Виклики соборності України: 2017 рік

Представники від Чернігівської області
Представники від Чернігівської області

 Про виклики щодо цілісності України, необхідність осмислення в цьому контексті уроків доби Української революції 1917 – 1921 рр. та досягнення єдності в політичному та економічному розвитку йшлося під час щорічної відео-конференції до Дня Соборності України, що відбулася 20 січня. Її співорганізаторами виступили регіональні центри перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів Волинської, Закарпатської, Івано-Франківської, Кіровоградської, Полтавської, Херсонської, Хмельницької та Чернігівської областей. 

До обговорення були запрошені науковці, викладачі вищих навчальних закладів, державні службовці, представники громадських організацій. Від Чернігова участь в конференції взяли директор Сіверського інституту регіональних досліджень, доктор історичних наук, професор Сергій Лепявко, представник Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області Сергій Бутко та заступник директора департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Ігор Слезко.
Учасники зустрічі не випадково звернули увагу на причини невдач національно-визвольних змагань початку XX ст. Розвал армії, несформованість політичної еліти та відсутність в неї єдиного бачення щодо майбутньої української держави призвели до поразки українських державних починань загалом. Ці проблеми, на жаль, не зникли і в 2017 р. Серйозною загрозою сучасній українській державі є корупція, яка гальмує і без того повільний темп здійснюваних в Україні реформ, зокрема в частині децентралізації. Серед інших викликів – негативний інформаційний вплив як ззовні, так і всередині держави, неоднозначне трактування історичного минулого окремих регіонів України.
На думку експертів, одним із шляхів зміцнення соборності та єдності є об’єднання українців навколо моделі майбутньої української держави. На загальнонаціональному рівні відбувається відновлення єдиної української історії, але необхідно щоб і на місцях знали більше про своїх героїв ( українських патріотів, та почали підходити до оцінок свого минулого більш зважено та з точки зору оптимізму.
В процесі реалізації нинішніх реформ як ніколи важливі просвітницька діяльність та зв’язок між різними регіонами України, обмін досвідом та історіями успіху. Завдяки цьому досягатиметься єдність в політичному та економічному розвитку держави, в якому соборність та успішність мають бути нерозривними поняттями.

Час оприлюднення: 20 січня 2017 р.
Виконавець: Казіміров Д.В.
конт. тел.: (0462) 676 052