«Сталий розвиток об’єднаних громад Чернігівської області»

Сталий розвиток об’єднаних громад Чернігівської області» – така назва – щойно розпочатого освітнього проекту, що здійснюється Чернігівським центром перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів у партнерстві з Інститутом врядування та Сіверським інститутом за підтримки фонду Ганса Зайделя відповідно до протоколу намірів, підписаного облдержадміністрацією та обласною радою. Йдеться про однорічний проект, що має на меті сприяти формуванню здатності нових територіальних спільнот Чернігівщини до сталого розвитку.

29 березня 2017 року у відкритті ознайомчого семінару взяли участь перший заступник голови облдержадміністрації Леонід Сахневич, заступник голови обласної ради Арсен Дідур, керівник проекту фонду Ганса Зайделя в Україні, Республіці Молдова та Румунії Даніель Зайберлінг, директор Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів Володимир Бойко.

«Сьогодні органи місцевого самоврядування набувають нових повноважень. Чернігівська область на десятому місці за формуванням об’єднаних громад і нам потрібні знання і досвід країн, які свого часу успішно пройшли цей шлях. Особливо – з питань стратегічного планування розвитку територій», – зазначив у своєму виступі Леонід Сахневич.

Арсен Дідур, згадуючи про більш ніж двадцятирічну діяльність Фонду в Україні, наголосив: «Необхідно переймати досвід наших німецьких колег, аби подивитися на існуючі проблеми з нової точки зору. Тому ми вітаємо допомогу колег в особі фонду Ганса Зайделя».

Данієль Зайберлінг, відзначив, що підтримка розвитку інституцій місцевого самоврядування – один із пріоритетних напрямків роботи Фонду. Ідея нинішнього проекту – поділитися з очільниками об’єднаних громад Чернігівщини вже апробованим досвідом роботи органів місцевого самоврядування Німеччини, що має сприяти ефективності владних структур на місцевому рівні.

  • Учасники семінару
    Учасники семінару
  • Анатолій Чемерис та Юрген Вальхсхьофер
    Анатолій Чемерис та Юрген Вальхсхьофер
  • Леонід Сахневич, Арсен Дідур та Даніель Зайберлінг
    Леонід Сахневич, Арсен Дідур та Даніель Зайберлінг
  • Учасники семінару
    Учасники семінару
  • Учасники семінару
    Учасники семінару
Впродовж двох наступних днів (29 – 30 березня) зі слухачами спілкуватимуться професор, бургомістр у відставці Юрген Вальхсхьофер та голова правління Інституту врядування Анатолій Чемерис. Вони говоритимуть про засади територіальної реформи в Німеччині, основи сталого розвитку територій, ключові інструменти його забезпечення, ресурсну базу громад, їх конкурентоспроможність.

Всього заплановано п’ять пов’язаних між собою зустрічей, освітньо-інформаційний візит учасників проекту до Дніпропетровської області та презентація результатів під час щорічної конференції «Розумовські зустрічі».

Час оприлюднення: 29 березня 2017 р.

Виконавець: Коваленко Н.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

Запроваджуватимуться нові підходи до оцінювання службовців місцевого самоврядування – за новим Законом України «Про службу в органах місцевого самоврядування»

28 березня 2017 року Центром підвищення кваліфікації кадрів проведено навчання посадових осіб місцевого самоврядування, державних службовців місцевих органів виконавчої влади, інших категорій слухачів за визначенням Коропського району за програмою тематичного короткотермінового семінару-тренінгу «Основні засади  реформування державної служби та служби в органах місцевого самоврядування України».

У відкритті та роботі семінару взяли участь в.о.голови Коропської районної державної адміністрації Саволєй Валентина Павлівна та голова Коропської районної ради Мазуренко Михайло Павлович, який, зокрема сказав, що основною метою закону є встановлення нових правових та організаційних засад служби в органах місцевого самоврядування як професійної та політично неупередженої діяльності на благо держави і громади, а також для гарантування реалізації громадянами України права рівного доступу до служби в органах місцевого самоврядування.

Під час виїзного заняття посадовців ознайомили з основними аспектами нового Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування»;  з підзаконними нормативно-правовими актами Кабінету Міністрів України та Нацдержслужби України щодо практичних питань проходження служби в органах місцевого самоврядування відповідно до вимог закону про службу в органах місцевого самоврядування, а також із методикою подання та оприлюднення декларацій особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, через систему електронного декларування. Під час семінару присутні цікавились новою моделлю оплати праці службовців місцевого самоврядування, особливостями проходження служби виборними посадовими особами місцевого самоврядування, відповідальністю за несвоєчасність та недостовірність заповнення електронної декларації тощо.

Семінар проводили Підгайний Петро Михайлович – заступник директора центру та Дубок Валентин Петрович – заступник начальника Міжрегіонального управління Нацдержслужби у м. Києві, Київській, Чернігівській та Черкаській областях.

Час оприлюднення: 29 березня 2017 року.
Виконавець: Підгайний П.М.
конт. тел.: (0462) 676 052