П’яті «Розумовські зустрічі» в Чернігові

Формування інституту публічної служби в Україні, перебіг процесів децентралізації та відповідний досвід  європейських країн обговорювалися під час міжнародної конференції «V Розумовські зустрічі». Ця подія, що вже традиційно збирає науковців у сфері державного управління та місцевого самоврядування з України та зарубіжжя, представників владних структур, вищих навчальних закладів, відбулася 1 грудня 2016 р. в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів.

«Сьогодні ми відзначаємо величну дату – 25-у річницю Референдуму на підтвердження Акту про незалежність України, – відзначила заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Наталія Романова. – Водночас нинішня  конференція присвячена проблемам, які Україна має вирішити, щоб стати в ряд з цивілізованими країнами. В першу чергу – це реформи та роль державних службовців в них. Поняття патріотизму насамперед стосується людей – представників влади, місцевого самоврядування, через дії яких формується сприйняття держави в громадянському суспільстві та залежить якість надаваних послуг. Бо в нинішній складній ситуації кожне затягування реформ ставить питання перед суспільством, чи правильно ми рухаємося. Також невірним є твердження, що всі події робляться в Києві. Реформування активно йде саме на місцях, про що свідчить, зокрема, поява нових територіальних громад в Чернігівській області».

Даніель Зайберлінг під час виступу
Даніель Зайберлінг під час виступу

Учасників зібрання привітав керівник проекту Фонду Ганса Зайделя в Україні, Республіці Молдова і Румунії Даніель Зайберлінг. Він зазначив, що Україна в процесі реформування територіальної організації накопичує хоч і не безпроблемний, але по-своєму цікавий досвід. Свого часу, Німеччина так само пройшла складний шлях, щоб сформувати одну з найпрогресивніших систем самоврядування в Європі. Але він застеріг від сліпого копіювання німецького досвіду та порадив звернути увагу на питання співпраці між громадами з метою підвищення ефективності управління, залучення коштів та відносин з центральною владою.

Представник Інституту законодавства Верховної Ради України, доктор юридичних наук, професор Юрій Волошин звернув увагу на перебіг конституційної реформи в Україні та її зв’язок з реформуванням місцевого самоврядування. Бо лише недавно розпочалася його реальна імплементація не на законодавчому, а саме на практичному рівні.

До відкриття «Розумовських зустрічей» надійшла також вітальна адреса від імені Національного агентства України з питань державної служби. Начальник Міжрегіонального управління державної служби Олександр Якубенко наголосив на тому, що нинішні зусилля науковців, вітчизняних та зарубіжних експертів, громадських діячів спрямовані на визначення пріоритетних напрямків розвитку публічного управління, впровадження європейських стандартів державної служби та новітніх технологій в управлінні людськими ресурсами. А високий фаховий рівень учасників зібрання в Чернігові сприятиме подальшому напрацюванню стратегічних підходів у реформуванні державної служби та служби в органах місцевого самоврядування, а також адміністративно-територіального устрою.

Подальша робота під час пленарних та секційних засідань була присвячена питанням становлення інституту публічної служби, процесам децентралізації та реформуванню адміністративно-територіального устрою України. Представники різних областей України обмінювалися досвідом формування об’єднаних територіальних громад, вирішення питань стратегічного розвитку, залучення інвестицій тощо. А слухаючи виступи гостей з Білорусі, Німеччини та США, учасники конференції мали нагоду порівняти їхній історичний та сучасний досвід функціонування владних структур, інститутів громадянського суспільства з сучасною українською дійсністю.

Виступ Віктора Мироненка
Виступ Віктора Мироненка

Загалом, за висловом керівника Центру українських досліджень Інституту Європи РАН, кандидата історичних наук Віктора Мироненка, Четверта українська республіка формується на зовсім інших засадах та в умовах стрімких змін в старому ліберальному світі. В цьому середовищі стабільний розвиток малоймовірний і тому необхідно вміти адаптуватися до нових умов. Одним із шляхів є повернення українців до своїх історичних підвалин. Саме громада, як форма співіснування людей, що самостійно розвивається, може стати тим ґрунтом, на якому формуватиметься справжня республіка.

Матеріали цьогорічного обговорення увійдуть до четвертого номера збірника наукових праць «Розумовські зустрічі».

Час оприлюднення: 2 грудня 2016 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676 052