Реформа системи державного фінансування вищої освіти

Про реформу системи державного фінансування вищої освіти йшлося під час експертної зустрічі з представниками Міністерства освіти і науки України, що відбулася 14 квітня 2016 р. В режимі веб-зв’язку на базі Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів представники Чернігівської ОДА та громадськості мали можливість поспілкуватися з першим заступником Міністра освіти і науки Інною Совсун.

В обговоренні також взяли участь представники громадськості, зокрема, експерт Альянсу Програми сприяння зовнішньому тестуванню в Україні Володимир Ковтунець, а також вищих навчальних закладів.

Окрім Чернігова, в обговоренні взяли участь представники обласних адміністрацій та громадських об’єднань з Дніпропетровська, Львова, Одеси, Полтави та Харкова.

Під час зустрічі мова велась про питання фінансування вищої освіти. Зокрема, Інна Совсун зазначила, що дана система потребує кардинальних змін. Система державного замовлення є застарілою та не спирається на об’єктивні дані та наукові методики, а також дає привід звинувачувати державних замовників у «ручному розподілі». В умовах ринкової економіки, коли приватні компанії становлять більшість на ринку праці, державне замовлення не відповідає запитам суспільства і потребам ринку праці.

Експерти дійшли згоди про те що, державне замовлення не може бути інструментом стимулювання розвитку університетів, адже воно прив’язане до кількості студентів, а отже до кількості ставок викладачів. Останні 25 років всупереч демографічним тенденціям, коли кількість випускників зменшується, в країні спостерігається зростання кількості ВНЗ і студентів.

Також учасники зустрічі обговорювали нову модель фінансування вищої освіти, яка складається з чотирьох елементів. Перший ключовий елемент – це базове (блочне) фінансування ВНЗ. Другий – соціальний фонд. Третій – фонд розвитку (фонд капітальних видатків). Четвертий – фонд державної цільової підтримки, де будуть закладені гроші на підтримку тих категорій населення, яким держава надає додаткову підтримку на здобуття вищої освіти.

Час оприлюднення: 14 квітня 2016 р.

Виконавець: Казіміров О.В.

конт. тел.: (0462) 676-052