Реформування пенітенціарної системи

Експертна зустріч з питань пріоритетів урядової політики відбулася 25 серпня 2016 р. на базі Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів. Тематика обговорення, що проходило в он-лайн режимі через відеопортал YouТube, стосувалася питань реформування пенітенціарної системи.

Учасники у Київській студії
Учасники у Київській студії

Представники Міністерства юстиції України, представники навчальних закладів сфери пенітенціарної служби та громадськості з Дніпровської, Львівської, Харківської та Чернігівської областей обговорювали проект Закону України «Про пенітенціарну систему».

Мова йшла про майбутню діяльність департаментів в структурі Міністерства юстиції (департамент пробації, режимний департамент, департамент ресурсного забезпечення), міжрегіональні управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції, що функціонуватимуть замість Державної пенітенціарної служби ліквідованої Постановою Кабміну від 18 травня 2016 р. На думку експертів реформа дасть змогу упорядкувати систему закупівель в системі органів пенітенціарної служби, а головне – сприятиме створенню для осіб, що відбувають покарання, умов та можливостей повернення після цього до нормального життя.

Представники з регіонів вносили пропозиції щодо удосконалення законодавства, структури органів та підрозділів у сфері пробації, виконання покарань; професійного навчання, підвищення кваліфікації та забезпечення соціальних гарантій працівників пенітенціарних установ; співвідношення їх кількості до числа засуджених та системи медичного забезпечення в закладах позбавлення волі.

Час оприлюднення: 26 серпня 2016 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676 052

Публічні закупівлі: від теорії до практики

Тематичний короткотерміновий семінар для фахівців у сфері публічних закупівель проводить Чернігівський центр перепідготовки та підвищення кваліфікації в м. Славутич 25 – 26 серпня 2016 р. Захід проходить на базі Комунального підприємства «Житлово-комунальний центр» за сприяння виконавчого комітету Славутицької міської ради.

Тематика семінару охоплює особливості нормативно-правової бази публічних закупівель в Україні (Закон України «Про публічні закупівлі») та функціонування електронної системи закупівель “Prozorro”. Учасники семінару дізнаються про основні положення, термінологію та відмінності нового закону; функції та права Уповноваженого органу; види процедур закупівель, умови їх застосування, перелік документів, порядок та строки оприлюднення інформації про публічні закупівлі в інформаційно-телекомунікаційній системі “Prozorro”.

Спеціалісти ознайомляться з особливостями планування закупівель, формування річного плану закупівель, додатку до нього та порядком визначення предмета закупівлі. Мова йтиме також про оформлення тендерної документації, внесення змін до неї; кваліфікаційні вимоги до учасників торгів; відмову в участі в процедурі закупівлі; забезпечення пропозиції, забезпечення виконання договору про закупівлю; нецінові критерії та критерії оцінки.

Фахівці у сфері закупівель звернуть увагу на порядок проведення переговорної процедури закупівлі (підстави для застосування, обґрунтування підстави); нововведення щодо закупівлі природного газу; порядок звітності щодо здійснення закупівель; інфобокс специфікації; забезпечення інформаційної підтримки учасників процесу закупівель та електронний цифровий підпис.

Практичні заняття з учасниками семінару стосуватимуться здійснення закупівель з використанням інформаційно-телекомунікаційної системи Prozorro; організації та проведення процедури відкритих торгів; практичних аспектів здійснення конкурсних процедур; особливостей проведення конкурентного діалогу; оскарження процедур закупівель; закупівель за рамковими угодами та громадського контролю у сфері закупівель.

Час оприлюднення: 25 серпня 2016 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676 052

Про споконвічну роль України

А також про її місце в європейській сім’ї народів йшлося під час міжрегіональної відеоконференції “До 25-річниці Незалежості України”, що проходила 22 серпня 2016 р. за участі представників восьми областей України та м. Києва. Організатори – відповідні центри підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування Вінниці, Житомира, Івано-Франківська, Києва, Кропивницького, Ужгорода, Херсона, Чернівців та Чернігова. Учасники – державні службовці, науковці, викладачі вищих навчальних закладів та громадські діячі.

Двадцять п’ять років незалежності України є датою, яку належним чином не оцінили ні в Європі, ні в самій Україні. Між тим, здобувши суверенітет, Україна зламала модерну російсько-радянську імперію, – вважає викладач Чернігівського національного університету Олександр Кухарук. – З того часу розпочався перехід суспільства в зовсім інший формат”.

Україна має довгу, тисячолітню традицію державотворення. Тому можемо говорити певною мірою про відновлення її незалежності 25 років назад. Процес побудови сучасної держави не міг не враховувати минулу традицію, – зазначив професор Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника Сергій Адамович. – Сьогодні маємо більш менш сформований державний механізм, значно прискорився процес самоідентифікації населення країни. Проте невирішеність питання територіальної цілісності, “компрадорський” характер великого бізнесу в Україні, корумпована система влади, незабезпеченість правових та соціальних гарантій породжує в Європі серйозні сумніви щодо прийняття до себе України з таким “багажем” проблем. До цього слід додати прагнення будувати державу ще старими радянськими методами та відсутність логіки й послідовності в реформах та політичних процесах. Питання здобутків України за 25 років та її місця в Європі є дуже контроверсійними. Тому подальші процеси державотворення будуть успішними, якщо йтимуть у форматі людина для держави, держава для людини”, вважає науковець.

На думку експертів з Вінниці та Чернівців, лише за останні два роки українці почали по-справжньому цінувати свою незалежність, а в Європі та світі по-справжньому побачили, що є така держава Україна. І цій державі вдалося зламати прагнення Росії підім’яти під себе весь пострадянський простір. Водночас останні події показали недооцінку Європою реальної загрози з боку Росії та нагадали про споконвічну роль України як форпосту, що захищає європейську цивілізацію.

В рамках відео-конференції експерти також обговорили сучасний стан реформування державної служби, служби в органах місцевого самоврядування та подальшого функціонування системи професійного навчання їх працівників. Учасники зустрічі дійшли висновку, що подальший успіх цих процесів залежатиме від рівня подолання корупції, послідовності реформ, своєчасного прийняття рішень та орієнтації реформ передусім на жителів України.

Час оприлюднення: 23 серпня 2016 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676 052

Публічні закупівлі: від теорії до практики

Тематичний короткотерміновий семінар для фахівців у сфері публічних закупівель проходить з 16 по 19 серпня в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів.

Впродовж навчання висвітлюватимуться особливості нормативно-правової бази публічних закупівель в Україні (Закон України «Про публічні закупівлі») та функціонування електронної системи закупівель “Prozorro”. Учасники семінару дізнаються про основні положення, термінологію та відмінності нового закону; функції та права Уповноваженого органу; види процедур закупівель, умови їх застосування, перелік документів, порядок та строки оприлюднення інформації про публічні закупівлі в інформаційно-телекомунікаційній системі “Prozorro”.

Розглядатиметься порядок функціонування електронної системи закупівель; акредитація електронних майданчиків, типи замовників; порядок реєстрації замовників та учасників. Водночас висвітлюватимуться теоретичні аспекти здійснення допорогових закупівель з використанням системи Prozorro та особливості електронного аукціону.

Спеціалісти ознайомляться з особливостями планування закупівель (визначення потреби; визначення очікуваної вартості закупівлі; формування річного плану закупівель та додатку до нього; порядок внесення змін до нього). Мова йтиме також про визначення предмета закупівлі для товарів, послуг, робіт та окремих його частин предмета закупівлі; державний класифікатор ДК 016:2010 та єдиний закупівельний словник ДК 021:2015. Далі говоритиметься про повноваження та функції тендерного комітету, уповноваженої особи; порядок організації та проведення процедури відкритих торгів, переговорної процедури закупівлі.

Фахівці у сфері закупівель звернуть увагу на вимоги до змісту тендерної документації; кваліфікаційні вимоги до учасників торгів, умови забезпечення пропозиції; порядок оскарження процедур закупівель; проведення закупівель за рамковими угодами та громадський контроль у сфері закупівель. Також йтиметься про контроль та відповідальність за порушення законодавства у сфері закупівель; звітність щодо здійснення закупівель та електронний цифровий підпис.

Під час практичних занять слухачі опановуватимуть здійснення допорогових закупівель з використанням системи Prozorro; проведення процедури відкритих торгів; переговорної процедури закупівлі за новим Законом та дізнаються про вимоги до тендерної документації щодо документального підтвердження відповідності учасників встановленим критеріям та вимогам згідно із законодавством.

Час оприлюднення: 16 серпня 2016 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676 052

«Інформування громадськості з питань євроатлантичної інтеграції України»

Чергова експертна зустріч в он-лайн режимі через відеопортал YouТube відбулася на базі Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади.

Цього разу обговорення і дискусія точилися навколо питань, що стосуються євроатлантичної інтеграції України, зокрема: як сприймає це громадськість, як цей напрям висвітлюється в ЗМІ,…

На зв’язку були фахівці з п’ятьох областей (Чернігівська, Дніпровська, Львівська, Полтавська, Харківська), представники Держкомтелерадіо, Центру інформації та документації НАТО в Україні, Інституту світової політики, Громадської ліги «Україна-НАТО», Інституту Євроатлантичного співробітництва.

Час оприлюднення: 11 серпня 2016 р.

Виконавець: Коваленко Н.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

Продовження реформи системи закупівель

Чергова експертна зустріч з питань пріоритетів урядової політики відбулася 4 серпня 2016 р. на базі Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів. Тематика обговорення, що проходило в он-лайн режимі через відеопортал YouТube, стосувалася подальшої реалізації реформи системи закупівель в Україні.

Представники Міністерства економічного розвитку і торгівлі, виконавчих органів влади та громадськості з Дніпровської, Львівської, Харківської та Чернігівської областей спілкувалися з приводу організації закупівель в системі ProZorro, яка з 1 серпня 2016 р. запроваджується для всіх розпорядників бюджетних коштів в Україні.

На думку експертів варто удосконалити процес подачі пропозицій, пакетів документів замовниками та їх обробки системою, запровадивши наприклад зворотній зв’язок між ProZorro та учасниками процедур. Потрібно вирішити проблеми з розміщенням в системі планів річних закупівель. Підкреслювалася й необхідність проведення навчань щодо користування нею, зокрема, для представників малого та середнього бізнесу, які неохоче працюють в ProZorro. Внесено також пропозицію щодо удосконалення алгоритму пошуку, оскільки існує плутанина в категоріях товарів.

Водночас мова йшла про необхідність усунення «люфтів» в законодавстві, якими можуть скористатися недобросовісні учасники закупівель та запровадження відповідальності для замовників, що виставляють дискримінаційні умови тендерних процедур. У зв’язку з цим обговорювалися пропозиції доопрацювання переліку вимог щодо участі в закупівлях, можливості запровадження реєстру неблагонадійних учасників торгів та гарантійного забезпечення виконання умов договорів.

Час оприлюднення: 4 серпня 2016 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052