Взаємодія місцевої влади, територіальної громади, інституцій громадянського суспільства для зміцнення демократії

В рамках відзначення Європейського тижня місцевої демократії 12 жовтня в Чернігові відбувся «круглий стіл» з питань взаємодії місцевої влади та інституцій громадянського суспільства з метою зміцнення демократії. Співорганізаторами зустрічі, що проходила на базі Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки імені В.Г. Короленка, виступили Чернігівський центр перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів та Сіверський інститут регіональних досліджень.

13-10-2016_3Учасники зустрічі обговорювали досвід залучення громадян, особливо молоді, до участі у подіях суспільного життя територіальних громад та країни. Зокрема, увага акцентувалась на прикладах взаємодії місцевої влади та територіальної громади в Німеччині та Сполучених Штатах Америки.

Перш за все, кожен мешканець громади є членом кількох, а той й кількох десятків спілок чи громадських організацій. Інакше, взагалі незрозуміло, чим людина займається. В середовищі молоді волонтерська діяльність вважається за честь та як можливість отримати досвід роботи, вміння працювати в колективі. Таким чином утворюються спільноти, учасники яких покликані піклуватися один про одного, діяти разом на благо свого міста, на благо своєї країни та змінювати світ на краще. Саме це характеризує їх як громадян, а не звичайних обивателів – споживачів матеріальних благ.

Учасники обговорення дійшли висновку, що на таких цінностях має базуватися подальша робота щодо підвищення громадської активності молоді, її участі в розбудові демократії; розширення можливостей учнівського самоврядування та підвищення ролі публічної бібліотеки в житті місцевої громади.

13 жовтня 2016 року

Дмитро Казіміров, тел. 676-052