«Формування сучасної системи педагогічної освіти для впровадження реформи Нової української школи»

Експертна зустріч з питань обговорення пріоритетів урядової політики відбулася 30 березня 2017 р. на базі Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів. В он-лайн режимі через відеопортал YouТube експерти, представники Міністерства освіти і науки України, громадськість обговорювали проект Концепції розвитку педагогічної освіти.

Під час зустрічі директор Департаменту вищої освіти МОН Олег Ігоревич Шаров розповів про роботу, яка ведеться навколо Концепції. Зокрема, її актуальність. Також Олег Ігоревич надав статистичні дані на 2016-2017 навчальний рік. Серед позитивних моментів було відзначено підвищення заробітної плати педагогічних працівників.
В процесі обговорення проекту Концепції зазначалися різні протилежності стосовно реформування освіти. Це стосується освітньо-кваліфікаційних вимог працівників освіти, стандартів вищої освіти, питання доступу до педагогічної освіти, тощо.
Представники областей мали можливість долучитися до дискусії. Насамперед виникли питання стосовно існування методичних кабінетів на місцях, доля інститутів післядипломної освіти, а також на скільки в Концепції буде відображено проблему набору абітурієнтів до вищих педагогічних навчальних закладів.

Час оприлюднення: 30 березня 2017 р.
Виконавець: Казіміров О.В.
конт. тел.: (0462) 676-052

Посадові особи місцевого самоврядування Носівського району вивчали новий поділ посад в органах місцевого самоврядування відповідно до нового Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування»

Центр підвищення кваліфікації кадрів провів виїзний семінар-тренінг  «Основні засади  реформування державної служби та служби в органах місцевого самоврядування України» для посадових осіб місцевого самоврядування, державних службовців місцевих органів виконавчої влади, інших категорій слухачів Носівського району.

У відкритті та роботі семінару взяли участь заступник голови Носівської районної ради Медвідь Анатолій Миколайович та перший заступник голови Носівської районної державної адміністрації Бузина Микола Володимирович, які під час виступу акцентували  увагу присутніх на актуальності тематики семінару.

Проводили семінар Підгайний Петро Михайлович – заступник директора центру, магістр державної служби та Дубок Валентин Петрович – заступник начальника Міжрегіонального управління Нацдержслужби у м. Києві, Київській, Чернігівській та Черкаській областях, магістр державного управління, які розповіли  учасникам семінару основні аспекти нового Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування»; ознайомили із підзаконними нормативно-правовими актами Кабінету Міністрів України та Нацдержслужби України щодо практичних питань проходження служби в органах місцевого самоврядування відповідно до вимог закону про службу в органах місцевого самоврядування, а також із методикою подання та оприлюднення декларацій особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, через систему електронного декларування.

Час оприлюднення: 30 березня 2017 року.
Виконавець: Підгайний П.М.
конт. тел.: (0462) 676 052

«Сталий розвиток об’єднаних громад Чернігівської області»

Сталий розвиток об’єднаних громад Чернігівської області» – така назва – щойно розпочатого освітнього проекту, що здійснюється Чернігівським центром перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів у партнерстві з Інститутом врядування та Сіверським інститутом за підтримки фонду Ганса Зайделя відповідно до протоколу намірів, підписаного облдержадміністрацією та обласною радою. Йдеться про однорічний проект, що має на меті сприяти формуванню здатності нових територіальних спільнот Чернігівщини до сталого розвитку.

29 березня 2017 року у відкритті ознайомчого семінару взяли участь перший заступник голови облдержадміністрації Леонід Сахневич, заступник голови обласної ради Арсен Дідур, керівник проекту фонду Ганса Зайделя в Україні, Республіці Молдова та Румунії Даніель Зайберлінг, директор Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів Володимир Бойко.

«Сьогодні органи місцевого самоврядування набувають нових повноважень. Чернігівська область на десятому місці за формуванням об’єднаних громад і нам потрібні знання і досвід країн, які свого часу успішно пройшли цей шлях. Особливо – з питань стратегічного планування розвитку територій», – зазначив у своєму виступі Леонід Сахневич.

Арсен Дідур, згадуючи про більш ніж двадцятирічну діяльність Фонду в Україні, наголосив: «Необхідно переймати досвід наших німецьких колег, аби подивитися на існуючі проблеми з нової точки зору. Тому ми вітаємо допомогу колег в особі фонду Ганса Зайделя».

Данієль Зайберлінг, відзначив, що підтримка розвитку інституцій місцевого самоврядування – один із пріоритетних напрямків роботи Фонду. Ідея нинішнього проекту – поділитися з очільниками об’єднаних громад Чернігівщини вже апробованим досвідом роботи органів місцевого самоврядування Німеччини, що має сприяти ефективності владних структур на місцевому рівні.

  • Учасники семінару
    Учасники семінару
  • Анатолій Чемерис та Юрген Вальхсхьофер
    Анатолій Чемерис та Юрген Вальхсхьофер
  • Леонід Сахневич, Арсен Дідур та Даніель Зайберлінг
    Леонід Сахневич, Арсен Дідур та Даніель Зайберлінг
  • Учасники семінару
    Учасники семінару
  • Учасники семінару
    Учасники семінару
Впродовж двох наступних днів (29 – 30 березня) зі слухачами спілкуватимуться професор, бургомістр у відставці Юрген Вальхсхьофер та голова правління Інституту врядування Анатолій Чемерис. Вони говоритимуть про засади територіальної реформи в Німеччині, основи сталого розвитку територій, ключові інструменти його забезпечення, ресурсну базу громад, їх конкурентоспроможність.

Всього заплановано п’ять пов’язаних між собою зустрічей, освітньо-інформаційний візит учасників проекту до Дніпропетровської області та презентація результатів під час щорічної конференції «Розумовські зустрічі».

Час оприлюднення: 29 березня 2017 р.

Виконавець: Коваленко Н.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

Запроваджуватимуться нові підходи до оцінювання службовців місцевого самоврядування – за новим Законом України «Про службу в органах місцевого самоврядування»

28 березня 2017 року Центром підвищення кваліфікації кадрів проведено навчання посадових осіб місцевого самоврядування, державних службовців місцевих органів виконавчої влади, інших категорій слухачів за визначенням Коропського району за програмою тематичного короткотермінового семінару-тренінгу «Основні засади  реформування державної служби та служби в органах місцевого самоврядування України».

У відкритті та роботі семінару взяли участь в.о.голови Коропської районної державної адміністрації Саволєй Валентина Павлівна та голова Коропської районної ради Мазуренко Михайло Павлович, який, зокрема сказав, що основною метою закону є встановлення нових правових та організаційних засад служби в органах місцевого самоврядування як професійної та політично неупередженої діяльності на благо держави і громади, а також для гарантування реалізації громадянами України права рівного доступу до служби в органах місцевого самоврядування.

Під час виїзного заняття посадовців ознайомили з основними аспектами нового Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування»;  з підзаконними нормативно-правовими актами Кабінету Міністрів України та Нацдержслужби України щодо практичних питань проходження служби в органах місцевого самоврядування відповідно до вимог закону про службу в органах місцевого самоврядування, а також із методикою подання та оприлюднення декларацій особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, через систему електронного декларування. Під час семінару присутні цікавились новою моделлю оплати праці службовців місцевого самоврядування, особливостями проходження служби виборними посадовими особами місцевого самоврядування, відповідальністю за несвоєчасність та недостовірність заповнення електронної декларації тощо.

Семінар проводили Підгайний Петро Михайлович – заступник директора центру та Дубок Валентин Петрович – заступник начальника Міжрегіонального управління Нацдержслужби у м. Києві, Київській, Чернігівській та Черкаській областях.

Час оприлюднення: 29 березня 2017 року.
Виконавець: Підгайний П.М.
конт. тел.: (0462) 676 052

Чернігівський міський голова зустрівся зі студентами вищих навчальних закладів Чернігова та Ніжина

Сьогодні Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко провів зустріч зі студентами вищих навчальних закладів Чернігова та Ніжина. Темою спілкування обрано роботу міського самоврядування Чернігова з розвитку території. Бесіда молодих людей з міським головою проходила в рамках тематичного короткотермінового семінару «Державна служба та служба в органах місцевого самоврядування в Україні: правовий статус, стиль і методи роботи», який проводиться в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів.

«Країну можна збудувати тільки з розбудови громадянського суспільства, з підняття місцевих громад, аби найбільш активно та успішно реалізувати свої повноваження, свідомо приймати рішення на місцевому рівні, визначаючи пріоритети, де треба зосередити більшу увагу та куди раціональніше вкласти гроші. Очевидним є те, що децентралізація – це не якийсь державний тренд, а необхідність успішного розвитку держави», наголосив Владислав Атрошенко.

На думку міського голови, з Чернігова можна зробити справжню перлину; це одне з найпрекрасніших міст в країні, яке має великий нерозкритий потенціал. Саме своїм бажанням докласти зусиль для того, щоб Чернігів став сучасним європейським містом, Владислав Атрошенко пояснив студентам свій прихід в органи місцевого самоврядування. Міський голова розповів про те, що Чернігів сьогодні в нерівних умовах з іншими містами країни, зокрема, небезпеку для інвесторів становить близькість з кордоном країни-агресора, логістика та інші чинники, через які наше місто багато втрачає сьогодні. Але крок за кроком необхідно рухатися вперед та спрямовувати зусилля на виконання поставлених завдань, і позитивні результати обов’язково будуть.

Владислав Атрошенко окреслив також завдання найближчої перспективи розвитку Чернігова. Найголовніші з них привабливий зовнішній вигляд міста, гарні парки для відпочинку, охайний міський громадський транспорт, уніфіковані стандартні європейські зупинки з інформацією про розклад руху та прибуття найближчого маршруту, запровадження системи «Розумне місто», встановлення  камер відеоспостереження у місті (минулого року встановлено 29, цього року планується ще 54). Також це реалізація Програми енергозбереження, освітлення міста та інші.

Серед важливих завдань не тільки Чернігова, а й держави загалом Владислав Атрошенко назвав необхідність запровадження системного підходу та чітких розрахунків. Приміром, через який час виникне потреба заміни інженерних комунікацій, зокрема, газових труб, каналізаційних мереж, системи відведення дощових вод, асфальтового покриття.

«Потрібен системний підхід та чітке прорахування циклів таких робіт. На жаль, у нас робиться в першу чергу те, що вже «горить», підкреслив міський голова. Тільки з місцевого самоврядування можна відродити країну, і без активної участі молодого покоління це неможливо зробити». Спілкуючись з міським головою студенти висловили бажання брати активну участь у житті нашого міста та країни, аби змінювати їх на краще.

За матеріалами прес-служби Чернігівської міської ради

Час оприлюднення: 28 березня 2017 р.

конт. тел.: (0462) 676-052

Державна служба та служба в органах місцевого самоврядування в Україні: правовий статус, стиль і методи роботи

Тематичний короткотерміновий семінар для студентів випускних курсів вищих навчальних закладів Чернігова та Ніжина розпочався в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів 27 березня 2017 р. Відкрив навчання директор Центру, кандидат історичних наук Володимир Бойко.

Впродовж  тижня (27–31 березня 2017 р.) студенти, які виявили бажання працювати в органах влади, братимуть участь у серії тематичних зустрічей, та «круглих столів»; матимуть нагоду поспілкуватися з керівництвом області. Вони дізнаються про організацію навчання державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування; застосування права в державному управлінні; нормативно-правове забезпечення діяльності органів місцевого самоврядування. Висвітлюватимуться основні положення законодавства України про державну службу, антикорупційного законодавства; законів України «Про доступ до публічної інформації», «Про інформацію» тощо. Також увага звертатиметься на порядок підготовки та прийняття нормативно-правових актів на загальнодержавному та місцевому рівні.

Учасники семінару дізнаються про сучасний стан та тенденції розвитку політичної системи України; ознайомляться з основними напрямами бюджетної, податкової, державної гуманітарної та соціальної політики; станом промисловості та сільського господарства в області; здобутками та викликами децентралізації на Чернігівщині. Також мова йтиме про ініціативу ЄС Східне партнерство  та роботу національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства.

Представники  органів державної влади та місцевого самоврядування розповідатимуть про практику діяльності районних державних адміністрацій та районних рад; контроль за виконанням документів; роботу органів влади зі зверненнями громадян; особливості роботи органів Державного реєстру виборців; організаційне забезпечення діяльності місцевих рад; застосування інформаційних технологій в роботі органів влади, впровадження технологій електронного урядування та розвитку електронної демократії. Окрім цього, висвітлюватимуться особливості етики; гендерні аспекти, стратегії поведінки, причини виникнення та шляхи подолання конфліктів на роботі в органах державної влади та місцевого самоврядування.

В рамках навчання студенти пройдуть стажування на базі органі місцевої влади; відвідають Верховну Раду України, комітети з питань науки і освіти; з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму; ознайомляться з діяльністю Національного агенства України з питань державної служби.

Час оприлюднення: 27 березня 2017 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

Посадові особи місцевого самоврядування Срібнянського району вивчали основні аспекти нового Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування»

Центр підвищення кваліфікації кадрів провів виїзний семінар-тренінг  «Основні засади  реформування державної служби та служби в органах місцевого самоврядування України» для посадових осіб місцевого самоврядування, державних службовців місцевих органів виконавчої влади, інших категорій слухачів за визначенням Срібнянського району.

Під час відкриття навчання керівник апарату Срібнянської районної державної адміністрації Чаленко Костянтин Борисович зосередив у своєму виступі увагу присутніх на актуальності тематики семінару й на тому, що новий Закон «Про службу в органах місцевого самоврядування» створює лише фундамент для формування в Україні ефективної та престижної служби в органах місцевого самоврядування. Наступні кроки у цій сфері залежать від державної політики, розроблення та прийняття необхідних підзаконних нормативних актів центральними органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, організації обласними, районними радами, головами територіальних громад, депутатами, керівниками структурних підрозділів роботи із запровадження змін, аналітичної, експертної, громадської підтримки на державному та місцевому рівнях.

Учасники семінару ознайомилися з основними аспектами нового Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування»; ознайомилися із підзаконними нормативно-правовими актами Кабінету Міністрів України та Нацдержслужби України щодо практичних питань проходження служби в органах місцевого самоврядування відповідно до вимог закону про службу в органах місцевого самоврядування, а також із методикою подання та оприлюднення декларацій особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, через систему електронного декларування.

Проводили семінар Підгайний Петро Михайлович – заступник директора центру, магістр державної служби та Дубок Валентин Петрович – заступник начальника Міжрегіонального управління Нацдержслужби у м. Києві, Київській, Чернігівській та Черкаській областях, магістр державного управління

Час оприлюднення: 25 березня 2017 року.
Виконавець: Підгайний П.М.
конт. тел.: (0462) 676 052

«Внесення змін до законодавства з метою наближення до Оселищної та Пташиної директив ЄС»

23 березня 2017 р. на базі Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів відбулася чергова експертна зустріч з питань обговорення пріоритетів урядової політики. В он-лайн режимі через відеопортал YouТube експерти, представники Міністерства екології та природних ресурсів України, громадськість говорили про проект Закону України «Про збереження природних оселищ та видів природної фауни і флори європейського значення в Україні». До обговорення долучились представники шести областей держави.

Під час зустрічі зазначалося, що метою прийняття законопроекту є посилення охорони рідкісних видів тварин та рослин. Законопроектом пропонується встановити заборону знищення, добування та незаконного вилучення із природного середовища рідкісних і таких, що перебувають під загрозою зникнення, видів тваринного і рослинного світу, занесених до Червоної книги України, погіршення чи знищення середовища їх перебування (зростання), а також зменшення заповідної зони або перенесення її кордонів.

Також мова йшла про створення Смарагдових мереж (згідно Бернської конвенції) на прикладі країн Європи.

В свою чергу представники областей мали можливість задати питання та висловити свою думку стосовно природоохоронного законодавства в Україні.

Час оприлюднення: 23 березня 2017 р.

Виконавець: Казіміров О.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

Посадові особи місцевого самоврядування та депутатський корпус Прилуцької міської ради вивчали законодавство про службу в органах місцевого самоврядування»

«Основні засади  реформування державної служби та служби в органах місцевого самоврядування України» –, під такою назвою пройшов виїзний семінар-тренінг  для посадових осіб місцевого самоврядування, депутатів Прилуцької міської ради.

Під час семінару Підгайний Петро Михайлович – заступник директора центру, магістр державної служби та Дубок Валентин Петрович – заступник начальника Міжрегіонального управління Нацдержслужби у м. Києві, Київській, Чернігівській та Черкаській областях, магістр державного управління ознайомили посадовців з основними аспектами нового Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування»; підзаконними нормативно-правовими актами Кабінету Міністрів України та Нацдержслужби України щодо практичних питань проходження служби в органах місцевого самоврядування відповідно до вимог закону про службу в органах місцевого самоврядування, а також із методикою подання та оприлюднення декларацій особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, через систему електронного декларування.

Присутніх цікавили питання щодо врегулювання статусу службовця органу місцевого самоврядування; стимулювання кар’єрного зростання; підвищення рівня соціального та матеріального захисту службовців; нової моделі оплати праці тощо.

Час оприлюднення: 23 березня 2017 року.
Виконавець: Підгайний П.М.
конт. тел.: (0462) 676 052

Можливості та додаткові ресурси для розвитку громад за рахунок поглиблення співробітництва з міжнародними організаціями та участі в актуальних грантових програмах (проектах)

Тематичний короткотерміновий семінар щодо пошуку додаткових ресурсів для розвитку територіальних громад та участі в актуальних грантових програмах проводиться Центром перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів 22 – 23 березня 2017 р. Цільовою аудиторією семінару є представники райдержадміністрацій, міст обласного значення та голови об’єднаних територіальних громад.

Учасники семінару дізнаються про можливості, які надає співробітництво органів влади та місцевого самоврядування з європейськими інституціями, міжнародними фінансовими та донорськими організаціями; актуальні можливості застосування проектного підходу для розвитку сільських територій.

Увага присутніх звертатиметься на досвід участі Чернігівської області

у проектах міжнародної технічної допомоги та грантах; досвід  розробки та управління проектами в територіальній громаді та конкурс проектів інститутів громадянського суспільства в рамках реалізації програми розвитку інститутів громадянського суспільства «Чернігівська громада» на 2016 – 2020 роки.

Наступна серія практичних занять присвячуватиметься особливостям планування проекту (основам проектного менеджменту); вимогам до заповнення аплікаційної форми; критеріям інноваційності проекту. Також мова йтиме про управління ризиками проекту, оцінювання успішності та моніторинг реалізації проектів; формування бюджету проекту, планування кошторису видатків та типові недоліки проектних пропозицій. Учасники семінару візьмуть участь у «круглому столі» на тему «Реалізація в Чернігівській області проектів за рахунок міжнародної технічної допомоги (в яких бенефеціаром виступає обласна державна адміністрація)».

Час оприлюднення: 22 березня 2017 року
Виконавець: Казіміров Д.В.
конт. тел.: (0462) 676 052