» та «центральні закупівельні організації»; на здійсненні допорогових та понадпорогових процедур в одній системі та інше.

Час оприлюднення: 23 березня 2016 року.
Виконавець: Підгайний П.М.
конт. тел.: (0462) 676 052