«Реалізація положень стратегічного оборонного бюлетеня України»

23 червня відбулась чергова експертна зустріч в приміщенні Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації.

В он-лайн режимі через відеопортал YouTube  експерти, представники Міністерства оборони України, громадськість говорили про Указ Президента України від 6 червня 2016 року № 240 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 20 травня 2016 року «Про Стратегічний оборонний бюлетень України». В обговоренні також взяли участь представники шести областей держави.

Під час зустрічі мова йшла про мету вище зазначеного документа, зокрема –  забезпечення практичної реалізації положень Воєнної доктрини України та Концепції розвитку сектору безпеки і оборони України, визначення стратегічних та оперативних цілей оборонної реформи. Також експерти обговорювали шляхи досягнення цілей оборонної реформи, зокрема щодо збільшення спроможностей сил оборони, активну участь у реалізації Спільної безпекової і оборонної політики Європейського Союзу та активне співробітництво з НАТО з досягненням критеріїв, необхідних для набуття повноправного членства в Організації Північноатлантичного договору.

Час оприлюднення: 23 червня 2016 р.

Виконавець: Казіміров О.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

«Нові санітарні та фітосанітарні норми України, питання утилізації та знешкодження відходів»

Тематичний короткотерміновий семінар про нові санітарні, фітосанітарні норми та утилізацію відходів проводиться Центром перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів з 22 по 23 червня 2106 р. Участь у навчанні беруть голови територіальних громад Чернігівcької області.

Насамперед учасникам семінару був презентований фільм «Енергетичне сміття Кемптена», в якому показано сучасні технології утилізації відходів у Німеччині. Подальші заняття стосуватимуться поводження з твердими побутовими відходами в Україні; паспортизації місць видалення відходів (сміттєзвалищ) та сучасних вимог до охорони навколишнього природного середовища в світлі вимог санітарного законодавства.

Голови територіальних громад дізнаються про застосування Угоди СОТ щодо санітарних та фітосанітарних заходів в торгівлі між Україною та ЄС; можливості області по забезпеченню високорепродуктивним насінням зернових культур, картоплі та насінням трав; застосування хімічних препаратів в домогосподарствах; проведення діагностичних заходів в індивідуальних господарствах населення та недопущення занесення гострих інфекційних захворювань на території населених пунктів області. Також керівники місцевого самоврядування візьмуть участь у «круглому столі», де обговорюватиметься затвердження органами місцевого самоврядування програм безоплатної правової допомоги (до 20-річчя Конституції України).

Час оприлюднення: 22 червня 2016 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676 052

«Основи стратегічного планування сталого розвитку територій: розробка та управління проектами»

Тематичний короткотерміновий семінар з питань розробки та управління проектами проходить в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів 16 червня 2106 р. Участь у відкритті взяли заступник голови Чернігівської районної ради Володимир Поліщук  та директор Центру, кандидат історичних наук Володимир Бойко.

Учасники навчання, а це – голови територіальних громад Чернігівcького району, дізнаються про досвід впровадження в області проектів з енергозбереження; засади співробітництва органів влади та місцевого самоврядування з європейськими інституціями та донорськими організаціями.

Подальша робота проходитиме у формі практичних занять, на яких керівники місцевого самоврядування опановуватимуть планування проекту (формулювання теми, мети  проекту, визначення цільових груп, ресурсів організації, підготовка плану реалізації заходів проекту); заповнення аплікаційних форм; формулювання результатів проекту та написання анотації.

Також вони будуть вчитися формувати бюджет проекту, планувати кошторис видатків, здійснювати інформаційний супровід реалізації проекту та звернуть увагу на типові недоліки проектних пропозицій.

Час оприлюднення: 16 червня 2016 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676 052

«Кращий державний службовець»

В рамках проведення щорічного Всеукраїнського конкурсу «Кращий державний службовець» в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів розпочався тематичний короткотерміновий семінар для учасників ІІ туру цього конкурсу. Про організацію та етапи проведення конкурсу розповів заступник начальника Міжрегіонального управління Нацдержслужби у м. Києві, Київській, Чернігівській та Черкаській областях, магістр державного управління Валентин Дубок.

Впродовж наступних двох днів державні службовці ознайомляться з перебігом процесів децентралізації державної влади; професійно-етичними вимогами до поведінки представників органів державної влади. Висвітлюватимуться положення антикорупційного законодавства України та забезпечення ефективності запобігання проявам корупції на державній службі.

Мова йтиме й про комунікативну компетентність державних службовців; культуру мовлення як складову адміністративної культури та культуру публічного виступу державних службовців. Ще одне практичне заняття стосуватиметься пошуку та збору інформації в мережі Інтернет, методики обробки, візуалізації інформації; підготовки презентації та звіту.

Час оприлюднення: 15 червня 2016 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

«Напрями діяльності місцевої влади з розвитку сільських територій в умовах асоціації України з ЄС»

Тематичний короткотерміновий семінар-тренінг «Напрями діяльності місцевої влади з розвитку сільських територій в умовах асоціації України з ЄС» відбувся 14 червня 2106 р. в Борзнянському районі Участь у роботі семінару взяли в.о. голови Борзнянської райдержадміністрації Віктор Бондаренко та заступник голови Борзнянської ради Андрій Козішкурт.

Учасники навчання, а це – голови територіальних громад Борзнянщини, дізналися про особливості та основні проблеми європейської політики розвитку сільських територій, основні засади співробітництва органів влади та громадськості, сільгоспвиробників з розвитку територій, проаналізували специфіку понять «розвиток території», «стратегія розвитку», «асоціація» тощо, звернули увагу на українську специфіку розвитку територій, зокрема розглянули Державну стартегію регіонального розвитку та Концепцію розвитку сільських територій. Окрема увага учасників навчання була зосереджена на практичних аспектах та місцевій специфіці розвитку територій Чернігівщини.

Проводили семінар керівник ГО «Агентство регіонального розвитку» Римма Олексенко та учений секретар Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації, кандидат філософських наук Людмила Чабак. Вони підкреслили, що сьогодні в ЄС розвиток сільських територій починають розглядати комплексно, не як окреме явище, а як складову регіональної політики. Такого ж комплексного підходу вимагає розвиток сільських територій і в Україні.

Час оприлюднення: 14 червня 2016 р.

Виконавець: Чабак Л.А.

конт. тел.: (0462) 676 052

Публічні закупівлі: від теорії до практики

Семінар для фахівців у сфері публічних закупівель розпочався в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів. Участь у відкритті взяв директор Центру Володимир Бойко.

З 14 по 17 червня розглядатиметься низка питань щодо введення в дію Закону України «Про публічні закупівлі» та функціонування електронної системи закупівель “Prozorro”. Учасники семінару дізнаються про основні положення, термінологію та відмінності нового закону; функції та права Уповноваженого органу; види процедур закупівель, умови їх застосування, перелік документів, порядок та строки оприлюднення інформації про публічні закупівлі в інформаційно-телекомунікаційній системі “Prozorro”.

Розглядатиметься порядок функціонування електронної системи закупівель; акредитація електронних майданчиків, типи замовників; порядок реєстрації замовників та учасників, а також порівнюватимуться систем закупівель (tender.me.gov.ua /prozorro.gov.ua). Водночас висвітлюватимуться теоретичні аспекти здійснення допорогових закупівель з використанням системи Prozorro та особливості електронного аукціону.

Увага слухачів звертатиметься на засади планування закупівель (визначення потреби; визначення очікуваної вартості закупівлі; формування річного плану закупівель та додатку до нього; порядок внесення змін до нього); визначення предмета закупівлі для товарів, послуг, робіт та окремих його частин предмета закупівлі; державний класифікатор ДК 016:2010 та єдиний закупівельний словник ДК 021:2015.

Фахівці з публічних закупівель дізнаються про повноваження та функції тендерного комітету, уповноваженої особи, центральної закупівельної організації; порядок організації та проведення процедури відкритих торгів. Далі йтиметься про відкриті торги з публікацією англійською мовою; нецінові критерії; порядок організації та проведення процедури; порядок організації та проведення переговорної процедури закупівлі; вимоги до змісту тендерної документації; кваліфікаційні вимоги до учасників торгів та забезпечення пропозиції.

Учасники семінару ознайомляться з проведенням закупівель за рамковими угодами; специфікою укладання договорів на закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти; порядком електронного оскарження процедур закупівель. Вони звернуть увагу на звітність про здійснення закупівель; інфобокс специфікації; інформаційну підтримку учасників процесу закупівель; електронний цифровий підпис; контроль та відповідальність за порушення законодавства у сфері закупівель.

Програмою семінару запланована також серія практичних занять щодо вимог тендерної документації стосовно документального підтвердження відповідності учасників встановленим критеріям та вимогам згідно із законодавством; здійснення допорогових закупівель з використанням системи Prozorro; проведення процедури відкритих торгів та  переговорної процедури закупівлі за новим Законом.

Час оприлюднення: 14 червня 2016 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676 052

«Розвиток міжмуніципального (територіальних громад) співробітництва в Україні»

9 червня в сесійній залі Прилуцької міської ради відбувся семінар-тренінг «Розвиток міжмуніципального (територіальних громад) співробітництва в Україні», організований Чернігівським центром перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій.

На семінар були запрошені депутати міської ради, керівники державних установ, начальники управлінь, відділів та секторів Прилуцької міської ради.

Учасники семінару обговорили загальні засади співробітництва, зокрема, торкнулися основних аспектів Закону України «Про співробітництво територіальних громад», міжнародного досвіду міжмуніципального співробітництва тощо. Також було проаналізовано питання організації та форм співробітництва в Україні, державне стимулювання співробітництва громад.

Окрема розмова була присвячена успішним практикам співробітництва територіальних громад в Чернігівській області, в тому числі за підтримки проекту ЄС ПРООН  «Місцевий розвиток орієнтований на громаду».

Проводили навчання: учений секретар  Центру, кандидат філософських наук Людмила Чабак, координатор проекту ЄС ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» в Чернігівській області Владислав Сила, заступник начальника організаційного відділу Чернігівської обласної ради Олександра Негода.

Час оприлюднення: 10 червня 2016 р.

Виконавець:Чабак Л.А.

конт. тел.: (0462) 676-052

Організація роботи центрів надання адміністративних послуг

Тематичний короткотерміновий семінар з питань роботи Центрів надання адміністративних послуг проводиться Центром перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів 9 червня 2016 р. Участь у навчанні беруть адміністратори та працівники управлінь, відділів (секторів) надання адміністративних послуг Чернігівської, Ніжинської, Прилуцької, Новгород-Сіверської міських рад, районних державних адміністрацій, об’єднаних територіальних громад.

Мова йтиме про нормативно-правове забезпечення діяльності центрів надання адміністративних послуг; законодавчі зміни в організації надання адміністративних послуг органами місцевого самоврядування та впровадження електронних сервісів в систему надання адміністративних послуг. Під час практичного заняття розглядатиметься надання адміністративних послуг щодо реєстрації місця проживання (перебування) в центрах надання адміністративних послуг.

Час оприлюднення: 9 червня 2016 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (8-0462) 676 052

«Запровадження незалежного контролю якості дорожніх робіт»

Чергова експертна зустріч відбулася в приміщенні Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації 9 червня 2016 р.

В он-лайн режимі через відеопортал YouТube експерти, представники Міністерства інфраструктури України, громадськість говорили про проект постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження вимог щодо здійснення контролю якості робіт з будівництва, реконструкції, ремонту та утримання автомобільних доріг загального користування». До обговорення також долучились представники шести областей держави.

В ході обговорення учасники зустрічі визначили мету та основні завдання вищезазначеного проекту. Зокрема говорилося про забезпечення відповідності виконання дорожніх робіт вимогам державних стандартів, будівельних норм, а також нормативно-правових актів в даній галузі.IMG_20160609_125146

Експерти та учасники зустрічі ознайомилися з основними завданнями інженера-консультанта. Інженер-консультант діє на підставі договору, укладеного із замовником, є представником замовника, відповідальним за здійснення технічного нагляду на автомобільних дорогах загального користування та вироблення вимог і рекомендацій щодо вдосконалення організаційних та технологічних підходів до виконання дорожніх робіт, обов’язкових для виконання підрядником.

Також під час зустрічі мова велась про закордонний досвід контролю якості дорожніх робіт.

Час оприлюднення: 9 червня 2016 р.

Виконавець: Казіміров О.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

Зустріч з Почесним консулом Латвійської Республіки в м. Чернігові

          Посадові особи місцевого самоврядування, що проходять навчання в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації, а також представники Центру європейської інформації обласної універсальної наукової бібліотеки імені В.Г. Короленка, 01 червня мали нагоду відвідати Почесне консульство Латвійської Республіки в м. Чернігові та Чернігівській області й поспілкуватися з Почесним консулом Оленою Вишняковою.

       «Латвія – маленька країна, населення в якій менше ніж в Києві. Але вона зробила великі кроки в своєму розвитку. Латвійська Республіка підтримує DSCN3271_saitУкраїну на шляху до ЄС не лише словом, а і ділом», – наголосила пані Почесний посол.

          Латвія однією з перших почала надавати допомогу Україні після початку війни на Сході. Наприклад, кризовий центр у м. Смілтене приймає на психологічну реабілітацію українських дітей, що постраждали внаслідок військових дій та втратили близьких людей. Почесне консульство бере участь у підготовці психологів для роботи у зоні бойових дій.

     Під час зустDSCN3238_saitрічі Олена Вишнякова зазначила, що діяльність Почесного консульства в Чернігові з самого початку носить практичний характер. Зокрема, в практичній площині налагоджено побратимські відносини між м. Черніговом та м. Огре. Так само знайдено латвійського побратима і для м. Ніжина. «Загалом, налагодження відносин у форматі «міста-побратими» в Україні є досить важкою справою» – підкреслила пані Почесний консул.

     Насамкінець, Почесний консул наголосила на важливості розвитку туристичної галузі м. Чернігова та привабливості Чернігівщини для потенційного відпочинку латвійців, а також розповіла про свої майбутні плани, серед яких запуск програми у сфері освіти у вересні поточного року. У Почесному консульстві проходитимуть безкоштовні вебінари. Викладачі провідних ВУЗів Латвійської Республіки ділитимуться своїми знаннями в різних сферах освіти з усіма бажаючими.

       Час оприлюднення: 2 червня 2016 року.

        Виконавець: Казіміров Д.В.

         конт. тел.: (0462) 676 052