Презентація видання та телефільму «Українські голови в Баварії»

11 жовтня під час засідання прес-клубу «Ділове слово» департаменту інформаційної діяльності та зв`язків з громадськістю облдержадміністрації презентували книжку та телефільм «Українські голови в Баварії».

Йшлося про інформаційно-освітній візит міських та селищних голів із Чернігівської області до баварського міста Кемптен. Проходив він на почату червня 2014 р. в рамках проекту зі сталого розвитку селищ та малих міст Сіверського краю, що здійснювався за підтримки Фонду Ганса Зайделя. А тепер за його матеріалами створено телефільм. Відео складається з восьми серій, в яких висвітлюється організація низки ключових напрямів діяльності органів місцевого самоврядування в баварському місті: благоустрою, будівництва, водопостачання та водовідведення, збереження та використання історико-культурної спадщини, збору та утилізації сміття, використання відновлювальних джерел енергії, роботи місцевої влади з молоддю. Про це розказав автор сценарію та режисер фільму Володимир Бойко.

Своїми враженнями поділилися учасники поїздки: виконавчий директор Чернігівського регіонального відділення Асоціації міст України Федір Фесюн, Михайло-Коцюбинський селищний голова Микола Завальний, Семенівський міський голова Олександр Бичков та директор Сновського історичного музею Валентина Москаленко.

Федір Фесюн висловив переконання, що все з побаченого цілком може бути запроваджене в Україні. На його думку, нічого такого, чого ми не знаємо, в Німеччині немає. Але організація, а звідси й досягнення, вражають.

Валентина Москаленко головну увагу приділила соціальній сфері Кемптена, зокрема роботі з дітьми та піклуванню про людей похилого віку. За її свідченням, результатом стало запровадження в Сновську програми розвитку для молоді, що фінансується з місцевого бюджету.

Багато корисного взяв для себе і очільник Семенівки Олександр Бичков, зокрема це і реконструкція очисних споруд, і участь у проекті співробітництва громад, і робота з грантами. Він наголосив «В Баварії добре, але це не наш дім і для нас головне взяти досвід та запровадити у себе».

Микола Завального вразила чистота, інфраструктура і менталітет, а ще Польща, яку проїжджали учасники освітнього візиту. Ця країна на початку 90-х років була з тими ж проблемами, що і Україна, а за 25 років подолала те, що не змогли українці.

Учасники погодилися, що європейський вибір Україна означає розвиток на її теренах місцевого самоврядування, яке є ключовим важелем для змін в Україні.

Довідково

Режисером монтажу фільму «Українські голови в Баварії»стала Галина Загороднюк – багаторічний працівник українського телебачення, зокрема студії «Укртелефільм». Стрічка отримала схвалення та підтримку Держкомтелерадіо України. Близько десяти регіональних телекомпаній взяли фільм у свої програми, бо проект є просвітницьким і безкоштовним для прокату.

Автором тексту сценарію телефільму є Володимир Бойко.

Переглянути фільм можна за посиланням: http://goo.gl/OrLGnb.

Час оприлюднення: 11 жовтня 2016 р.

Виконавець: Коваленко Н.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

Співробітництво територіальних громад: проблеми та перспективи

Тематичний короткотерміновий семінар з питань співробітництва територіальних громад проводиться Центром перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів з 11 по 12 жовтня 2016 р. Він призначений для керівників територіальних громад Чернігівської області.

Під час семінару мова йтиме про стан реалізації реформи місцевого самоврядування та територіального устрою України; виклики та завдання об’єднаних територіальних громад; законодавство та загальні засади співробітництва територіальних громад; правові аспекти діяльності об’єднаних територіальних громад; нормотворчі функції органів місцевого самоврядування та процедуру здійснення радою її нормотворчих функцій.

Учасники семінару дізнаються про засади державного стимулювання співробітництва громад (Державний фонд регіонального розвитку); співробітництва органів влади та місцевого самоврядування з європейськими інституціями, міжнародними фінансовими та донорськими організаціями; транскордонне співробітництво; просування експортного потенціалу області та забезпечення розвитку ТКС.

Керівники місцевого самоврядування візьмуть участь у зустрічі до Європейського тижня місцевої демократії (співробітництво влади та громадськості у вирішенні місцевих проблем) та «круглому столі», який стосуватиметься досвіду співробітництва територіальних громад у рамках міжнародного пілотного проекту по співробітництву територіальних громад, який реалізується в Україні в 2015 – 2016 роках при фінансовій підтримці Європейського Союзу, Організації об’єднаних націй (Проект ЄС/ПРООН – місцевий розвиток орієнтований на громаду – 3) та Державного Фонду Регіонального розвитку України та інших проектів.

Час оприлюднення: 11 жовтня 2016 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676 052

Публічні закупівлі: від теорії до практики

Тематичний семінар для фахівців у сфері публічних закупівель проходить в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів з 11 по 12 жовтня 2016 р. Учасники семінару дізнаються про сучасний стан нормативно-правової бази публічних закупівель в Україні (ЗУ «Про публічні закупівлі»); основні положення, сфера застосування термінологія та відмінності нового закону.

Далі висвітлюватимуться повноваження та функції тендерного комітету, уповноваженої особи, центральної закупівельної організації; примірне положення про тендерний комітет або уповноважену особу (осіб); загальні умови здійснення закупівлі та оприлюднення інформації щодо закупівель. Водночас йтиметься про порядок та основні умови планування закупівель, формування річного плану закупівель та додатку до нього; оформлення тендерної документації; кваліфікаційні вимоги до учасників торгів; причини відмови в участі в процедурі закупівлі; забезпечення пропозиції, забезпечення виконання договору про закупівлю; нецінові критерії, критерії оцінки та відповідальність за порушення законодавства у сфері закупівель.

Фахівці ознайомляться з порядком проведення процедури відкритих торгів; особливостями проведення конкурентного діалогу; оскарження процедур закупівель; закупівель за рамковими угодами та громадського контролю в сфері закупівель. Також вони звернуть увагу на порядок проведення переговорної процедури закупівлі (підстави для застосування, обґрунтування підстави); нововведення щодо закупівлі природного газу; порядок звітності щодо здійснення закупівель; забезпечення інформаційної підтримки учасників процесу закупівель та застосування електронного цифрового підпису.

Під час практичних занять розглядатимуться практичні аспекти здійснення допорогових закупівель з використанням інформаційно-телекомунікаційної системи Prozorro. Слухачі отримають пояснення щодо користування інструментами особистого кабінету замовника; опрацьовуватимуть процес створення закупівлі (завантаження документів, запитання учасників і відповіді на них, редагування та скасування), моніторингу, статистики та обговорюватимуть приклади завершених закупівель.

Час оприлюднення: 11 жовтня 2016 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676 052