Європу треба будувати в собі…

Саме на цьому акцентувала Наталія Романова під час зустрічей з головами територіальних громад Чернігівщини та студентами старших курсів внз Чернігова та Ніжина, що відбулися в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів 8 квітня 2016 р.

Наталія Романова під час зустрічі з головами територіальних громад Чернігівщини у Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів 8 квітня 2016 р.Член постійної делегації України в Палаті Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи (з 2006 р.), віце-президент, президент палати регіонів зазначеного конгресу (2012 – 2014), а нині – заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації, розповіла присутнім про досвід, отриманий в європейських інституціях та висловила свою думку щодо процесів реформування системи влади в Україні.

«Головна ідея – позбутися меншовартості, – наголосила Наталія Романова на зустрічі з керівниками громад. – В Європі нема понять «сільський, селищний, міський голова», а є «мер», який представляє та захищає інтереси громади незалежно від її розмірів та чисельності населення. Саме цим ви маєте керуватися, коли йдете відстоювати інтереси громади до високих кабінетів».

Також вона розповіла про значення Європейської хартії місцевого самоврядування. Цей документ дозволяє більш-менш синхронно вибудовувати законодавство про місцеве самоврядування всім 47 країнам, що входять до Ради Європи. Як зазначила Наталія Романова, в Україні склалася парадоксальна ситуація. Наша держава однією з перших ратифікувала всі положення Хартії про місцеве самоврядування, але до цього часу не реалізовані принципи єдиного центру місцевої влади та субсидіарності. Тому процес децентралізації, при всіх існуючих суперечностях, є необхідним етапом у становленні сучасної України. Подібним шляхом пройшли інші європейські країни, хоча перші роки були надважкими.

Наталія Романова також закликала студентів реалізовувати всі можливості для особистого саморозвитку та презентації своєї країни в світі.

Час оприлюднення: 8 квітня 2016 р.

Виконавець: Казіміров Д.М.

конт. тел.: (0462) 676-052