Утворення та діяльність громадських об’єднань в Україні

Про актуальні питання діяльності громадських організацій йшлося під час семінару «Утворення та діяльність громадських об’єднань в Україні», що проходив 9 вересня 2016 р. Захід організований Головним територіальним управлінням юстиції у Чернігівській області спільно з Центром перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів. В обговоренні взяли участь представники громадянських організацій Чернігівщини, керівництво та фахівці Головного територіального управління юстиції у Чернігівській області, представники Чернігівської об’єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Чернігівській області та місцевих ЗМІ.

09-09-2016_2Відкрив семінар начальник Головного територіального управління юстиції у Чернігівській області Олег Трейтяк, який акцентував увагу присутніх на важливості проведення таких семінарів: «В умовах розбудови самостійної, демократичної, правової держави діяльність громадських об’єднань є важливою сходинкою в управлінні державними і громадськими справами, а право на об’єднання є невід’ємною частиною прав людини і громадянина».

Заступник начальника головного територіального управління юстиції з питань державної реєстрації – начальник Управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у Чернігівській області В’ячеслав Хардіков розповів про порядок створення громадського об’єднання, зупинився на загальних засадах та процедурних питаннях проведення державної реєстрації громадських формувань, звернувши увагу на пакеті документів, необхідних для проведення державної реєстрації, назвав строки розгляду документів, поданих на державну реєстрацію тощо.

Крім того, начальник Управління державної реєстрації зупинився на новаціях у сфері держаної реєстрації громадського об’єднання та відповів на запитання представників громадських організацій, що виникають в процесі створення громадських об’єднань.

Наступні доповідачі ознайомили присутніх з процедурою прийняття та реєстрації змін до відомостей про громадське об’єднання, приведення статуту громадського об’єднання у відповідність вимогам чинного законодавства; припинення його діяльності, детально зупинилися на порядку заснування та реєстрації громадським об’єднанням друкованого засобу масової інформації.

Директор Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів Володимир Бойко ознайомив з порядком здійснення та забезпечення права кожного на доступ до інформації, що знаходиться у володінні суб’єктів владних повноважень, інших розпорядників публічної інформації та інформації, що становить суспільний інтерес; окреслив найчастіші запитання, що виникають під час складання запитів на її отримання, та надав відповіді на них. Цікавим для аудиторії стало питання застосування практичного піару у роботі громадських організацій, використання ресурсів сучасних медіа.

Особливий гість, запрошений на семінар, волонтер Корпусу Миру Кайл Колд розповів присутнім про досвід громадської діяльності в Сполучених Штатах Америки. Участь Кайла у семінарі дала можливість ширше дослідити актуальні питання діяльності громадських об’єднань та визначити пріоритети в подальшій роботі.

За матеріалами Головного територіального управління юстиції у Чернігівській області.

Час оприлюднення: 9 вересня 2016 р.

конт. тел.: (0462) 676 052