Підготовка проектів регіонального розвитку

Виїзний тематичний короткостроковий  семінар-тренінг з Підготовки проектів регіонального розвитку проведений Чернігівським центром перепідготовки та підвищення кваліфікації спільно з Департаментом економічного розвитку облдержадміністрації  20 червня 2017 р. на базі Городнянської райдержадміністрації  для посадових осіб місцевого самоврядування, ОТГ та інших категорій слухачів, за визначенням керівництва районної  державної адміністрації.Участь у відкритті та роботі заходу взяла голова РДА  Ященко С.П.

Під час даного заходу зазначену  тему детально висвітлила відповідальний працівник  Департаменту економічного розвитку облдержадміністрації Василенко    А.В.        

Заступник директора Центру Подоляк Л.П. акцентував увагу присутніх на необхідності використання можливостей залучення позабюджетних коштів для реалізації проектів місцевого розвитку та Програми секторальної бюджетної підтримки ЄС ,яка найближчим часом запрацює,а також підвів підсумки семінару.

Час оприлюднення: 20 червня 2017 р.

Виконавець: Подоляк Л.П..

конт. тел.: (0462) 676-052

Візит до ратуші Глівіце

«Не існує бідних держав. Є лише ті, якими погано управляють», – така думка прозвучала під час зустрічі службовців районних держадміністрацій та районих рад Чернігівщини з керівником програми Study Tour to Poland Мирославом Скоркою. Проходила вона в місті Глівіце, де нині перебуває делагація з області. В перший офіційний день візиту чернігівці ознайомилися з організацією місцевого Центру надання адміністравних послуг – одного з перших та дотепер найкращих подібних закладів у Польщі. Одна з основ його успішу – це детальна розроблена база різноманітних даних, великий й добре впорядкований архів документів із цивільно-правових і господарських правовідносин та зразкова організація праці.

Надалі були відвідини Ратуші. Насамеперед, Мирослав Скорка розповів про особливості польської реформи місцевого самоврядування, наголосивши – без її успіху не було б і мови про польські досягнення в економіці. Тобто самоврядні структури стали її рушієм, вони навчилися залучати кошти, стоворювати умови для її збільшення, а не лише витрачати на бюджетні потреби. Це не новина – сучасне місцеве самоврядуання веде свій родовід від самоврядних міст давнини, які перебрали на себе право та відповідальність за власний розвиток, тобто отримали свого роду автономію від держви. Економічний підйом не забарився. Головна ж проблема сучасної України – це звичка до імітації процесів, коли зовні все робиться начеб-то правильно, але недієво. Далі так тривати не може – власне зміни в місцевому самоврядуванні покликані закласти підвалини довіри громадян до влади, що є необхідною умовою для будь-якого розвитку.

Того ж дня чернігівці зустрілися з радником президента міста Глівіце Лукашем Орищаком та керівником фінансового бюро Мартою Тартанус-Орищак. Йшлося про організацію роботи ради, її виконкому, комунальних установ і підприємств, джерела надходження коштів та основні статті видатків, проектну діяльність. Промовці зазначали – двадцять років тому назад Глівіце був бідним регіоном із великими проблемами колись розвинутою, але потім застарілої промисловсті. Втім багаторічна цілеспрямована робота із залучення інвестицій та, значною мірою, креативність міського очільника, довіра до його діяльності зі сторони громади свою справу зробили. Тепер Глівіце належить до десятки найуспішніших територіальних спільнот Польщі. Таким чином вона добре та ефективно підтримує славу історичної області Шльнск, що колись була центром тяжіння для українських міщан та козаків, а також прикладом для побудови органів місцевого самоврядування.

Час оприлюднення: 20 червня 2017 р.

Виконавець: Бойко В.М.

конт. тел.: (0462) 676-052