Державна служба та служба в органах місцевого самоврядування в Україні: правовий статус, стиль і методи роботи

Тематичний короткотерміновий семінар для студентів випускних курсів вищих навчальних закладів Чернігова та Ніжина розпочався в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів 28 березня 2016 р. Особливості функціонування системи владних інституцій в Україні окреслив у своєму вступному слові директор Центру, кандидат історичних наук Володимир Бойко.

Впродовж наступних двох тижнів (28 березня – 8 квітня 2016 р.) молоді люди, які виявили бажання працювати в органах влади, братимуть участь у серії тематичних зустрічей, конверсаторіумів та «круглих столів». Вони дізнаються про організацію навчання державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування; застосування права в державному управлінні; нормативно-правове забезпечення діяльності органів місцевого самоврядування.

Студенти розглядатимуть основні положення законодавства України про державну службу, антикорупційного законодавства; законів України «Про доступ до публічної інформації», «Про інформацію» та «Про безоплатну правову допомогу». Також увага звертатиметься на порядок підготовки та прийняття нормативно-правових актів на загальнодержавному та місцевому рівні.

Учасники семінару дізнаються про сучасний стан та тенденції розвитку політичної системи України; реформи місцевого самоврядування; ознайомляться з основними напрямами бюджетної, податкової, державної гуманітарної та соціальної політики; Стратегією сталого розвитку Чернігівської області до 2020 року; станом промисловості та сільського господарства в області; положеннями Угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі між Україною та ЄС; положеннями Європейської хартії місцевого самоврядування та процесом децентралізації в Україні.

Державна служба та служба в органах місцевого самоврядування в Україні: правовий статус, стиль і методи роботиПредставники органів виконавчої влади та місцевого самоврядування розповідатимуть студентам про організаційне забезпечення діяльності місцевих рад; практику діяльності районних державних адміністрацій та районних рад; контроль за виконанням документів; особливості роботи органів Державного реєстру виборців; роботу органів влади зі зверненнями громадян; застосування інформаційних технологій в роботі органів влади, впровадження технологій електронного урядування та розвитку електронної демократії; мобілізаційну роботу в органах влади та військовий облік військовозобов’язаних і призовників. Окрім цього, висвітлюватимуться особливості етики; гендерні аспекти та питання лідерства на державній службі та службі в органах місцевого самоврядування.

В рамках навчання студенти пройдуть стажування в органах виконавчої влади і органах місцевого самоврядування; відвідають Верховну Раду України, комітети з питань науки і освіти; з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму; ознайомляться з діяльністю Національного агенства України з питань державної служби.

За результатами навчання, стажування та підсумкового тестування учасники програми отримають відповідні свідоцтва та будуть зараховані до кадрового резерву на посади в органи місцевої влади.

Час оприлюднення: 28 березня 2016 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052