«Утворення в Україні молодіжних центрів»

31 березня на базі Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади в он-лайн режимі через відеопортал YouТube відбулась чергова експертна зустріч з питань обговорення пріоритетів урядової політики.

Експерти, представники Міністерства молоді та спорту України, громадськість обговорювали проект постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Типового положення про молодіжні центри». Окрім Чернігова, в обговоренні взяли участь представники обласних адміністрацій та громадських обєднань з Дніпропетровська, Львова, Одеси, Полтави та Харкова.

В процесі обговорення учасники зустрічі мали можливість ознайомитися з особливостями діяльності молодіжних центрів на основі Типового положення про молодіжні центри. Зокрема, питання нормативно-правової бази функціонування молодіжних центрів, взаємодія із структурними підрозділами місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, а також основні завдання, форми та методи діяльності.

Також експерти обговорювали питання утримання Центрів, а також фінансування програм і заходів з реалізації державної політики стосовно дітей, молоді, жінок, сім’ї.

Час оприлюднення: 31 березня 2016 р.

Виконавець: Казіміров О.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

Проведено семінар-тренінг у Семенівському районі

30 березня 2016 року Чернігівським Центром перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій проведено семінар – тренінг у Семенівському районі для голів та депутатів сільських рад, сільськогосподарських товаровиробників на тему «Створення та організація роботи сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів і сімейних ферм» .

         Семінар-тренінг проводили начальник відділу продовольчої безпеки Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Олена Ячна та голова ГО «Центр сприяння розвитку громад» Римма Олексенко.

         Слухачі мали можливість отримати знання зі світового та вітчизняного досвіду функціонування сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів, із законодавством, що регулює їх створення та діяльність в Україні. Особливий інтерес присутніх викликали практичні зайняття з розробки проектів бізнес-планів кооперативів та їх презентація.

Саме колективна робота над проектами є основним чинником, що сприяє засновникам кооперативу прийняти спільне стратегічне рішення про створення кооперативу та його мету, напрямки його діяльності та перспективи соціального розвитку конкретної сільської території.

Відповідно Закону України «Про сільськогосподарську кооперацію» сільськогосподарський обслуговуючий кооператив утворюється шляхом об’єднання фізичних та/або юридичних осіб-виробників сільськогосподарської продукції  для організації обслуговування, спрямованого на  зменшення  витрат  та/або збільшення доходів членів цього кооперативу під час здійснення ними сільськогосподарської діяльності та на захист їхніх економічних інтересів.

         «Як представники органів влади на місцях голови та депутати сільських рад повинні стати найближчими до людей носіями інформації щодо можливостей об’єднання громадян для вирішення життєво важливих питань, покращення зайнятості сільського населення та їх матеріального стану», – наголосила Олена Ячна.

         Учасники семінару-тренінгу активно працювали в умовних групах, обговорювали перспективи розвитку сільських територій Семенівського району, джерела утворення матеріальної бази кооперативів та пошук лідерів, визначали основні перспективні напрямки діяльності кооперативів, зокрема для району це: заготівля грибів, ягід чорниці, молока та їх переробка.

         Тренери Олена Ячна та Римма Олексенко ознайомили присутніх із можливими ринками збуту сільськогосподарської продукції на внутрішньому та зовнішньому ринках, вимогами до якості продукції, в тому числі із перспективним напрямком сільськогосподарського виробництва – виробництвом органічної продукції.