Про новий закон та електронне врядування: семінар у Сновську

         Чернігівський центр перепідготовки та підвищення кваліфікації розпочав низку тематичних семінарів під спільною назвою «Основні засади реформування державної служби та служби в органах місцевого самоврядування України». У Сновську його слухачами стали працівники виконавчого апарату районної ради, виконкому об`єднанної теритоторіальної громади, в тому числі – в.о. старост, а також державні службовці структурних підрозділів райдержадміністрації. Відкрили навчання голова райдержадміністрації Валерій Радібеда, голова районної ради Ніна Кухаренко, Сновський міський голова Олександр Медведьов.

Виступ Володимира Бойка
Виступ Володимира Бойка

        Темами для обговоерння стали: основні положення нового Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядуванння», ухваленого Верховною Радою України 9 лютого 2017 р.; підзаконні нормативно-правові акти, що супроводжуватимуть його запровадження; порядок електронного декларування. Учасників семінару цікавили такі питання: які повановаження залишаться у голови після запровадження окремої посади керівника служби в органі місцевого самоврядування, чи будуть бухгалтери службовцями місцевого самоврядування, як присвоюватимуться нові ранги нинішнім службовцям, наскільки відрізнятимуться посадові оклади службовців та працівників, які виконуватимуть функції з обслуговування, чи буде обов`язковим комп`ютерне тестування під час проведення конкурсів на заміщення вакантних посад, чи можна буде без конкурсу переводитися з посад у райдержадміністрації до виконкому об`єднаної територіальної громади, коли запроваджується процедура щорічного оцінювання, від якого рівня рахуватиметься мінімальний посадовий оклад, в яких випадках може застосовуватися старе законодавство з пенсійного забезпечення. Щодо електронного декларування, то його процедура розглядалася на семінарі в форматі відкритого спеціалізованого діалогу.

Валентин Дубок
Валентин Дубок

         Заняття проводили заступник начальника міжрегіонального управління Нацдержслужби у м. Києві, Київській, Чернігівській та Черкаській областях Валентин Дубок, головний спеціаліст юридичного відділу апарату Чернігівської облдержадміністрації Іван Вересоцький, директор Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації Володимир Бойко.

Час оприлюднення: 27 лютого 2017 р.

Виконавець: Бойко В.М.

конт. тел.: (0462) 676-052

Реформування служби екстреної медичної допомоги

Експертна зустріч з питань обговорення пріоритетів урядової політики відбулася 23 лютого 2017 р. на базі Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів. В он-лайн режимі через відеопортал YouТube експерти, представники Міністерства охорони здоров’я України, громадськість обговорювали проекти кваліфікаційних вимог до нових спеціальностей відповідно до Закону України «Про екстрену медичну допомогу». Також до обговорення долучилися представники шести областей держави.

Мова йшла про наявні проблеми забезпечення кадрами, автомобілями, логістикою в питаннях забезпечення першочерговою медичною допомогою населення. Саме тому є необхідність побудови нової системи екстреної медичної допомоги.

В процесі обговорення розглядалися кваліфікаційні вимоги до медичних працівників, а саме інструктора з надання домедичної допомоги, парамедика та екстреного медичного техніка.

Час оприлюднення: 23 лютого 2017 р.

Виконавець: Казіміров О.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

Питання соціального захисту осіб з інвалідністю та постраждалих учасників АТО

Тематичний короткотерміновий семінар з питань соціального захисту інвалідів та учасників АТО проходив у Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів 23 лютого 2017 р. Захід проводився для спеціалістів управлінь праці та соціального захисту населення райдержадміністрацій, міських рад Чернігова, Ніжина, Прилук, Новгород-Сіверського, Деснянської та Новозаводської районних у м. Чернігові рад.

Тематика семінару охоплювала проблеми соціального захисту учасників АТО; організації  санаторно-курортного лікування ветеранів війни, інвалідів та постраждалих учасників АТО та їх психологічної реабілітації. Також мова йшла про забезпечення  інвалідів автомобілями, порядок надання грошової компенсації на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобілів та на транспортне обслуговування; забезпечення інвалідів, дітей-інвалідів та інших осіб засобами реабілітації та реабілітацію дітей-інвалідів.

Час оприлюднення: 23 лютого 2017 року

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676 052

Про перерозподіл посад служби в органах місцевого самоврядування на службовців та виборних посадових осіб місцевого самоврядування, –

йшлося під час тематичного короткотермінового семінару-тренінгу «Основні засади  реформування державної служби та служби в органах місцевого самоврядування України», який проведено Центром підвищення кваліфікації кадрів для посадових осіб місцевого самоврядування, депутатів Новозаводської районної у м.Чернігові ради.

У ході семінару Бойко Володимир Миколайович – директор центру, кандидат історичних наук акцентував увагу присутніх на основних аспектах Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування». Це стосується, зокрема, питань щодо врегулювання статусу службовців органів місцевого самоврядування; рівного доступу до служби в органах місцевого самоврядування виключно на основі професійної компетентності; прозорого прийняття на службу в органах місцевого самоврядування; деполітизації служби в органах місцевого самоврядування тощо.

Дубок Валентин Петрович – заступник начальника Міжрегіонального управління Нацдержслужби у м. Києві, Київській, Чернігівській та Черкаській областях, магістр державного управління ознайомив учасників семінару із підзаконними нормативно-правовими актами Кабінету Міністрів України та Нацдержслужби України щодо практичних питань проходження служби в органах місцевого самоврядування відповідно до вимог закону про службу в органах місцевого самоврядування.

Під час семінару Вересоцький Іван Валерійович – головний спеціаліст юридичного відділу апарату обласної державної адміністрації ознайомив посадових осіб місцевого самоврядування із методикою подання та оприлюднення декларацій особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, через систему електронного декларування.

Час оприлюднення: 23 лютого 2017 року.
Виконавець: Підгайний П.М.
конт. тел.: (0462) 676 052

Запровадження системи електронного документообігу в органах державної виконавчої влади та місцевого самоврядування

Тематичний короткотерміновий семінар щодо запровадження електронного документообігу проводиться Центром перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів з 21 по 23 лютого 2017 р. До участі в заході залучені секретарі сільських, селищних, міських рад області. Відкрив семінар директор Центру, кандидат історичних наук Володимир Бойко.

Тематика навчання охоплюватиме основи електронного врядування та його технології; впровадження ІТ-менеджменту в умовах модернізації державної служби та служби в органах місцевого самоврядування та застосування системи електронного документообігу (ведення довідників, робота з кореспонденцією тощо). Також секретарі ознайомляться з правилами безпечної роботи в Інтернеті; захисту комп’ютерів від вірусів (налаштування операційної системи, антивірусні програми); використанням системи дистанційного навчання Moodle та методикою подання та оприлюднення декларацій особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, через систему електронного декларування.

В рамках семінару заплановано й висвітлення таких питань, як стан та перспективи децентралізації в Чернігівській області; основні аспекти закону «Про службу в органах місцевого самоврядування»; новації міністерства юстиції України в сфері державної реєстрації актів цивільного стану та нововведення в законодавстві у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, порядок оскарження рішень, дій або бездіяльності у сфері державної реєстрації прав.

Час оприлюднення: 21 лютого 2017 року

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676 052

Методика оцінювання корупційних ризиків у діяльності органів влади

Тематичний семінар-тренінг щодо оцінювання корупційних ризиків у діяльності органів влади пройшов у Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів 15 лютого 2017 р. Захід проводився для керівників апарату та працівників юридичних служб апарату районних державних адміністрацій, керівників кадрових служб, бухгалтерів структурних підрозділів обласної державної адміністрації.

Державні службовці ознайомилися із загальними вимогами до організаційних та технічних заходів для підготовки, проведення публічного звіту керівника органу виконавчої влади та опрацьовували методику проведення оцінки корупційних ризиків в апараті та структурних підрозділах районних державних адміністрацій. Також вони отримали методичні рекомендації щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів осіб, уповноважених на виконання функцій держави.

Час оприлюднення: 15 лютого 2017 року

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676 052

Забезпечення ефективності та протидії проявам корупції на державній службі та службі в органах місцевого самоврядування

Наталія Мужикова
Наталія Мужикова

Черговий семінар з питань запобігання корупції проведений Центром перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів в Ніжинському районі 14 лютого 2017 р. Навчання призначалося для посадових осіб місцевого самоврядування, державних службовців місцевих органів виконавчої влади та інших категорій слухачів за визначенням району.

Увага слухачів зверталася на положення сучасного антикорупційного законодавства (ЗУ «Про запобігання корупції»); особливості відповідальності за вчинення корупційних правопорушень та заходи щодо їх недопущення. Практична складова навчання стосувалася вимог та специфіки заповнення, оприлюднення декларацій особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування через систему електронного декларування.

Час оприлюднення: 15 лютого 2017 року

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676 052

Нові санітарні та фітосанітарні норми України, питання утилізації та знешкодження відходів

Про дотримання санітарних та фітосанітарних норм України, поводження з відходами йдеться під час семінару для голів територіальних громад, що проводиться Центром перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів 14 – 15 лютого 2017 р.

Керівники місцевого самоврядування дізнаються про сучасні вимоги до охорони навколишнього природного середовища в світлі вимог санітарного законодавства; застосування Угоди СОТ щодо санітарних та фітосанітарних заходів в торгівлі між Україною та ЄС; стан та перспективи децентралізації в Чернігівській області та можливості співробітництва органів місцевого самоврядування з європейськими інституціями, міжнародними фінансовими та донорськими організаціями щодо питань утилізації та знешкодження відходів.

Під час семінару висвітлюються особливості поводження з твердими побутовими відходами та паспортизації сміттєзвалищ; проведення діагностичних заходів в індивідуальних господарствах населення та недопущення занесення гострих інфекційних захворювань на території населених пунктів області; застосування хімічних препаратів в домогосподарствах; можливості області щодо забезпечення високорепродуктивним насінням зернових культур, картоплі та насінням трав.

 

Час оприлюднення: 15 лютого 2017 року

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676 052

Забезпечення ефективності та протидії проявам корупції на державній службі та службі в органах місцевого самоврядування

Виїзний семінар з питань запобігання корупції проведений Центром перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів в Козелецькому районі 9 лютого 2017 р. Навчання проводилося для посадових осіб місцевого самоврядування, державні службовці місцевих органів виконавчої влади та інших категорій слухачів. Участь у відкритті взяла керівник апарату Козелецької райдержадміністрації Наталія Пенська.

Слухачі семінару
Слухачі семінару

Під час семінару обговорювався світовий та вітчизняний досвід у сфері боротьби з корупцією; засади державної антикорупційної політики в Україні; положення сучасного антикорупційного законодавства (ЗУ «Про запобігання корупції»).

Практичний аспект семінару стосувався технічних моментів заповнення та оприлюднення декларацій особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування через систему електронного декларування.

Час оприлюднення: 10 лютого 2017 року

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676

Про спільний розвиток громад говорили в Чернігові

Створення об’єднаних територіальних громад (ОТГ) як «реформа знизу», що вперше за 25 років незалежності України зумовила реальні кроки до зміни  в системі її владних структур, − ці та інші аспекти децентралізаційних процесів в Україні обговорювалися під час семінару-тренінгу «Процес децентралізації та спільний розвиток території», який пройшов 8 – 9 лютого 2017 року на базі Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації.

Його організатори – Сіверський інститут регіональних досліджень та Корпус Миру США в Україні. Семінар проводиться в рамках проекту «Спільний розвиток для публічного сектору». Учасники семінару – представники органів місцевого самоврядування та громадських організацій.

«Основи нинішнього адміністративно-територіального устрою Чернігівщини багато в чому були закладені в XVII – XIX ст. Способи формування територій часто зумовлювали природні чинники та прагматизм наших предків», − директор Сіверського інституту регіональних досліджень, доктор історичних наук, професор Сергій Лепявко. – Тому цей історичний досвід варто врахувати і в сучасних перетвореннях».

Директор Чернігівського відокремленого підрозділу установи «Центр розвитку місцевого самоврядування» Ірина Кудрик, розповідаючи про перебіг утворення ОТГ В Чернігівській області в 2015 – 2016 рр., продемонструвала переваги нових громад щодо формування та виконання бюджетів, ремонту доріг та об’єктів інфраструктури, залучення додаткових ресурсів. «Влада на місцях − це влада партнерська. Саме постійний зв’язок влади з людьми є запорукою успіху в розвитку громад», − наголосила Ірина Кудрик.

Подальшу розмову та висвітлення питань з тематики проекту координував Олександр Врублевський – юрист, експерт-аналітик з правових питань ГО «Інститут громадянського суспільства». Йшлося про посилення ресурсного потенціалу громад, напрями та форми їхнього співробітництва щодо вирішення проблем благоустрою, медичного забезпечення створення підприємств, установ, організацій та спільних органів управління щодо спільного виконання визначених законом повноважень. Також впродовж цих двох днів опрацьовувалися складові стратегічного та просторового планування в громадах, як необхідної складової щодо залучення зовнішніх інвестицій, організації виробництва та створення нових робочих місць. Окрема увага присвячувалася формуванню локальної ідентичності територіальної громади, організації та змісту інформаційних кампаній як методу кваліфікованого інформування населення про мету, перебіг, очікувані результати здійснюваних реформ, зміни в законодавстві та інші дії влади загальнонаціонального масштабу.

Проект реалізується Сіверським інститутом регіональних досліджень у співпраці з Чернігівським центром перепідготовки та підвищення кваліфікації, Сновською, Новгород-Сіверською, Семенівською, Городнянською міськими та Ріпкинською, Куликівською, Лосинівською селищними радами за підтримки Корпусу Миру США в Україні.

09.02.2017                                                                                   Дмитро Казіміров