Про спільний розвиток територій говорили в Корюківці

Виїзний семінар-тренінг «Спільний розвиток територій» 26 липня 2016 року відбувся в Корюківському районі. Захід, що  пройшов за ініціативи Корюківської районної ради, Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів, Сіверського інституту регіональних досліджень, зібрав державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування Корюківщини.

Виїзний семінар-тренінг «Спільний розвиток територій» 26 липня 2016 року у Корюківському районі.
Виїзний семінар-тренінг «Спільний розвиток територій» 26 липня 2016 року у Корюківському районі.

Проблематика семінару стосувалася різних аспектів розвитку територій та проблем у сприйнятті спільного розвитку. Розкривалися також питання «персональний план розвитку для особи та держави», «базова інфраструктура територій», «оцінка і визначення пріоритетів спільного розвитку».

Залучення до участі у семінарі, крім штатних викладачів Центру, волонтера Корпусу Миру США в Україні Кайла Колда, дало можливість нестандартно підійти до висвітлення проблематики семінару. Адже, як зазначив волонтер, іноді зсередини, зі свого робочого місця ми не бачимо деяких проблем. Натомість цілком очевидними та зрозумілими вони стають завдяки зовнішньому, сторонньому погляду.

Відтак, рамках навчання посадовці в активній тренінговій формі працювали над вирішенням практичних питань, зокрема вчилися планувати свою діяльність, нестандартно вирішувати поставлені перед ними завдання, визначати пріоритети та аналізувати проблеми.

Час оприлюднення: 27 липня 2016 р.

Виконавець: Чабак Л.

конт. тел.: (0462) 676-052

«Про Програму розвитку гідроенергетики на період до 2026 року»

На базі Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади відбулася чергова експертна зустріч з питань обговорення пріоритетів урядової політики. Вона проходила  21 липня в он-лайн режимі через відеопортал YouТube і зачіпала питання розвитку гідроенергетики в Україні.

На зв’язку були фахівці з чотирьох областей (Чернігівська, Дніпровська, Львівська, Полтавська), представники Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, ДП НАЕК «Енергоатом», ПАТ «Укргідроенерго». Взяли участь і представники громадськості.

Учасники говорили про Програму розвитку гідроенергетики України на період до 2026 року, зокрема про заходи зазначеної Програми та шляхи їх реалізації. Метою Програми є забезпечення енергетичної безпеки України, що досягається максимальним використанням економічно ефективного гідроенергетичного потенціалу, вдосконалення управління об’єктами гідроенергетики, підвищення рівня їх безпеки, збільшення регулюючих маневрових потужностей гідроелектростанцій і гідроакумулюючих електростанцій.

Під час обговорення експерти звернули увагу на певні складнощі які мають місце в зазначеній сфері. В свою чергу представники областей поділилися своїми думками стосовно реалізації програми.

Час оприлюднення: 21 липня 2016 р.

Виконавець: Коваленко Н.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

Електронне тестування на посади державних службовців

Інструктаж перед початком електронного тестування в рамках конкурсу на заміщення вакантних посад державних службовців в органи юстиції Чернігівської області 21 липня 2016 року.
Інструктаж перед початком тестування

В комп’ютерному класі Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації 21 липня 2016 року Головним територіальним управління юстиції у Чернігівській області проводилося електронне тестування для тих, хто бажає в майбутньому працювати на державній службі.

Тестування було організовано в рамках конкурсу на заміщення вакантних посад державних службовців в органи юстиції Чернігівської області.

Час оприлюднення: 21 липня 2016 р.

Виконавець: Чабак Л.А.

конт. тел.: (0462) 676-052

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області повідомляє:

Місцеві центри отримають нову функцію у сфері державної реєстрації громадських формувань

        Відтепер зареєструвати громадське об’єднання можна буде у місцевих центрах з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Для створення доступних умов для легалізації громадських формувань Міністерством юстиції України прийнято рішення створити нові точки доступу до реєстрації громадських об’єднань та наділити місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги функціями з прийняття та видачі документів для державної реєстрації громадських організацій.

        На даний час у Чернігівській області діють 3 таких центри (у м.Чернігів, у м.Ніжин,у м.Мена), а з 1 вересня 2016 у Чернігівській області запрацюють ще 19 бюро правової допомоги у складі місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

       Отже, на підставі наказу Міністерства юстиції України від 17.06.2016 № 1717/5 у місцевих центрах з надання безоплатної вторинної правової допомоги працюватиме фронт-офіс на підставі Порядку державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 09.02.2016 № 359/5.

        У місцевих центрах з надання безоплатної правової допомоги також прийматимуть та видаватимуть документи для державної реєстрації та внесення змін у відомості громадських формувань, які не мають статусу юридичної особи, зокрема це стосується громадських об’єднань, третейських судів, творчих спілок, професійних спілок, структурних підрозділів політичних партій, а також місцевих організацій роботодавців та їх об’єднань.

Адреса Чернігівського МЦ: 14005, м. Чернігів, пр-кт. Миру, буд. 49а, офіс 1003

Адреса Ніжинського МЦ: 16600, м. Ніжин, вул. Богуна, буд. 8

Адреса Менського МЦ: 15600, м. Мена, вул. Червона площа, буд. 9

«Формування системи взаємодії центральних органів виконавчої влади з місцевими держадміністраціями та інститутами громадянського суспільства з питань національно-патріотичного виховання»

7 липня на базі Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади в он-лайн режимі через відеопортал YouТube відбулась чергова експертна зустріч з питань обговорення пріоритетів урядової політики.

Експерти, представники Міністерства молоді та спорту України, громадськість говорили про проект постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Типового положення про координаційну раду з питань національно-патріотичного виховання при місцевій держадміністрації». До обговорення долучились представники шести областей держави.

Учасники зустрічі отримали можливість поспілкуватися з Яремою Олександром Йосиповичем – заступником міністра Міністерства молоді та спорту України та Ляховичем Миколою Петровичем – начальником відділу національно-патріотичного виховання.

Зокрема, Олександр Йосипович окреслив головні аспекти введення в дію постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Типового положення про координаційну раду з питань національно-патріотичного виховання при місцевій держадміністрації». Також учасники зустрічі мали змогу визначити основні моменти стосовно створення координаційних рад.

Під час обговоення експерти звернули увагу на певні складнощі які мають місце в зазначеній сфері, а також намітили шляхи їх подолання. В першу чергу – це стосується взаємодії місцевої влади та громадських об’єднань і організацій в питаннях національно-патріотичного виховання молоді.

В свою чергу представники областей поділилися своїми думками стосовно створення координаційних рад, а також окреслили реальний стан справ на місцях.

Час оприлюднення: 7 липня 2016 р.

Виконавець: Казіміров О.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

Про запровадження реформи державної служби

         7 липня у Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів відбувся семінар, присвячений засадам реформування державної служби для державних службовців Чернігівської райдержадміністрації. Подібні семінари охопили всі райони області. Розпочалися вони ще у другій половині березня. “Нині, – зауважив директор Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів Володимир Бойко, – розроблено 22 з 35 підзаконних нормативно-правових актів акти, тому можна  говорити про певну сформованість нової законодавчої бази”. Та пропри це, залишається ще багато питань, про які йшлося під час обговорення семінару.

         Слухачі розглянули основні аспекти Закону України «Про державну службу» та обговорили його положення. Зокрема, учасників семінару  цікавило застосування стосовно себе пенсійного забезпечення, виключення  щодо можливості позаконкурсного пересування посадовців, перспективи поширення на працівників місцевих держадміністрацій законодавства України про службу в органах місцевого самоврядування після передачі відповідних функцій та повноважень під час територіальної реформи.

         Заступник начальника Міжрегіонального управління Нацдержслужби Валентин Дубок свою увагу зосередив на змінах до Закону України «Про державну службу» та відповів на численні запитання щодо практики застосування нового законодавства.

         На завершення семінару заступник начальника  відділу ресурсного забезпечення розвитку територій та з питань державного сектору економіки департаменту економічного розвитку облдержадміністрації Олена Ожог ознайомила державних службовців із використанням системи ProZorro.

Час оприлюднення: 7 липня 2016 р.

Виконавець: Бойко В.М.

конт. тел.: (0462) 676-052

Повернення до ідентичності – Роман Бжеський

05 липня 2016 року                                                 Наталія Бойко, тел. 676-052

Чернігів повертає свою, отже – українську ідентичність. Її частина – спадщина громадського діяча, історика, публіциста, дипломата, державного службовця, воїна, розвідника, художника, поета, приватного вченого Романа Бжеського. Варто також звертати увагу на інші постаті чернігівців доби українських визвольних змагань початку ХХ ст. – його друзів, побратимів Василя Елланського, Аркадія Казку, Євгена Онацького – зазначив у недавньому минулому голова проводу ОУН (б) Андрій Гайдамаха під час презентації збірки праць Романа Бжеського «Прелюдія поступу». Відбулася вона в Чернігові, 4 липня 2016 р., у культурно-мистецькому центрі «Інтермеццо».

Спілкування через іІнтернет з  донькою Романа Бжеського – Маргаритою.
Спілкування через іІнтернет з донькою Романа Бжеського – Маргаритою.

Книга вийшла друком у видавництві «Темпора», а впорядкували її чернігівські історики Тамари Демченко та Володимира Бойко. Ця книга спрямована, насамперед, чернігівцям. Вона містить описи міста над Десною  сторічної давнини, читач побачить на її сторінках не лише знайомі з дитинства вулиці, але й типові чернігівці персонажі, які залишилися попри час та зміну поколінь. На думку Володимира Бойка, порушені Романом Бжеським проблеми пройшли через десятиріччя до сьогодення, тепер вирішувати їх нам. Наш земляк у багатьох питаннях виявився провидцем, зокрема, коли у серпні 1918 р. під час останнього свого перебування у рідному місті попереджав про небезпеку опинитися в лещатах Москви та наступні наслідки. Тож ми маємо прислуховуватися до думок ідейного українського націоналіста, яким був Роман Бжеський, та повертати його до нашого міста.

Автори збірника Тамара Демченко та Володимир Бойко із директором видавництва «Темпора» Юлією Олійник
Автори збірника Тамара Демченко та Володимир Бойко із директором видавництва «Темпора» Юлією Олійник

Тамара Демченко зазначила, що представлене видання є першим цілісним виданням праць цього автора в одній книзі. Вперше праці Романа Бжеського побачили світ на сторінках журналів «Літературно-Науковий Вістник» та «Вістник» у 20–30-х. ХХ ст., редагував які Дмитро Донцов. Зазначені часописи по праву вважають флагманом української національної ідеї міжвоєнної доби. Роман Бжеський був, можливо, не самий знаменитий  їх автор, але ж він наш земляк – у місті досі височить Катерининська церква, де його хрестили. По-друге, він залишив помітний слід в публіцистиці, журналістиці, націології, історії, літературознавстві. Його улюбленим героєм став гетьман Іван Мазепа. Найголовніше, що крізь бачення автора відбувається розкриття головних моментів, які становлять сутність  націоналізму, насамперед ідеї держави. Шлях до неї Роман Бжеський та його однодумці бачили через революцію. Найголовніше питання, яке ятрило йому та однодумцям душу – чому програли. Читаючи його, ми бачимо знайомі нам проблеми. В цьому відношенні – Роман Бжеський не лише людина свого часу, але й наш сучасник.

Директор видавництва «Темпора» Юлія Олійник висловила сподівання, що книга стане подією та святом для Чернігова. Тепер місто може додати до своєї галереї портрет людини, яка завжди його любила, пам’ятала про нього, але життя закинуло п. Романа далеко від рідних місць. Можемо стверджувати, що думки, ідеї Романа Бжеського тепер стали світовим трендом, це свого роду відповідь на глобалізм. Залишається лише сподіватися, що мешканці славетного українського міста пам`ятатимуть про свого видатного земляка, – наголосила керівник видавництва.

Учасники презентації за допомогою Інтернету поспілкувалася з донькою Романа Бжеського – Маргаритою. Вона подякувала всім причетним до виходу книги та згадала шлях, який треба було пройти, аби книга могла вийти друком.

Надалі плануються презентації видання у Ніжині, Києві та Кременці.

 

Практичні аспекти реформування державної служби

         Засади реформування державної служби на основі нового законодавства розглянули в Семенівці. Там 1 липня пройшов семінар для працівників апарату та структурних підрозділів райдержадміністрації. У його роботі брали участь голова райдержадміністрації Сергій Деденко та заступник голови районної ради Сергій Єрьома.

         Виступ директора Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів Володимира Бойка присвячувався основним аспектам Закону України «Про державну службу» та обговоренню тих його положень, що викликають найбільше запитань. Зокрема, слухачів цікавила регламентація  права державних службовців на застосування до себе пенсійного забезпечення за нормами старого закону. Також дискусію викликало питання на яких засадах протягом перехідного періоду мають нараховувати зарплату тим державним службовцям, які згодом втратять цей статус та надалі виконувативатимуть фунції з обслуговування. Детальніше учасники попросили зупинится на процедурі організації конкурса на заміщення вакантної посади. Також йшлося про терміни застосування норм щодо деполітизації державної служби.

         Заступник начальника Міжрегіонального управління Нацдержслужби Валентин Дубок свою увагу зосередив на змінах до базового закону та низки інших законів, які покликані  на законодавчому рівні усунути існуючі розбіжності та суперечки. Також він відповів на запитання щодо практики застосування положень підзаконних нормативно-правових атків, зокрема, стосовно присвоєння рангів, нарахування стажу держслуби, проведення конкурсів.

         Підбиваючи підсумки навчання голова райдержадміністарції Сергій Деденко відзначив його значне інформаційне навантаження та неформальний характер проведення.

Розпорядники бюджетних коштів району слухають виступ заступника начальника відділу ресурсного забезпечення розвитку територій та з питань державного сектору економіки департаменту економічного розвитку облдержадміністрації Олени Ожог з питань запровадження електронної форми державних закупівель та порядку їхнього проведення у системі ProZorro в рамках виїзного семінару у Семенівську райдержадміністрацію 1 липня 2016 року.
Розпорядники бюджетних коштів району.

Того ж дня в рамках виїзного семінару заступник начальника  відділу ресурсного забезпечення розвитку територій та з питань державного сектору економіки департаменту економічного розвитку облдержадміністрації Олена Ожог виступила перед розпорядниками бюджетних коштів району з питань

запровадження електронної форми державних закупівель та порядку їхнього проведення у системі ProZorro.

Час оприлюднення: 1 липня 2016 р.

Виконавець: Бойко В.М.

конт. тел.: (0462) 676-052

Про державну службу та не лише

Запровадження нового Закону України «Про державну службу» викликало багато запитань та необхідність корекції й уточнення низки положень. Частина з них вже розв`язана, інші чекають своєї черги. Це деякі з думок, що висловлювалися під час семінару у Коропі, який присвячувався реформуванні державної служби. Участь у його роботі взяли голова райдержадміністрації Володимир Куніцин та голова районної ради Михайло Мазуренко, працівники апарату та структурних підрозділів райдержадміністрації, виконавчого апарату районної ради, голови територіальних громад.

       DSC09777  Про основні аспекти Закону України нового «Про державну службу» розповів директор Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів Володимир Бойко. Він зосередив увагу на змісті новацій нормативно-правового акту, зокрема – якими є критерії визначення посад держслужби та посад, на яких виконуються функції з обслуговування, роз`яснив у яких випадках можливо позаконкурсне переміщення держслужбовців, а також порушив питання щорічної оцінки, роботи дисциплінарних комісій та деякі інші.

         Про зміни, що очікуються до закону України «Про державну службу», низку інших законів та про зміст вже ухвалених підзаконних нормативно-правових актів йшлося у виступі Валентина Дубка – заступника начальника Міжрегіонального управління Нацдержслужби. Зокрема, він зупинився на уточненні віднесення посад державних службовців до категорій, обрахунку стажу державної служби, присвоєння нових рангів, а також відповів на запитання, що стосувалися практики застосування деяких положень постанов Кабінету Міністірв України та юстованих наказів Нацдержслуби.

         Додатково на семінарі рорзглядалися новації законодавства щодо запровадження електронної форми державних закупівель та порядку їхнього проведення у системі ProZorro. Цю тему висвітлювала заступник начальника відділу ресурсного забезпечення розвитку територій та з питань державного сектору економіки департаменту економічного розвитку облдержадміністрації Олена Ожог. Вона охарактеризувала основні моменти змін що відбуваються та застерігла необхідність реалізації необхідних підготовчих дій до 1 серпня поточного року, коли нове законодаство пошириться на всіх розпорядників бюджетних коштів.

Час оприлюднення: 1 липня 2016 р.

Виконавець: Бойко В.М.

конт. тел.: (0462) 676-052