Взаємодія місцевої влади, територіальної громади, інституцій громадянського суспільства для зміцнення демократії

В рамках відзначення Європейського тижня місцевої демократії 12 жовтня в Чернігові відбувся «круглий стіл» з питань взаємодії місцевої влади та інституцій громадянського суспільства з метою зміцнення демократії. Співорганізаторами зустрічі, що проходила на базі Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки імені В.Г. Короленка, виступили Чернігівський центр перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів та Сіверський інститут регіональних досліджень.

13-10-2016_3Учасники зустрічі обговорювали досвід залучення громадян, особливо молоді, до участі у подіях суспільного життя територіальних громад та країни. Зокрема, увага акцентувалась на прикладах взаємодії місцевої влади та територіальної громади в Німеччині та Сполучених Штатах Америки.

Перш за все, кожен мешканець громади є членом кількох, а той й кількох десятків спілок чи громадських організацій. Інакше, взагалі незрозуміло, чим людина займається. В середовищі молоді волонтерська діяльність вважається за честь та як можливість отримати досвід роботи, вміння працювати в колективі. Таким чином утворюються спільноти, учасники яких покликані піклуватися один про одного, діяти разом на благо свого міста, на благо своєї країни та змінювати світ на краще. Саме це характеризує їх як громадян, а не звичайних обивателів – споживачів матеріальних благ.

Учасники обговорення дійшли висновку, що на таких цінностях має базуватися подальша робота щодо підвищення громадської активності молоді, її участі в розбудові демократії; розширення можливостей учнівського самоврядування та підвищення ролі публічної бібліотеки в житті місцевої громади.

13 жовтня 2016 року

Дмитро Казіміров, тел. 676-052

Демократичні механізми взаємодії місцевої влади і громадськості: досвід Європи, США та України

В рамках загальноукраїнської кампанії до Європейського тижня місцевої демократії 12 жовтня відбулася всеукраїнська веб-конференція «Як громадяни разом з владою вирішують проблеми міста». Конференція організована Мережею Центрів європейської інформації (ЦЕІ) у співпраці з низкою громадських організацій. Представники ЦЕІ, депутати, працівники органів місцевого самоврядування, центрів перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів, громадські активісти з Івано-Франківська Кіровограда, Луцька, Львова, Полтави, Рівного, Старобільська, Чернівців, Чернігова та Черкас спілкувалися на тему формування демократичних цінностей. Відкрила веб-конференцію співорганізатор заходу – директор проектів ГО «Сіверський інститут регіональних досліджень», член ради Мережі ЦЄІ Людмила Чабак.

Обговорення учасників від Чернігова
Обговорення учасників від Чернігова

Про взаємодію місцевої влади з громадою в країнах Європи розповів директор Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів, кандидат історичних наук Володимир Бойко. Він зупинився на документальному фільмі «Українські голови в Баварії», відзнятому під час подорожі міських та сільських голів Чернігівщини до м. Кемптен (Баварія, ФРН). У вересні вийшла книга з однойменною назвою. Як зазначив Володимир Бойко, учасники візиту намагалися дати відповідь, як місцеве самоврядування та громадськість працюють над розв’язанням проблем громади. Наприклад, якщо місцева влада вважає, що громадські організації чи приватні структури можуть краще вирішити певне питання, ці повноваження (на конкурсній основі та з відповідним фінансуванням) віддають їм. Місцева влада підтримує малий та середній бізнес, співпрацює з громадськістю в гуманітарній сфері. Молодь бере активну участь у волонтерській діяльності, а роботу в соціальній сфері вважає своїм обов’язком. «Громадянська активність є цінністю. Її формуванню та підтримці сприяє самоврядність, утворення територіальних спільнот, відчуття зв’язку, спільні інтереси мешканців, і навіть така річ як конкуренція, бо з’являється командний дух, відчуття приналежності, азарт», – підкреслив Володимир Бойко. – «Система побудована таким чином, що мешканцям громади вигідно проявляти активність, а місцевій владі вигідно її стимулювати, і ця система є доволі ефективною».

Про демократію по-американськи, волонтерство як стиль життя, основні риси свідомого і відповідального громадянина розповів волонтер Корпусу Миру США Кайл Колд. За його словами, на створення сильної громади впливає низка факторів (наявність робочих місць, закладів соціальної та культурної сфер, спільне розуміння історії, спільно пережиті події тощо). Волонтерство тісно пов’язане з демократією, це основний елемент, завдяки якому можна відчути себе господарем свого міста, своєї країни. Громадянин не стоятиме осторонь проблем, а докладе зусиль, щоб їх вирішити: чи то ремонт будинків, вивіз сміття, допомога літнім або хворим людям. Він не перекладатиме відповідальність на когось, не чекатиме, що хтось зробить роботу за неї та завжди знайде час і можливості для розв’язання проблеми. Така людина бачить інших людей у своїй громаді і поважає їх. Бути дружнім, бути доброзичливим, допомагати іншим – це основа. Справжній громадянин не маніпулює законом, не використовує нечесно ресурси, не краде. Головне  – навчитися бути небайдужими.

Досвідом залучення громадян до розвитку міста поділилася заступник голови Координаційної ради з питань Громадського бюджету міста Черкаси, заступник директора Департаменту фінансової політики Черкаської міської ради Тетяна Харенко. Вона розповіла про запозичений у польських колег досвід, що дозволяє громадянам розпоряджатися частиною місцевого бюджету. Суть програми «Громадський бюджет» (впроваджена у 2015 р.) в тому, що будь-який мешканець Черкас, якому виповнилося 18 років, може подати проект (вартістю до 1 млн. грн., за підтримки 10 чоловік та терміном реалізації до 1 року), спрямований на розвиток міста. Спеціально створена Координаційна рада приймає рішення про виділення коштів. Реалізують проекти відповідні виконавчі органи міської ради. На реалізацію у 2017 р. подано 108 проектів загальною вартістю 59 млн. грн. Пріоритетними напрямками є облаштування зон відпочинку, естетичне облаштування міста, ремонт тротуарів та доріг. Таким чином вдалося визначити найбільш актуальні проблеми міста та залучити частину мешканців до впливу на бюджетну політику.

Обговорюючи виступи, учасники заходу поділилися досвідом співпраці громади з владою в їх містах. Відзначено позитивну тенденцію в тому, що громадськість дедалі більше цікавиться питаннями місцевого самоврядування, впроваджуються нові інструменти та механізми взаємодії в площині «влада-громада».

13 жовтня 2016 року

Лілія Халавка, Дмитро Казіміров, тел. 676-052