«Українські голови в Баварії» або німецький досвід для Чернігівщини

«Один із способів вирішити проблему – просто поглянути на неї з іншого боку та озирнутись навколо в пошуках нових можливостей», – таку пораду щодо України дав один з польських експертів. Зокрема, про приклади успішного розв’язання місцевих проблем в Німеччині йшлося під час презентації книги «Українські голови в Баварії», що проходила в Чернігівській міській бібліотеці ім. М.М. Коцюбинського 28 листопада 2016 р.

Презентуючи видання, директор Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів Володимир Бойко зазначив, що книга є водночас сценарієм восьмисерійного документального фільму про подорож міських та селищних голів Чернігівщини до міста Кемптен (Баварія), яка мала місце в червні 2014 р. та відбулася за підтримки фонду Ганса Зайделя.

Попереджуючи можливий скептицизм в аудиторії, він зазначив, що: «Зруйнована і розбомблена внаслідок війни Німеччина за 25 років зі страшних злиднів вийшла на перші позиції в Європі. А такі міста як Кемптен успішно долають проблеми розвитку територій, від яких потерпали ще 2530 років тому. Під час екскурсій по місту ми відвідували місця, куди туристів зазвичай не водять. Як виявилось, зворотній бік міського життя теж виглядає вельми привабливим. Водночас сучасна німецька дійсність не є безхмарною. Учнівська молодь теж палить, асфальт на дорогах так само має властивість тріскатися, а міське господарство щоденно потребує уваги та підтримки».

Місцева влада тісно співпрацює з громадськістю, активність якої є для неї вигідною. Зокрема, щодо виховання та дозвілля молоді. У Кемптені діє чотири молодіжні центри, які відкривають великі можливості для самореалізації молодих людей, спонукаючи їх до об’єднання та спільної суспільно-корисної діяльності. Особливою шанується волонтерство, старші діти навчають молодших, здобуваючи тим самим перший викладацький досвід. В таких центрах кожен знаходить заняття до свого смаку без надмірної опіки з боку дорослих. Але будь-які шкідлива поведінка чи псування майна не залишається безкарним».

Коментуючи інші розділи книги, автор звернув увагу на такі наболілі для українських міст проблеми як дороги, сміття та енергоефективність. Сміття для Кемптена сьогодні є цінним ресурсом, частина якого йде на виробництво добрив, а інша – перетворюється на місцевому сміттєспалювальному заводі на електроенергію. Також місто має п’ять гідроелектростанцій, одна з яких є витвором архітектурного мистецтва та туристичним об’єктом. Комунальні підприємства мають чітко визначені напрямки роботи – ремонт доріг та прибирання снігу взимку, підтримка в належному стані фонтанів, зелених насаджень, вирощування квітів тощо.

Міська влада та мешканці громади турбуються про привабливість свого міста, збереження недоторканості його історичного вигляду. Суворі норми регламентують будівництво в історичному центрі, ремонт та утеплення фасадів, заміну вікон, дверей в старовинних будівлях та інше.

Це ж саме стосується і багатьох інших, нібито банальних на перший погляд речей. Неприпустимою вважається ситуація, коли в кабінеті керівника владної установи чи підприємства зроблено ремонт, а в інших приміщеннях – ні. Так само очільник міста шлях до роботи долатиме на велосипеді, аніж на автомобілі. І це – не «показуха», а цілком усвідомлені турботи про своє місто та своїх земляків. Бо інакше чинна влада програє наступні вибори.

Окремим предметом розмови є відносини між місцевим самоврядуванням та центральною владою, які проходять у руслі постійної дискусії. Часто вона стосується розподілу повноважень, частину яких місцеве управління може виконувати, а деякими змушене поступитись. В інших випадках йдеться про фінансування або співфінансування будівництва об’єктів, важливих для територіальної громади. Звичною практикою для німецького самоврядування є і бюджети участі та конкуренція між громадами щодо свого розвитку.

Загалом багато з того, що є в Німеччині, поступово приходить на українські терени, а учасники подорожі почали впроваджувати отриманий досвід в своїх громадах. Але для більш прискореного та успішного розвитку велике значення матиме приклад німецької логістики, усвідомлене ставлення та повага до інтересів громади та доведення розпочатих справ і проектів до кінця.

Час оприлюднення: 28 листопада 2016 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052