Повернення до ідентичності – Роман Бжеський

05 липня 2016 року                                                 Наталія Бойко, тел. 676-052

Чернігів повертає свою, отже – українську ідентичність. Її частина – спадщина громадського діяча, історика, публіциста, дипломата, державного службовця, воїна, розвідника, художника, поета, приватного вченого Романа Бжеського. Варто також звертати увагу на інші постаті чернігівців доби українських визвольних змагань початку ХХ ст. – його друзів, побратимів Василя Елланського, Аркадія Казку, Євгена Онацького – зазначив у недавньому минулому голова проводу ОУН (б) Андрій Гайдамаха під час презентації збірки праць Романа Бжеського «Прелюдія поступу». Відбулася вона в Чернігові, 4 липня 2016 р., у культурно-мистецькому центрі «Інтермеццо».

Спілкування через іІнтернет з  донькою Романа Бжеського – Маргаритою.
Спілкування через іІнтернет з донькою Романа Бжеського – Маргаритою.

Книга вийшла друком у видавництві «Темпора», а впорядкували її чернігівські історики Тамари Демченко та Володимира Бойко. Ця книга спрямована, насамперед, чернігівцям. Вона містить описи міста над Десною  сторічної давнини, читач побачить на її сторінках не лише знайомі з дитинства вулиці, але й типові чернігівці персонажі, які залишилися попри час та зміну поколінь. На думку Володимира Бойка, порушені Романом Бжеським проблеми пройшли через десятиріччя до сьогодення, тепер вирішувати їх нам. Наш земляк у багатьох питаннях виявився провидцем, зокрема, коли у серпні 1918 р. під час останнього свого перебування у рідному місті попереджав про небезпеку опинитися в лещатах Москви та наступні наслідки. Тож ми маємо прислуховуватися до думок ідейного українського націоналіста, яким був Роман Бжеський, та повертати його до нашого міста.

Автори збірника Тамара Демченко та Володимир Бойко із директором видавництва «Темпора» Юлією Олійник
Автори збірника Тамара Демченко та Володимир Бойко із директором видавництва «Темпора» Юлією Олійник

Тамара Демченко зазначила, що представлене видання є першим цілісним виданням праць цього автора в одній книзі. Вперше праці Романа Бжеського побачили світ на сторінках журналів «Літературно-Науковий Вістник» та «Вістник» у 20–30-х. ХХ ст., редагував які Дмитро Донцов. Зазначені часописи по праву вважають флагманом української національної ідеї міжвоєнної доби. Роман Бжеський був, можливо, не самий знаменитий  їх автор, але ж він наш земляк – у місті досі височить Катерининська церква, де його хрестили. По-друге, він залишив помітний слід в публіцистиці, журналістиці, націології, історії, літературознавстві. Його улюбленим героєм став гетьман Іван Мазепа. Найголовніше, що крізь бачення автора відбувається розкриття головних моментів, які становлять сутність  націоналізму, насамперед ідеї держави. Шлях до неї Роман Бжеський та його однодумці бачили через революцію. Найголовніше питання, яке ятрило йому та однодумцям душу – чому програли. Читаючи його, ми бачимо знайомі нам проблеми. В цьому відношенні – Роман Бжеський не лише людина свого часу, але й наш сучасник.

Директор видавництва «Темпора» Юлія Олійник висловила сподівання, що книга стане подією та святом для Чернігова. Тепер місто може додати до своєї галереї портрет людини, яка завжди його любила, пам’ятала про нього, але життя закинуло п. Романа далеко від рідних місць. Можемо стверджувати, що думки, ідеї Романа Бжеського тепер стали світовим трендом, це свого роду відповідь на глобалізм. Залишається лише сподіватися, що мешканці славетного українського міста пам`ятатимуть про свого видатного земляка, – наголосила керівник видавництва.

Учасники презентації за допомогою Інтернету поспілкувалася з донькою Романа Бжеського – Маргаритою. Вона подякувала всім причетним до виходу книги та згадала шлях, який треба було пройти, аби книга могла вийти друком.

Надалі плануються презентації видання у Ніжині, Києві та Кременці.