Об’єднуватися треба з ручкою в руках та калькулятором

         Так вважають працівники виконкомів одних із перших в області об`єднаних територіальних громад – Деснянської та Кіптівської.

12 травня до них завітала груп слухачів центру підвищення кваліфікавції – заступників голів районних рад. Мета поїздки – ознайомитися з першими здобутками та, насамперед, проблемами, з якими зітДеснянський селищний голова Юрій Осташевський та учасники виїзного заняття тематичного короткотермінового семінару для заступників голів районних рад, 12 травня 2016 рокукнулися засадничо нові тергромади в області. Деснянский селищний голова Юрій Осташевський зазначив: «Ще у травні минулого року ми взяли калькулятор та порахували доходну та витратну частину потенційної бази. Побачивши цифри, зрозуміли – треба обєднуватися. Саме цей, ресурний аргумент став вирішальним для того, аби мешканці навколишніх сіл підтримали ідею, а ініціатори сформували команду однодумців.

Як наголосив очільник громади: «Подати документи для початку процедури об`єднання вдаОбговорення групою заступників голів районних рад у селищі Десна 12 травня 2016 року.лося лише з четвертої спроби – знадобилася неабияка наполегливість та вміння наводити неспростовні аргументи «за». Та справжні проблеми почалися після набуття права на прямі відносини селищного бюджету з державним – січень 2016 р. виконкомівці згадують як неймовірно тяжкий та нервовий місяць, але то вже у минулому – нова громада запрацювала».

На думку першопроходців реформи, одна із засадничих причин, що й досі негативно впливає на її перебіг, це хронічне відставання нормативно-правової бази – відповідні документи «закривають» хіба що 40% питань, інші – треба якось розв`язувати. Як саме – напевно не знає ніхто, але сере деснянців тих, хто шкодує за прийнятим рішенням нема – зміни того варті.

Учасників практичного заняття дуже цікавили негативні аспекти. З`ясувалося, що один з них – це необхідність старостам постійно, двічі – тричі на тиждень, їздити для оформлення різноманітних довідок доКіптівський селищний голова Володимир Кучма виступає перед групою заступників голів районних рад 12 травня у рамках тематичного короткотермінового семінару. головного офісу. Втім запровадження печатки старости з правом засвідчення документів здатне швидко усунути цсю незручність, а в перспективі вона зникне з поширення електронного врядування. Серйознішим є інше питання – управління закладами первинної медичної допомоги, яка поки що об`єднаними територіальними громадами не здійснюється. В той же час освіта вже майже повнюстю перейшла під адміністрування нової громади.

         Про численні ресурси реформи йшлося й під час спілкування з Володимиром Кучмою – Кіптівським селищним головою. На його переконання за наявного стану справ реформа залежить, насампер12 травня група слухачів центру підвищення кваліфікавції – заступників голів районних рад у Кіптяхед, від нашого настрою. Якщо заздалегідь переконувати себе, що все погано – так воно і буде. Інша справа, коли починаєте шукати інші, позитивні варіанти розвитку та діяти, аби їх реалізувати. На думку голови, зміни на базовому рівні громади невідворотні, бо стара система себе вичерпала й має бути замінена на іншу – ту, що спиратиметься на інтереси громад. Кіптівська громада так і намагається діяти, максимально залучаючи до своїх ініціатив мешканців всіх сіл, що належать до неї. Як вважають кіптівчани, з народною участю та контролем корупційна складова державного управління скасовується. Треба щось важливе зробити, лише тоді ти людина – цей вислів Миклухи-Маклая став свого роду девізом нової громади. Володимир Кучма також наголосив на необхідності командної роботи та гарантій для всіх, хто наважується на такі ризиковані, часом неоднозначні з точки зору громадської думки кроки.

В обох випадках підсумком емоційних обговорень стала дяка колег та загальний висновок – тепер дві третини питань стали зрозумілі. Інші – на черзі.

Час оприлюднення: 7 квітня 2016 р.

Виконавець: Бойко В.М.

конт. тел.: (0462) 676-052