«Регулювання містобудівної діяльності (генеральний план населеного пункту)»

Виїзний тематичний короткотерміновий семінар-тренінг під такою назвою було проведено для посадових осіб місцевого самоврядування, державних службовців місцевих органів влади Ічнянського району.

 Участь в роботі семінару взяли голови райдержадміністрації Олександр Бондар та районної ради Григорій Герасименко.

Заступник начальника управління містобудування та архітектури обласної державної адміністрації Михайло Щерба ознайомив слухачів з сучасним станом розроблення та затвердження містобудівної документації області.

 Викладач Центру Валентина Гонца прочитала лекцію «Законодавство у сфері містобудівної діяльності» та провела практичне заняття з планування територій на державному, регіональному, районному та місцевому рівнях. Також було розглянуто перелік містобудівної документації на місцевому рівні: генеральний план населеного пункту, план зонування території, детальний план території.

Актуалізація положень діючого законодавства в частині охорони культурної спадщини України

Чергова експертна зустріч з питань пріоритетів урядової політики відбулася 29 вересня 2016 р. на базі Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів. Тематика обговорення, що проходило в он-лайн режимі через відеопортал YouТube, стосувалася питань охорони культурної спадщини України.

Київська студія
Київська студія

Експерти, представники Міністерства культури України, громадськість обговорювали проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про охорону культурної спадщини». В обговоренні також взяли участь представники шести областей держави.

Зокрема представники Міністерства культури зауважили, що даний проект закону має на меті поліпшити діюче законодавство щодо охорони культурної спадщини, а саме відновити систему спеціально уповноважених органів у сфері охорони культурної спадщини, яка була фактично ліквідована у 2012 році. Також важливим акцентом нового закону є внесення таких понять як «об’єкт всесвітньої спадщини ЮНЕСКО», «охоронна буферна зона» тощо. Крім того є необхідність в закритті «прогалин» в діючому законодавстві про охорону культурної спадщини, які дозволяють обходити його і не сприяють захисту важливих культурних пам’яток.

В свою чергу представники областей внесли свої зауваження та пропозиції до обговорюваного законопроекту. Зокрема виникло питання відсутності децентралізації в питаннях охорони культурної спадщини. Практика показує, що розробка і затвердження режимів  використання історичних ареалів залишається за міністерством, а контроль за виконанням треба залишати за місцевими органами влади.

Час оприлюднення: 29 вересня 2016 р.

Виконавець: Казіміров О.В.

конт. тел.: (0462) 676 052

Соціально-психологічні аспекти діяльності державного службовця та посадової особи місцевого самоврядування

Тематичний короткотерміновий семінар щодо соціально-психологічних аспектів діяльності працівників органів державної влади та місцевого самоврядування розпочався в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів. Участь у навчанні, що триватиме з 27 по 28 вересня, беруть спеціалісти апарату структурних підрозділів обласної державної адміністрації, виконавчого апарату обласної ради, Деснянської та Новозаводської районних рад.

Відкриття семінару
Відкриття семінару

Семінар проходить у формі практичних занять та тренінгів, під час яких розглядатимуться психологічні особливості процесу управління в умовах змін; лідерство як соціально-психологічний феномен; конфлікти та методи їх подолання; тайм-менеджмент як технологія організації робочого часу державного службовця та посадової особи місцевого самоврядування.

Значна увага приділятиметься іміджу, культурі ділового мовлення як інструменту кар’єрного зростання державного службовця та посадової особи місцевого самоврядування; способам вербальної та невербальної комунікації в діловому спілкуванні. Окрім цього, слухачі дізнаються про особливості публічного мовлення; види маніпуляцій в діловому спілкуванні; а також про те, як висловлювати та реагувати на критику та компліменти.

Час оприлюднення: 27 вересня 2016 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676 052

«Основи стратегічного планування розвитку територій та проектного менеджменту» вивчали в Бахмачі

Тематичний короткотерміновий семінар-тренінг з питань розробки та управління проектами 22 вересня відбувся в приміщенні Бахмацької райдержадміністрації. Організовано семінар Чернігівським центром перепідготовки та підвищення кваліфікації .

Учасниками навчання стали голови територіальних громад Бахмацького району, працівники Бахмацької міської ради, районної ради та райдержадміністрації. Вони дізналися про засади співробітництва органів влади та місцевого самоврядування з європейськими інституціями та донорськими організаціями., опановували планування проекту (формулювання теми, мети  проекту, визначення цільових груп, ресурсів організації, підготовка плану реалізації заходів проекту); заповнення аплікаційних форм; формулювання результатів проекту та написання анотації.

Також вони будуть вчитися шукати донорські організації та звертали увагу на типові недоліки проектних пропозицій.

Час оприлюднення: 23 вересня 2016 р.

Виконавець: Чабак Л.А.

конт. тел.: (0462) 676 052

 

У Носівці говорили про енергозбереження

20 вересня семінар-тренінг «Енергозбереження та використання альтернативних джерел енергії, оптимізація схем теплопостачання населених пунктів» провів Центр перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів у Носівському районі.

Відкрила навчання заступник голови райдержадміністрації Кундюба Олена Петрівна. Вона наголосила на актуальності та своєчасності зазначеної тематики. Проводив наавчання Сергій Зінченко – керівник осередку громадського об’єднання Асоціації енергоаудиторів в Чернігівській області, керівник проектів науково-виробничого підприємства «Енергоіновація».

На семінарі державні службовці та посадові особи місцевого самоврядування Носівського району ознайомилися з такими питаннями: нормативно – правова база з питань енергозбереження; використання альтернативних джерел енергії; світовий досвід використання альтернативних джерел енергії,  обговорили питання оптимізація схем теплопостачання. Практично були розглянуті приклади міст України та  енергозберігаючих проектів в Чернігівській області.

Час оприлюднення: 20 вересня 2016 р.

Виконавець: Коваленко Н.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

Нові санітарні та фітосанітарні норми України, питання утилізації та знешкодження відходів

Тематичний короткотерміновий семінар про нові санітарні, фітосанітарні норми, питання утилізації та знешкодження відходів проводиться в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів з 20 по 21 вересня 2016 р.

Учасники семінару – голови територіальних громад Чернігівщини мають нагоду ознайомитися з європейським досвідом поводження з твердими побутовими відходами. Вони взяли участь у перегляді та обговоренні фільмів «Енергетичне сміття Кемптена», «Альпійські джерела Кемптена» з циклу «Українські голови в Баварії». На прикладі м. Кемптен висвітлювалася організація роздільного збирання сміття, робота сміттєспалювального заводу, системи водопостачання та очищення води.

Подальша розмова піде про поводження з твердими побутовими відходами; паспортизацію місць видалення відходів (сміттєзвалищ) та сучасні вимоги до охорони навколишнього природного середовища в світлі вимог санітарного законодавства Україні. Голови територіальних громад дізнаються про можливості області зі забезпечення високорепродуктивним насінням зернових культур, картоплі та насінням трав; застосування хімічних препаратів, проведення діагностичних заходів та недопущення занесення гострих інфекційних захворювань в домогосподарствах на території населених пунктів області.

Окрім цього, увага слухачів звертатиметься на застосування Угоди СОТ щодо санітарних та фітосанітарних заходів в торгівлі між Україною та ЄС та можливості співробітництва органів місцевого самоврядування з європейськими інституціями, міжнародними фінансовими та донорськими організаціями щодо питань утилізації та знешкодження відходів.

Час оприлюднення: 20 вересня 2016 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676 052

«Зміни в земельному законодавстві України»

Cемінар під такою назвою 14 вересня провів Центр перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів для посадових осіб місцевого самоврядування, державних службовців місцевих органів виконавчої влади у Корюківському районі.

Під час тренінгу слухачі розглянули такі важливі теми: реалізація права власності громадян на землю, механізми відведення, продаж земельних ділянок, оренда земель як складова розвитку товарних земельних відносин і соціального захисту громадян. Значну увагу було приділено актуальному на сьогоднішній день питанню – землі для учасників АТО.

Проводив навчання заступник начальника управління землеустрою та охорони земель Головного управління Держгеокадастру в Чернігівській області Ігор Борисович Пузан.

Час оприлюднення: 15.09.2016

Виконавець: Карпенко Т.К.

конт. тел.: (0462) 676-052

Основні засади реформування державної служби та служби в органах місцевого самоврядування України

Постійно діючий семінар щодо питань реформування державної служби та служби в органах місцевого самоврядування проводиться в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів з 14 по 15 вересня 2016 р. Участь у навчанні беруть керівники апаратів райдержадміністрацій, керуючі справами виконавчих апаратів Чернігівської, Ніжинської, Прилуцької,Новгород-Сіверської міських рад.

Віце-президент Національної академії державного управління при Президентові України, доктор наук з державного управління, професор Марина Білинська
Марина Білинська

Відкрили семінар віце-президент Національної академії державного управління при Президентові України, доктор наук з державного управління, професор Марина Білинська, начальник відділу розвитку людських ресурсів Центру адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу Анжела Кукуля та директор Центру, кандидат історичних наук Володимир Бойко. У своїй подальшій бесіді зі слухачами Марина Білинська детально зупинилася на методах управління персоналом у системі державної служби України. Анжела Кукуля акцентувала увагу на особливостях та вимогах щодо застосуваннях положень нового законодавства «Про державну службу».

Начальник відділу розвитку людських ресурсів Центру адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу Анжела Кукуля
Анжела Кукуля

Під час наступних занять керівники апаратів та керуючі справами дізнаються про стан впровадження реформи децентралізації в Україні та ознайомляться з методикою подання та оприлюднення декларацій особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування через систему електронного декларування. Окрім цього, висвітлюватимуться підсумки моніторингу сайтів районних державних адміністрацій, міських рад та вимоги щодо їх наповнюваності та змісту.

Час оприлюднення: 14 вересня 2016 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676 052

Публічні закупівлі: від теорії до практики

Тематичний семінар для фахівців у сфері публічних закупівель розпочався в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів. Участь у відкритті взяв директор Центру, кандидат історичних наук Володимир Бойко.

Під час навчання, що проходитиме з 13 до 16 вересня, висвітлюватиметься низка теоретичних та практичних аспектів здійснення публічних закупівель. Зокрема, це особливості нормативно-правової бази публічних закупівель в Україні (Закон України «Про публічні закупівлі»); основні положення, сфера застосування термінологія, відмінності нового закону та інші нормативно-правові акти. Говоритиметься про функції та права Уповноваженого органу; види процедур закупівель, умови їх застосування, перелік документів, порядок та строки оприлюднення інформації про публічні закупівлі в інформаційно-телекомунікаційній системі “Prozorro”.

Далі розглядатиметься порядок функціонування електронної системи закупівель; акредитація електронних майданчиків, типи замовників; порядок реєстрації замовників та учасників. Водночас увага слухачів звертатиметься на порядок здійснення допорогових закупівель з використанням системи Prozorro та особливості електронного аукціону.

Спеціалісти ознайомляться з особливостями планування закупівель (визначення потреби; визначення очікуваної вартості закупівлі; формування річного плану закупівель та додатку до нього; порядок внесення змін до нього). Водночас йтиметься про визначення предмета закупівлі для товарів, послуг, робіт та окремих його частин предмета закупівлі; державний класифікатор ДК 016:2010 та єдиний закупівельний словник ДК 021:2015.

Фахівці у сфері закупівель дізнаються про повноваження та функції тендерного комітету, уповноваженої особи; порядок організації, проведення процедури відкритих торгів, переговорної процедури закупівлі та порядок проведення закупівель за рамковими угодами.  Також висвітлюватимуться вимоги до змісту тендерної документації; кваліфікаційні вимоги до учасників торгів та умови забезпечення пропозиції. Окрема увага приділятиметься питанням контролю та відповідальності за порушення законодавства у сфері закупівель; звітності щодо здійснення закупівель; порядку оскарження процедур та організації громадського контролю у сфері закупівель.

Програмою навчання передбачено проведення серії практикумів, під час яких фахівці вчитимуться проводити допорогові закупівлі з використанням системи Prozorro; процедури відкритих торгів; переговорні процедури закупівлі за новим Законом та складатимуть тендерну документацію відповідно до вимог щодо документального підтвердження відповідності учасників встановленим критеріям та вимогам згідно із законодавством.

Час оприлюднення: 13 вересня 2016 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676 052

Навчання новопризначених спеціалістів

За професійною програмою підвищення кваліфікації в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів розпочалося навчання новопризначених спеціалістів структурних підрозділів обласної державної адміністрації, районних державних адміністрацій, виконкомів міст обласного та районного значення (друга сесія).

З 12 по 16 вересня державні службовці та посадові особи місцевого самоврядування братимуть участь у серії тематичних зустрічей та конверсаторіумів, присвячених основам публічного управління та гуманітарно-соціального розвитку суспільства в Україні. Мова йтиме про інституційні зміни, необхідні для реформування державного управління України; положення законопроекту «Про службу в органах місцевого самоврядування»; основні аспекти ЗУ «Про доступ до публічної інформації» та «Про інформацію». Учасники навчання дізнаються про роль держави та її провідних інституцій у забезпеченні охорони дитинства; практичні аспекти ЗУ «Про безоплатну правову допомогу».

Далі мова йтиме про очікуваний вплив Угоди про асоціацію на аграрний бізнес(домогосподарства та розвиток сільських територій Чернігівщини; правові засади державної політики енергозбереження, запровадження енергозберігаючого обладнання та технологій в регіоні; природно-техногенні загрози та заходи, щодо їх усунення і мінімізації. В рамках навчання відбудуться також тематичні зустрічі з нагоди річниці визволення України та Чернігівщини від фашистських загарбників та до 75-х роковин трагедії Бабиного Яру.

В контексті організації діяльності працівників органів влади розглядатимуться культурологічні та соціально-психологічні засади ораторського мистецтва; ділова риторика та принципи мовного впливу; складові усного професійного спілкування та його ефективності; тайм-менеджменту як технології організації робочого часу та роботи зі зверненнями громадян.

Під час тренінгів та практичних занять увага слухачів звертатиметься на лідерство як соціально-психологічний феномен, способи позиціонування лідерських якостей; електронний офіс (збір, обробка та візуалізація інформації) та загальні засади протидії інформаційній агресії в умовах інформаційної війни. По завершенню навчання його учасники пройдуть комп’ютерне тестування на предмет якості знань, отриманих впродовж двох сесій, та одержать свідоцтва про підвищення кваліфікації.

Час оприлюднення: 12 вересня 2016 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676 052