Про споконвічну роль України

А також про її місце в європейській сім’ї народів йшлося під час міжрегіональної відеоконференції “До 25-річниці Незалежості України”, що проходила 22 серпня 2016 р. за участі представників восьми областей України та м. Києва. Організатори – відповідні центри підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування Вінниці, Житомира, Івано-Франківська, Києва, Кропивницького, Ужгорода, Херсона, Чернівців та Чернігова. Учасники – державні службовці, науковці, викладачі вищих навчальних закладів та громадські діячі.

Двадцять п’ять років незалежності України є датою, яку належним чином не оцінили ні в Європі, ні в самій Україні. Між тим, здобувши суверенітет, Україна зламала модерну російсько-радянську імперію, – вважає викладач Чернігівського національного університету Олександр Кухарук. – З того часу розпочався перехід суспільства в зовсім інший формат”.

Україна має довгу, тисячолітню традицію державотворення. Тому можемо говорити певною мірою про відновлення її незалежності 25 років назад. Процес побудови сучасної держави не міг не враховувати минулу традицію, – зазначив професор Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника Сергій Адамович. – Сьогодні маємо більш менш сформований державний механізм, значно прискорився процес самоідентифікації населення країни. Проте невирішеність питання територіальної цілісності, “компрадорський” характер великого бізнесу в Україні, корумпована система влади, незабезпеченість правових та соціальних гарантій породжує в Європі серйозні сумніви щодо прийняття до себе України з таким “багажем” проблем. До цього слід додати прагнення будувати державу ще старими радянськими методами та відсутність логіки й послідовності в реформах та політичних процесах. Питання здобутків України за 25 років та її місця в Європі є дуже контроверсійними. Тому подальші процеси державотворення будуть успішними, якщо йтимуть у форматі людина для держави, держава для людини”, вважає науковець.

На думку експертів з Вінниці та Чернівців, лише за останні два роки українці почали по-справжньому цінувати свою незалежність, а в Європі та світі по-справжньому побачили, що є така держава Україна. І цій державі вдалося зламати прагнення Росії підім’яти під себе весь пострадянський простір. Водночас останні події показали недооцінку Європою реальної загрози з боку Росії та нагадали про споконвічну роль України як форпосту, що захищає європейську цивілізацію.

В рамках відео-конференції експерти також обговорили сучасний стан реформування державної служби, служби в органах місцевого самоврядування та подальшого функціонування системи професійного навчання їх працівників. Учасники зустрічі дійшли висновку, що подальший успіх цих процесів залежатиме від рівня подолання корупції, послідовності реформ, своєчасного прийняття рішень та орієнтації реформ передусім на жителів України.

Час оприлюднення: 23 серпня 2016 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676 052