Продовження реформи системи закупівель

Чергова експертна зустріч з питань пріоритетів урядової політики відбулася 4 серпня 2016 р. на базі Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів. Тематика обговорення, що проходило в он-лайн режимі через відеопортал YouТube, стосувалася подальшої реалізації реформи системи закупівель в Україні.

Представники Міністерства економічного розвитку і торгівлі, виконавчих органів влади та громадськості з Дніпровської, Львівської, Харківської та Чернігівської областей спілкувалися з приводу організації закупівель в системі ProZorro, яка з 1 серпня 2016 р. запроваджується для всіх розпорядників бюджетних коштів в Україні.

На думку експертів варто удосконалити процес подачі пропозицій, пакетів документів замовниками та їх обробки системою, запровадивши наприклад зворотній зв’язок між ProZorro та учасниками процедур. Потрібно вирішити проблеми з розміщенням в системі планів річних закупівель. Підкреслювалася й необхідність проведення навчань щодо користування нею, зокрема, для представників малого та середнього бізнесу, які неохоче працюють в ProZorro. Внесено також пропозицію щодо удосконалення алгоритму пошуку, оскільки існує плутанина в категоріях товарів.

Водночас мова йшла про необхідність усунення «люфтів» в законодавстві, якими можуть скористатися недобросовісні учасники закупівель та запровадження відповідальності для замовників, що виставляють дискримінаційні умови тендерних процедур. У зв’язку з цим обговорювалися пропозиції доопрацювання переліку вимог щодо участі в закупівлях, можливості запровадження реєстру неблагонадійних учасників торгів та гарантійного забезпечення виконання умов договорів.

Час оприлюднення: 4 серпня 2016 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052