«Українські голови в Баварії» або німецький досвід для Чернігівщини

«Один із способів вирішити проблему – просто поглянути на неї з іншого боку та озирнутись навколо в пошуках нових можливостей», – таку пораду щодо України дав один з польських експертів. Зокрема, про приклади успішного розв’язання місцевих проблем в Німеччині йшлося під час презентації книги «Українські голови в Баварії», що проходила в Чернігівській міській бібліотеці ім. М.М. Коцюбинського 28 листопада 2016 р.

Презентуючи видання, директор Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів Володимир Бойко зазначив, що книга є водночас сценарієм восьмисерійного документального фільму про подорож міських та селищних голів Чернігівщини до міста Кемптен (Баварія), яка мала місце в червні 2014 р. та відбулася за підтримки фонду Ганса Зайделя.

Попереджуючи можливий скептицизм в аудиторії, він зазначив, що: «Зруйнована і розбомблена внаслідок війни Німеччина за 25 років зі страшних злиднів вийшла на перші позиції в Європі. А такі міста як Кемптен успішно долають проблеми розвитку територій, від яких потерпали ще 2530 років тому. Під час екскурсій по місту ми відвідували місця, куди туристів зазвичай не водять. Як виявилось, зворотній бік міського життя теж виглядає вельми привабливим. Водночас сучасна німецька дійсність не є безхмарною. Учнівська молодь теж палить, асфальт на дорогах так само має властивість тріскатися, а міське господарство щоденно потребує уваги та підтримки».

Місцева влада тісно співпрацює з громадськістю, активність якої є для неї вигідною. Зокрема, щодо виховання та дозвілля молоді. У Кемптені діє чотири молодіжні центри, які відкривають великі можливості для самореалізації молодих людей, спонукаючи їх до об’єднання та спільної суспільно-корисної діяльності. Особливою шанується волонтерство, старші діти навчають молодших, здобуваючи тим самим перший викладацький досвід. В таких центрах кожен знаходить заняття до свого смаку без надмірної опіки з боку дорослих. Але будь-які шкідлива поведінка чи псування майна не залишається безкарним».

Коментуючи інші розділи книги, автор звернув увагу на такі наболілі для українських міст проблеми як дороги, сміття та енергоефективність. Сміття для Кемптена сьогодні є цінним ресурсом, частина якого йде на виробництво добрив, а інша – перетворюється на місцевому сміттєспалювальному заводі на електроенергію. Також місто має п’ять гідроелектростанцій, одна з яких є витвором архітектурного мистецтва та туристичним об’єктом. Комунальні підприємства мають чітко визначені напрямки роботи – ремонт доріг та прибирання снігу взимку, підтримка в належному стані фонтанів, зелених насаджень, вирощування квітів тощо.

Міська влада та мешканці громади турбуються про привабливість свого міста, збереження недоторканості його історичного вигляду. Суворі норми регламентують будівництво в історичному центрі, ремонт та утеплення фасадів, заміну вікон, дверей в старовинних будівлях та інше.

Це ж саме стосується і багатьох інших, нібито банальних на перший погляд речей. Неприпустимою вважається ситуація, коли в кабінеті керівника владної установи чи підприємства зроблено ремонт, а в інших приміщеннях – ні. Так само очільник міста шлях до роботи долатиме на велосипеді, аніж на автомобілі. І це – не «показуха», а цілком усвідомлені турботи про своє місто та своїх земляків. Бо інакше чинна влада програє наступні вибори.

Окремим предметом розмови є відносини між місцевим самоврядуванням та центральною владою, які проходять у руслі постійної дискусії. Часто вона стосується розподілу повноважень, частину яких місцеве управління може виконувати, а деякими змушене поступитись. В інших випадках йдеться про фінансування або співфінансування будівництва об’єктів, важливих для територіальної громади. Звичною практикою для німецького самоврядування є і бюджети участі та конкуренція між громадами щодо свого розвитку.

Загалом багато з того, що є в Німеччині, поступово приходить на українські терени, а учасники подорожі почали впроваджувати отриманий досвід в своїх громадах. Але для більш прискореного та успішного розвитку велике значення матиме приклад німецької логістики, усвідомлене ставлення та повага до інтересів громади та доведення розпочатих справ і проектів до кінця.

Час оприлюднення: 28 листопада 2016 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

«Організація закупівельної діяльності, зокрема через проведення процедур закупівель централізованими закупівельними організаціями»

Чергова експертна зустріч в он-лайн режимі через відеопортал YouТube відбулася в приміщенні Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади.

Цього разу експерти, представники Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, громадськість говорили про організацію закупівельної діяльності.

Під час зустрічі в першу чергу згадувався Європейський досвід здійснення закупівель, а саме створення ЦЗО – централізованих закупівельних організацій. Відтак наводилися приклади функціонування ЦЗО. Зокрема, це послуги транспортування, медичні товари, устаткування, а також такий вагомий сектор закупівель як товари та послуги в галузі інформаційних технологій.

Далі в процесі дискусії мова велась про необхідність створення ЦЗО в Україні. Експерти зазначили плюси і мінуси створення закупівельних організацій.

Час оприлюднення: 17 листопада 2016 р.

Виконавець: Казіміров О.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

Основи стратегічного планування розвитку територій та проектного менеджменту вивчали в Сосницы

У Сосницькому районі, відповідно до плану-графіка навчання кадрів на 2016 рік, у проведено тематичний короткотерміновий семінар-тренінг «Основи стратегічного планування розвитку територій та проектного менеджменту».

До участі в семінарі були запрошені посадові особи місцевого самоврядування, державні службовці місцевих органів виконавчої влади, представники громадських організацій та інші категорії слухачів Сосницького району.

Після короткої вступної частини експерти центру перепідготовки та підвищення кваліфікації ознайомили присутніх з теоретичними аспектами проектної діяльності, розповіли про різні види донорських організацій та різновиди проектів. Соціально-активні сосничани ознайомилися з правилами створення проекту, основними розділами проектної заявки, правилами описання проблеми та завдань проекту, вимогами до бюджету, визначенням кількісних та якісних результатів впровадження проекту.

Організатори семінару – Чернігівський центр перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ та організацій, Сосницька районна державна адміністрація.

З представниками управлінських структур та громадськими активістами Сосниччини працювали учений секретар центру перепідготовки та підвищення кваліфікації, кандидат філософських наук Людмила Чабак та керівник ГО «Центр сприяння розвитку громад» Римма Олексенко.

Час оприлюднення: 17 листопада 2016 р.

Виконавець: Чабак Л.А.

конт. тел.: (0462) 676 052

Про привиди української історії або чому Джеймс Мейс обрав Україну

Коли видатного американського вченого та публіциста Джеймса Мейса запитали в Україні, чому він почав досліджувати Голодомор, він відповів: «Ваші мертві вибрали мене». Саме про це, а також роль Джеймса Мейса в популяризації інших, непопулярних до певного часу, трагічних сторінок історії України говорилося на презентації книги «Україна: матеріалізація привидів» (упорядник – Наталія Дзюбенко-Мейс), що відбулася в Чернігові 10 листопада в Чернігові в приміщенні Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів. В її основі – статті Джеймса Мейса, присвячені історії України ХХ ст., її найбільшим трагедіям, здобуткам та подіям перших років незалежності.

Захід привернув увагу великої кількості небаюдужих до постаті Джеймса Мейса
Захід привернув увагу великої кількості небайдужих до постаті Джеймса Мейса

«Книга вражає вже своєю назвою», – зауважила заступник голови облдержадміністрації Наталія Романова. – До того часу, поки не буде сказано всю правду про нашу історію, ми не зможемо відчути себе повноцінною нацією. Сьогодні ми віддаємо шану людині, яка не тільки пройнялася українською трагедією, а й бачила майбутнє України. Під час Голодомору гинули люди, які мали глибоке відчуття краси та гармонії світу. Дуже важливо зберегти почуття цієї краси сьогодні під час важких випробувань, бо це головна сила українців».

«Сьогоднішня зустріч на чернігівській землі – для нас велика честь. Бо чернігівська земля вміла об’єднувати та гуртувати людей. Так само, коли на початку 1990-х рр., з підняттям в Чернігові першого жовто-блакитного прапора, ми проголосили відродження держави України, тому й сьогодні ми маємо творити, йти вперед та будувати цю державу», – наголосив перший заступник голови обласної ради, доктор філософії в галузі ділового адміністрування Валентин Мельничук.

«Пам’ять про мертвих – не тільки для того, щоб плакати, а й думати про майбутнє», – зазначила Наталія Дзюбенко-Мейс, член Національної cпілки письменників України, – Статті Джеймса Мейса торкаються сучасної історії України в усіх її аспектах: політичному, економічному, суспільному ментальному… Вони дають багато відповідей про Україну та водночас ставлять нові запитання».

«Джеймс Мейс – великий українець. Він знав про нас більше, ніж ми знаємо про себе. Весь біль української трагедії він пропустив через своє серце. Відчуваючи причину всіх сучасних українських проблем, в своїх працях він ніби закликає повернутися до самих себе та будувати українську Україну», – наголосив президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко.

«Треба вміти розуміти чужу біду», саме цей вислів Мейса, на думку доктора історичних наук, професора Юрія Шаповала, свідчить про його дар та майстерність передати в словах великий сенс.

«Джим обрав Україну», підкреслив доктор історичних наук, професор Василь Марочко. – Його феномен полягає не тільки в тому, що він досліджував Голодомор. Це й зафіксована в десятках томів спогадів свідків усна історія цієї трагедії, створення Центру досліджень геноциду українського народу і нарешті перетворення встановлених ним фактів у знання, що ще послужать Україні»

Сергій Лепявко,  доктор історичних наук, професор: «Джеймc Мейс з’явився в потрібний для України час. На початку 1990-х рр. він фактично отримав «вільну трибуну» для висловлення своїх думок, оскільки основна частина тогочасних істориків після розпаду СРСР знаходилися на роздоріжжі, а покоління пострадянських вчених ще не сформувалося. Водночас Мейс став одним з «двигунів» для перетворення історії з академічної науки в науку публічну, поклавши початок для вивчення та популяризації непопулярних до цього тем з українського минулого, таких як Голодомор 1932 – 1933 рр.

Наталія Дзюбенко-Мейс підписує примірники
Наталія Дзюбенко-Мейс підписує примірники

До обговорення та висловлення своїх вражень були запрошені науковці, викладачі, працівники бібліотек, музеїв, громадські діячі та журналісти. Вкотре згадувалося й про порівняння українського Голодомору з трагедією корінних жителів Америки – індіанців, серед яких були й предки Мейса, а також про його теорію «постгеноцидного суспільства», яке ніяк не може оговтатися від завданих в минулому ударів та втрат. Він знав та говорив про Україну те, що ми починаємо розуміти та усвідомлювати лише зараз. Тому «День і вічність» Джеймса Мейса продовжуються.

Час оприлюднення: 10 листопада 2016 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

Упорядкування системи грошового забезпечення військовослужбовців Збройних Сил України

10 листопада у Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади в он-лайн режимі через відеопортал YouТube відбулась експертна зустріч з питань обговорення пріоритетів урядової політики на тему: «Упорядкування системи грошового забезпечення військовослужбовців Збройних Сил України».

Представники від Чернігова
Представники від Чернігова

Під час зустрічі експерти, представники Міністерства оборони України, громадськість говорили про проект постанови Кабінету Міністрів України «Про грошове забезпечення військовослужбовців та деяких інших осіб». В обговоренні також взяли участь представники різних областей держави.

 Суть проблеми полягала в тому, що останній раз впорядкування системи грошового забезпечення військовослужбовців Збройних Сил України відбувалось у 2007 році. З того часу відбулось дуже багато змін і відтак необхідно вносити корективи. Саме тому вищезазначений проект постанови «Про грошове забезпечення військовослужбовців та деяких інших осіб» має на меті збільшення розмірів основних видів  грошового забезпечення, а саме окладу за військове звання та посадовий оклад. Крім того, передбачається зменшення додаткових видів грошового забезпечення. Проект постанови розробляється в межах фінансового ресурсу, який виділяється проектом бюджету на 2017 рік для силових структур.

Час оприлюднення: 10 листопада 2016 р.

Виконавець: Казіміров О.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

Застосування нових медіа у роботі державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування

Під такою назвою в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів 9 – 10 листопада проходить тематичний короткотерміновий семінар щодо можливостей застосування нових медіа у роботі органів влади. Участь у заході беруть заступники голів райдержадміністрацій, міських голів Чернігова, Ніжина, Прилук, Новгород-Сіверського з гуманітарних питань.

Мова йтиме про нові медіа та їх використання у роботі державного службовця та посадової особи місцевого самоврядування; культуру мовлення Інтернет-комунікацій; конструювання іміджу засобами нових медіа; сприйняття та розуміння інформації в мережі Інтернет. Учасники навчання отримають поради щодо роботи з інформацією, підготовки новин та повідомлень; дізнаються про просування діяльності органів лади за допомогою інформаційних технологій (мас-медіа для агенцій управління).

Окрім цього, під час семінару висвітлюватиметься проект ЗУ «Про службу в органах місцевого самоврядування» та стан реформування системи державного управління. Увага слухачів звертатиметься також на засади державної політики у забезпеченні охорони дитинства, актуальні питання соціальної роботи, системи охорони здоров’я та освіти в області.

Час оприлюднення: 9 листопада 2016 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

Основи державної політики сприяння розвитку громадянського суспільства України та залучення громадян до діяльності органів місцевої влади

Про державну політику щодо розвитку громадянського суспільства та залучення громадян до діяльності органів місцевої влади йшлося під час одноденного семінару, проведеного на базі Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів 1 листопада 2016 р. Участь у навчанні взяли начальники відділів/секторів інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю райдержадміністрацій та міськвиконкомів Чернігова, Ніжина, Прилук та Новгород-Сіверського.

Представники Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації акцентували увагу на основних  аспектах налагодження дієвої комунікації зі ЗМІ; надавали методичні поради щодо роботи з інформацією, підготовки новин, повідомлень, прес-релізів тощо.

Також під час семінару обговорювалися актуальні питання комунікацій з громадськістю, організація консультацій з громадськістю в органах влади; основні вимоги та зауваження до змісту та оформлення офіційних сайтів районних державних адміністрацій / міських виконавчих комітетів та стан оперативного інформування про суспільно-політичну ситуацію в районі або місті.

Час оприлюднення: 1 листопада 2016 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

Публічні закупівлі: від теорії до практики

Тематичний семінар для фахівців з публічних закупівель проходить в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів з 1 по 4 листопада 2016 р. Тематика навчання стосується теоретичних та практичних аспектів здійснення публічних закупівель в Україні. Розглядаються засади державної політики у сфері закупівель; особливості нормативно-правової бази (ЗУ «Про публічні закупівлі»); основні положення, сфера застосування термінологія, відмінності нового закону та інші нормативно-правові акти. Висвітлюються функції та права Уповноваженого органу; види процедур закупівель, умови їх застосування, перелік документів, порядок та строки оприлюднення інформації про публічні закупівлі в інформаційно-телекомунікаційній системі “Prozorro”.

Викладач Центру Зинаїда Рубан та директор Центру Володимир Бойко на відкриті семінару
Викладач Центру Зинаїда Рубан та директор Центру Володимир Бойко на відкриті семінару

Фахівці в сфері закупівель дізнаються про порядок функціонування електронної системи закупівель;  звернуть увагу на акредитацію електронних майданчиків, типи замовників; порядок реєстрації замовників та учасників; порядок здійснення допорогових закупівель з використанням системи Prozorro та особливості електронного аукціону. Мова йтиме про специфіку планування закупівель (визначення потреби; визначення очікуваної вартості закупівлі; формування річного плану закупівель та додатку до нього; порядок внесення змін до нього); визначення предмета закупівлі для товарів, послуг, робіт та окремих його частин предмета закупівлі; державний класифікатор ДК 016:2010 та єдиний закупівельний словник ДК 021:2015.

Учасники семінару ознайомляться з примірним положенням, повноваженнями та функціями тендерного комітету та уповноваженої особи. Увага звертатиметься на порогові показники при здійсненні закупівлі; оголошення про проведення відкритих торгів; строк для подання пропозицій, етапи відкритих торгів (загальна схема), період подачі пропозицій, зміни до тендерної документації, аукціон, період кваліфікації, визначення переможця та укладення договору. Розглядатимуться вимоги до змісту тендерної документації; вимоги до технічної специфікації, опис предмета закупівлі; встановлення кваліфікаційних критеріїв; надання роз’яснень та внесення змін до  документації конкурсних торгів; види тендерного забезпечення; умови забезпечення пропозиції; неповернення забезпечення та перевірка дійсності забезпечення. Також будуть висвітлені питання контролю та відповідальності за порушення законодавства у сфері закупівель; звітності щодо здійснення закупівель; порядку оскарження процедур та організації громадського контролю у сфері закупівель.

Програмою навчання передбачено проведення серії практикумів, під час яких слухачі опановуватимуть проведення допорогових закупівель з використанням системи Prozorro; процедури відкритих торгів; переговорні процедури закупівлі за новим Законом та складатимуть тендерну документацію відповідно до вимог щодо документального підтвердження відповідності учасників встановленим критеріям та вимогам згідно із законодавством.

Час оприлюднення: 1 листопада 2016 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676 052